Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996

Dato: 20.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Per-Kristian Foss (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Jeg viser til oppslag i Aftenposten 9. mars 1996 hvor det fremgår at Statnett og 34 andre kraftselskaper planlegger å bygge ut et alternativt telenett. Dette vil naturligvis være til fordel for såvel privat- som bedriftskundemarkedet.

Vil statsråden ta de nødvendige initiativ slik at en alternativ infrastruktur for telesektoren kan tas i bruk snarest mulig?

Statsråd Jens Stoltenberg: Telemarkedet i Norge er gradvis blitt åpnet for konkurranse. Telenor AS har fortsatt enerett på generell nettinfrastruktur og på offentlig svitsjet telefoni i det faste nettet. Arbeidet med å tilrettelegge for konkurranse for alle teletjenester og infrastruktur videreføres og skal etter planen være fullført 1. januar 1998.

I stortingsdebatten om St.meld.nr.21 om Telenor AS for kort tid siden sa samferdselsministeren at Samferdselsdepartementet for tiden arbeider med et stortingsframlegg om reguleringsspørsmålet. Spørsmålet om og når det vil bli tillatt å tilby såkalt alternativ infrastruktur, vil bli behandlet i dette framlegget.

ElTele-prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom 34 kraftselskaper og Statnett. ElTele-prosjektets formål er å vurdere et konsept for et landsdekkende fiberoptisk sambandsnett som kan tilby alternativ kapasitet til det nettet som Telenor i dag disponerer. Målet er å konkurrere i nettinfrastrukturmarkedet. ElTele samarbeidet er forutsatt videreført gjennom eksempelvis et aksjeselskap. Departementet som utøver statens eierskap i Statnett SF, vil vurdere hvilken strategi Statnett bør følge på dette området, som jo er utenfor kjernevirksomheten til Statnett. En slik vurdering vil bli foretatt etter at Stortinget har behandlet Regjeringens stortingsframlegg om reguleringsspørsmålet.

Per-Kristian Foss (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg synes det er noe oppsiktsvekkende - jeg må si det - at en næringsminister har en så lite offensiv holdning til utvikling av et landsomfattende fiberoptisk nett, som er et vesentlig konkurransespørsmål for norsk næringsliv.

Mitt tilleggsspørsmål vil være om statsråden ser muligheter for at kraftselskapenes medvirkning i utbygging av et slikt landsomfattende fiberoptisk nett kan påskyndes med sikte på å kunne redusere kostnadene på dette området, som i dag er betydelig høyere i Norge enn i sammenlignbare land, f.eks. vårt naboland Sverige.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg er enig med representanten Foss i at spørsmålet om et alternativt nett, et fiberoptisk nett, der man utnytter det eksisterende elnettet, er et veldig viktig næringspolitisk spørsmål, og at det potensielt også kan innebære vesentlige kostnadsreduksjoner for næringslivet. Det er grunnen til at vi i Næringsdepartementet har vært orientert om, og er innforstått med at Statnett har utredet et slikt alternativt nett. Vi er altså innforstått med at det har skjedd, og at man nå har kommet ganske langt i den planleggingen og utredningen. Så gjenstår en samlet politisk vurdering i Regjeringen om hvorvidt man ønsker å tillate slike alternative nett, og i tilfelle når det skal skje. Det er den vurderingen Regjeringen nå er inne i. Konklusjonene vil bli lagt fram i det framlegget som Samferdselsdepartementet nå forbereder, og som muligens kan legges fram for Stortinget i løpet av vårsesjonen.

Per-Kristian Foss (H): Ja, tilleggssvaret var mer uklart enn det opprinnelige svar, for hvis det faktisk er slik at Regjeringen ennå ikke har bestemt seg for om det skal være mer enn ett landsomfattende fiberoptisk kabelnett, er jeg overrasket. Jeg trodde det lå i Regjeringens telestrategi at nettopp konkurranse skulle fremmes gjennom ulike og konkurrerende nett. Jeg vil derfor stille følgende tilleggsspørsmål til statsråden: Er statsråden av den oppfatning at konkurranse er nødvendig for å kunne få konkurransedyktige priser for norske bedrifter i tiden fremover?

Statsråd Jens Stoltenberg: Svaret på det spørsmålet er ja. Derfor har også Regjeringen annonsert at arbeidet med å tilrettelegge for konkurranse for alle teletjenester og infrastruktur videreføres, og skal etter planen være ferdig innen 1. januar 1998. Så dette er det ingen tvil om - det har jeg sagt tidligere. Det det altså ikke er tatt endelig stilling til, er spørsmålet om når, og i tilfelle om man ønsker å ha et alternativt nett knyttet til telenettet, og følge opp den ideen som Statnett og andre kraftselskaper har kommet med, om å utnytte det eksisterende el-nettet til å spinne fiberoptiske kabler. Og det jeg da sier, er at vi er innforstått med at det er utredet av et statsselskap, og så skal Regjeringen konkludere i et framlegg som Samferdselsdepartementet forbereder, og at vi muligens har det klart i løpet av vårsesjonen.