Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996

Dato: 20.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Roy N Wetterstad (uavh): Jeg har følgende spørsmål til sosialministeren:

Vil statsråden sørge for at det blir åpnet adgang til å servere vin på innenlandske flyruter?

Statsråd Hill-Marta Solberg: I høringsnotatet til alkoholloven av 2. juni 1989 foreslo departementet at det skulle være adgang til å skjenke vin på innenlandske flyruter. Enkelte høringsinstanser var imot forslaget, og det ble derfor ikke fulgt opp i Ot.prp.nr.31 (1988-1989) om ny alkohollov.

Som kjent sendte departementet i begynnelsen av januar i år ut et større høringsnotat om revisjon av loven. I dette notatet presenteres Braathens SAFEs forslag om at det skal være tillatt å skjenke både øl og vin på innenlandske flyruter. Departementet foreslo imidlertid ikke å utvide skjenkeadgangen til å omfatte vin. Jeg er naturligvis åpen for at høringsrunden kan gi grunnlag for et annet standpunkt i denne saken.

Jeg kan love representanten at spørsmålet vil bli nøye vurdert. Stortinget vil få anledning til å ta stilling til dette når odelstingsproposisjonen med forslag til lovendringer legges fram.

Roy N Wetterstad (uavh): Jeg vil takke statsråden for svaret og øyner vel et håp om at man kan få ordnet opp i dette. Jeg må innrømme at det som er en medvirkende årsak til at jeg reist spørsmålet, var den begrunnelse som ifølge TvNorge er gitt for å ha forbud mot vinservering på innenlands flyruter. Det er angivelig, altså ifølge TvNorge, ikke tillatt av hensyn til flysikkerheten. Hvorfor er det da ikke fare for flysikkerheten på utenlandsrutene og over hele verden ellers hvor det serveres vin og brennevin om bord på fly? Jeg må minne om at dette er et tilbud til passasjerene, det er altså ikke kapteinen som skal drikke det. Jeg vil spørre om denne begrunnelsen som departementet skal ha gitt, er korrekt.

Statsråd Hill-Marta Solberg: I høringsnotatet som ble sendt ut og er datert 4. januar 1996, har departementet pekt på at en likestilling med andre transportmidler, som f.eks. tog og båt, skulle tale for at skjenking av vin skulle tillates. Men så er det vist til at fly står i en særstilling sikkerhetsmessig sett i forhold til tog og båt. Det er en slik sammenligning som er gjort i høringsnotatet. Som jeg har gjort rede for i mitt svar, har departementet i tidligere sammenhenger tatt hensyn til innspill i høringsrundene om alkohollovgivningen. Det kommer også til å bli gjort i denne sammenhengen, og spørsmålet som her er reist, kommer til å bli nøye vurdert.

Roy N Wetterstad (uavh): Nå oppfattet jeg egentlig ikke dette som noe svar fra sosialministeren på spørsmålet mitt. Ser hun det som en fare for flysikkerheten at det serveres vin om bord på innenlands flyruter? Og i tilfelle, hvorfor er det en fare for flysikkerheten?

Statsråd Hill-Marta Solberg: Jeg svarte med begrunnelsen som lå i høringsnotatet, som også var tatt opp av representanten i hans spørsmål. Men på spørsmålet om hvorvidt jeg ser servering av vin på fly som en sikkerhetsrisiko, er svaret opplagt nei.