Stortinget - Møte onsdag den 14. mai 1997

Dato: 14.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Svein Ludvigsen (H):

I Svalbardposten karakteriserer assisterende sysselmann et navngitt medlem i Svalbardrådet som « ekstremistisk » og « uredelig » i den pågående debatten om lokaldemokrati og praktisering av hytteforskriftene på Svalbard. Ordbruken bidrar neppe til godt samarbeidsklima mellom lokalbefolkningen og embetsverket i Longyearbyen.

Mener statsråden at slik ordbruk er høvisk tale, og kan hun bidra til at slikt utgår i embetsverkets vokabular i debatten om lokal innflytelse og demokrati på Svalbard?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Det pågår for tiden en viktig debatt om lokalt styresett på Svalbard og også en debatt om nye regler for hytter på Svalbard.

I en åpen, frisk debatt kan det av og til forekomme ord og uttrykk som ikke ville tillates f.eks. fra denne talerstol. I den konkrete saken som representanten Ludvigsen refererer til, har det lenge foregått en debatt. Arbeidet med utkast til regler for private hytter har avfødt en diskusjon mellom forskjellige aktører, og som et ledd i dialogen omkring dette regelverket ble det avholdt et møte mellom styret i Svalbard Hytteforening og representanter for Sysselmannen den 25. april 1997.

Jeg finner det ikke naturlig som justisminister å gå konkret inn i en ordveksling mellom lokale aktører i en slik sammenheng. Det er vanskelig - for ikke å si umulig - å vurdere den gjengitte ordbruk uten å kjenne situasjonen konkret, men som et generelt synspunkt kan jeg ikke stille meg bak en slik ordbruk i utøvelse av statens myndighet.

Svein Ludvigsen (H): Jeg må nok si at jeg hadde forventet at svaret fra statsråden hadde vært klarere når det gjelder å ta avstand fra den slags ordbruk.

Jeg skjønner at statsråden kan ha problemer med å forholde seg til det som blir sagt i en frisk og åpen debatt, men det faktiske forhold er jo at assisterende sysselmann gjentar dette i Svalbardposten den 2. mai på side 16:

Jeg mener at Olav Vik Solheim har opptrådt ekstremistisk i denne saken ...

Da er utsagnet gjentatt for offentligheten, og det kan leses i avisen. Da ser jeg på dette som ytterst beklagelig og noe som er med på å forsure den debatten og det forholdet som er mellom lokalbefolkningen og embetsverket. I en slik sammenheng synes jeg det er meget alvorlig.

Jeg er ofte på Svalbard og har registrert i den senere tid at forholdet mellom embetsverket og lokalbefolkningen i stadig større grad er blitt dårligere, og at det har sine røtter i denne lokale debatten. Jeg spør derfor statsråden, når det nå er gjentatt skriftlig i avisen og assisterende sysselmann ikke har trukket det tilbake, om ikke det er bekreftelse god nok på at statsråden bør ta avstand fra dette.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg sa i mitt svar at jeg mener at bruk av den type uttrykk i utøvelsen av statlig myndighet ikke bør forekomme. Det jeg er opptatt av nå, er hva som skjer i den prosessen som er på Svalbard, både når det gjelder dette med hytter, og lokaldemokratiet. Som justisminister har jeg interesse av å få førstehånds kjennskap til de problemstillingene, og herunder forholdet mellom lokalbefolkningen og Sysselmannen. Og det har jeg da tenkt å få i neste uke når jeg skal reise opp til Svalbard.

Svein Ludvigsen (H): Jeg ønsker statsråden god tur til Svalbard.

Det kunne kanskje være på sin plass at statsråden hvisket Sysselmannen i øret ganske høyt og tydelig at Sysselmannen må lære sitt embetsverk å opptre på en høvisk måte i omgang med sivilbefolkningen, og at det stilles større krav til seriøsiteten i ordbruken og argumentasjonen fra embetsverket enn om det er privatpersoner som uttaler seg. Jeg regner derfor med at statsråden forteller på Svalbard hvordan man forholder seg med hensyn til ordbruken i embetsverket - også der.