Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996

Dato: 20.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille justisministeren følgende spørsmål:

Vil statsråden sørge for at Schengen-avtalen med tilhørende regelverk blir kjent for det norske folk?

Statsråd Grete Faremo: Som representanten Riis-Johansen er vel kjent med, pågår det nå forhandlinger mellom Norge, Island og Schengen-landene for å få til en best mulig samarbeidsavtale.

Dersom vi blir enige om hovedtrekkene når det gjelder institusjonelle ordninger i samarbeidsavtalen, vil samtlige nordiske land kunne få observatørstatus i Schengen-samarbeidet fra 1. mai d.å. Forhandlingene med Schengen-landene vil fortsatt ta noen måneder. Saken vil på ordinær måte bli lagt fram for Stortinget i forbindelse med en proposisjon om samtykke til ratifikasjon av avtalen.

Det er selvsagt viktig for Regjeringen å informere om innholdet i samarbeidet og hvilke konsekvenser det vil få for Norge. Regjeringens overordnede mål er for det første å ta vare på det godet pass- og reisefrihetsordningen i Norden representerer, samtidig som vi har en ambisjon om tett samarbeid med det nye europeiske reisefrihetsområdet til beste for norske borgere og næringslivet. Et samarbeid med Schengen-landene vil dessuten gjøre det mulig å intensivere kampen mot alvorlig og grenseoverskridende kriminalitet. Dette målet er ikke Norge alene om. Samtlige nordiske land har selvsagt de samme ambisjoner.

Terje Riis-Johansen (Sp): Det var i og for seg ikke passfriheten og Regjeringas vurdering av den jeg spurte om i dag. Det har jeg gjort før uten å få svar jeg var fornøyd med, så sånn sett var det greit. Men problemstillingen her er at det faktisk foreligger en del avtaletekst som ikke er kjent. Statsråden svarer ikke på det det blir spurt om i det hele tatt, så sånn sett er en gjentakelse av spørsmålet kanskje på sin plass. Faktum er jo at det er mer hemmelighold for tiden rundt Schengen enn hva det var i forhold til EU-spørsmålet på tilsvarende tid i forhold til forhandlingene. Det er det dette handler om. Det er alle de overenskomstene som er gjort mellom Schengen-landene som ikke ligger i avtaleteksten, som jeg får takke statsråden for at jeg har fått - alt det som ligger ved siden av, vi er på jakt etter, og det er det vi trenger å få se. Derfor er mitt spørsmål til statsråden: Når vil dette bli kjent? Jeg kan sånn sett ikke gjøre noe annet enn å gjenta det spørsmål som jeg stilte innledningsvis, som jeg mener ikke ble besvart.

Statsråd Grete Faremo: Jeg var faktisk litt i tvil om hvordan spørsmålet fra representanten Riis-Johansen skulle forstås, for « Schengen-avtalen » kunne forstås som den samarbeidsavtalen Norge og Island skal fremforhandle med Schengen-landene, og som jeg tror vil ha stor interesse hos folk flest.

Når det gjelder selve Schengen-konvensjonen, har man nå kommet så langt i den norske prosessen at det foreligger en uautorisert oversettelse. Den vil forhåpentligvis bli autorisert om kort tid. Men det er en selvsagt ting at vi med glede gir den tekst som nå foreligger, ut til enhver som måtte ønske å få den, og det var med stor glede jeg kunne sende et dedisert eksemplar til representanten Riis-Johansen før helgen.

Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg må gjenta min takk for det, men ennå er vi ikke i nærheten av det som dette handler om. Mitt spørsmål og min problemstilling, som jeg trodde var brukbart enkel å forstå, er at det faktisk foreligger en del andre ting i tillegg til avtaleteksten som Schengen-landene har blitt enige om. Mitt spørsmål er - for å være helt konkret: Når vil statsråden sørge for at det som grenser til selve Schengen-avtalen, blir kjent? Nå skal jeg ikke si noe mer for ikke å føre til ytterlige avsporinger.

Statsråd Grete Faremo: Det er ingen tvil om at det er sagt og skrevet mye når det gjelder samarbeidet innen Schengen. Den formuleringen som representanten Riis-Johansen nå bruker, kunne jeg prøve å gå inn i en konkret fortolkning av. Det gjelder ulike vedlegg og det gjelder ulike operative samarbeidsavtaler mellom Schengen-landene. I den forbindelse har jeg lyst til å presisere at vi ikke har kommet fram til noen samarbeidsavtale ennå. Norge har ikke et etablert og fungerende operativt samarbeid med Schengen-landene. Jeg tror det er til større nytte at representanten Riis-Johansen og jeg setter oss ned i fred og ro og går gjennom hva det konkret er han er opptatt av, og så vil vi selvsagt søke å svare på det så godt vi kan.