Stortinget - Møte onsdag den 24. april 1996

Dato: 24.04.1996

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

De svenske jernbanene vil nedlegge direkte tog mellom Oslo og Stockholm dersom skinnegangen ikke utbedres på norsk side. Også lokaltogene på strekningen er sterkt negativt berørt av den dårlige skinnegangen.

Hva vil statsråden gjøre med dette?

Statsråd Kjell Opseth: Kongsvingerbanen har ei lengd på 121 km frå Oslo og fram til riksgrensa mot Sverige. Bortsett frå strekninga Oslo - Lillestrøm er banen enkeltspora med kryssingsspor. Kongsvingerbanen er den hovudbanen i Noreg som har best kurvatur. Samanlikna med resten av det enkeltspora jernbanenettet har banen relativt høg standard.

I løpet av inneverande planperiode er det på ei 25 km lang strekning fram til riksgrensa gjennomført utbetringar av kontaktleidningsanlegget. NSB har vidare planar om å fornye kontaktleidningsanlegget for resterande del av banen, til og med Lillestrøm, innan år 2001. Dette er investeringar som gjer det mogleg med ein fartsauke på banen. I tillegg vil strekninga Oslo - Lillestrøm, som inngår som ein del av den nye Gardermobanen, innebere ein tidsvinst for toga på Kongsvingerbanen etter ferdigstillinga av Gardermobanen i 1998.

Eg har fått opplyst at slik situasjonen er i dag for togframføringa mellom Oslo og Stockholm, er Kongsvingerbanen i minst like god stand som strekninga frå riksgrensa til Karlstad på svensk side. Det svenske Kommunikationsdepartementet og Samferdselsdepartementet har eit formalisert samarbeid med utveksling av informasjon i jernbanespørsmål. I den samanheng er det ikkje kome kritikk frå svenske styresmakter om dårleg standard på Kongsvingerbanen. Regjeringa legg opp til at utbetringsplanar for Kongsvingerbanen i komande planperiode, 1998-2007, blir samordna med motsvarande utbetringsplanar på svensk side.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil takke for svaret. I utgangspunktet er det et positivt svar i den forstand at statsråden benekter at de planene som jeg har referert til, foreligger. Det må vi da sjekke opp i forhold til de meldingene som kommer i lokal presse. Men som sagt, det er fint hvis det ikke er tilfellet.

Jeg må få lov til å føye til at den påstått gode standarden på Kongsvingerbanen vel sier mer om hvilken standard det generelt er på norske skinneganger, enn om hvor bra det er på Kongsvingerbanen. Jeg håper at statsråden vil bekrefte at når den banen er relativt god, er det viktig å gjøre den enda bedre - for det kan jo ikke være noe mål å få den ned på den samme lave standarden som på det øvrige jernbanenettet. Det er bekymring for Kongsvingerbanen i distriktet, kfr. nattogene og ekspresstoget på dagen, som nå nedlegges.

Statsråd Kjell Opseth: Eg kan ikkje gje nokon garantiar på vegner av SJ og deira planar for togframføring, men ein ting er sikker: Ein kan ikkje bruke som grunngjeving for å slutte å køyre mellom Oslo og Stockholm at Kongsvingerbanen er for dårleg. Til det er tilsvarande skjenegangar på svensk side minst like dårlege. Representanten Hernæs veit at vi er i ferd med å ruste opp norsk jernbane - også Kongsvingerbanen - etter mange års forsøming, som vi no prøver å ta igjen.

Bjørn Hernæs (H): Jeg gjentar: I utgangspunktet er det et positivt svar statsråden har gitt, og jeg venter selvsagt ikke at han skal kunne svare på vegne av SJ. Men jeg kan kanskje tolke statsråden dit hen at han, i den samordningsprosessen som han bekrefter pågår mellom norske og svenske samferdselsmyndigheter, vil legge vekt på at Kongsvingerbanen, som den hovedbanen han vedgår den er, vil få oppmerksomhet i de planene som vil foreligge umiddelbart før og umiddelbart etter århundreskiftet.

Statsråd Kjell Opseth: Lat meg berre få lov å syne til mitt hovudsvar, der eg gav uttrykk for at Kongsvingerbanen og dens utbetring vil bli tema i komande jernbaneplan, som er ein tiårsplan frå 1998 til 2007.