Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996

Dato: 20.03.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Det er økende behov for nye flygere i Norge. Med manglende studie- finansiering til denne utdanningen er det vanskelig å sikre nødvendig rekruttering til flygeryrket.

Vil statsråden gjøre noe med dette?

Statsråd Reidar Sandal: Flygarutdanninga er kostbar. I tillegg til utgifter til livsopphald kjem svært høge undervisningsutgifter.

Lånekassa gav tidlegare støtte til utdanning ved private flyskular i Noreg. Lånekassa gjorde likevel den erfaringa at det kunne vere vanskeleg å få arbeid som flygar med den utdanninga som Lånekassa kunne gje støtte til. Mellom anna var utdanninga ofte av varierande kvalitet. Av den grunn har mange låntakarar med denne typen utdanning ofte hatt store problem med å betale tilbake låna sine til Lånekassa.

Elevar ved Statens trafikkflygerskole på Torp fekk støtte frå Lånekassa. Stortinget gjorde vedtak om å leggje ned denne skulen innan utgangen av 1993, då det blei rekna for å vere lite behov for skulen.

Etter det departementet kjenner til, har det aldri vore mangel på flygarar. Det har likevel til tider vore ein viss mangel på kvalifiserte flygarar. Å framskaffe kvalifiserte flygarar vil etter det departementet kan sjå, krevje så store utlån frå Lånekassa at det neppe vil vere forsvarleg overfor den enkelte låntakaren.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, der han viste til en del riktige fakta, at utdanninga er kostbar, og at det har vært vanskelig med tilbakebetaling for en del elever. Men i dag er faktum det at elevene tar utdanning i USA og sitter igjen med en enorm gjeld, kanskje uten at de egentlig har fått den nødvendige kvalifikasjon og heller ikke får jobb. Det går også mye penger ut av landet med dette systemet. Fra 1985 til 1994 har 375 mill. kr gått ut av landet til USA til flygerutdanning, istedenfor at pengene kunne skapt arbeidsplasser og utviklet de norske flygerskolene. Jeg mener at det må være ønskelig med en totaloversikt over hvordan opplæring av trafikkflygere kan drives, og en definisjon på ønsket standard. Jeg vil gjerne spørre om statsråden vil engasjere seg i dette arbeidet.

Jeg vil også vise til et oppslag i Dagens Næringsliv 20. september 1995, der det står:

Et nøkternt anslag viser at sivile fly- og helikopterselskaper trenger minst 120 flyvere bare for å dekke aldersavgangen ...

Vil statsråden engasjere seg?

Statsråd Reidar Sandal: Eg takkar for den påskjøninga som representanten Kvalbukt gav uttrykk for innleiingsvis, at det er viktige fakta som er presenterte. Då burde utgangspunktet for ei fornuftig meiningsutveksling om ei sak vere det aller beste.

Representanten Kvalbukt stiller spørsmål om eg vil engasjere meg i denne saka. Eg har gjeve den avgrensing som eg meiner det er naturleg å gje slik som situasjonen er. Slik sett er både innhald og tilnærming til spørsmålet mykje likt det som blei gjeve frå dåverande statsråd då representanten Kvalbukt stilte eit tilsvarande spørsmål i Stortinget sin spørjetime den 6. desember 1995.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden også for dette svaret.

Det som har skjedd siden sist jeg hadde et liknende spørsmål oppe, er at det stadig vekk har strømmet på informasjon om at vi står overfor en alvorlig mangel på flygere. Ut fra et flysikkerhetsmessig synspunkt mener jeg det må være elevenes kvalifikasjoner og ikke foreldrenes økonomi som skal være avgjørende for om vedkommende bør bli yrkesflyger, med det ansvaret det medfører. Jeg mener derfor at det både ut fra et flysikkerhetsmessig synspunkt og også nasjonaløkonomisk er av stor betydning å få tilbake muligheten til å finansiere flygerutdanning gjennom Statens lånekasse for utdanning. Jeg ønsker virkelig at vi skal ha styringa med utdanninga av en så viktig yrkesgruppe - og statsråd, jeg har flyskrekk, så for meg er det veldig viktig at jeg vet at norske flygere er utdannet for å takle de vanskelige norske flyforhold når det gjelder vind, fjorder og fjell. Hvordan vil statsråden oppnå å få styringa med utdanninga av denne yrkesgruppa?

Presidenten: Presidenten vil minne om at representantane må vende seg til presidenten.

Statsråd Reidar Sandal: Dei generelle synspunkta representanten Kvalbukt gav uttrykk for når det galdt behovet for sikre flyforhold, er det sjølvsagt ikkje noko usemje om mellom oss. Men som kyrkje-, utdannings- og forskingsminister kan eg ikkje forsvare å leggje opp til eit opplegg som har konsekvensar som vi ikkje har oversyn over, og som, slik eg peikte på i mitt hovudsvar, påfører dei som tar opp lån, enorme økonomiske belastningar.