Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få lov til å stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

I flere kommuner skjæres det ned på bemanninga i barnehager for barn under 3 år. I Bodø, der det borgerlige flertallet har vedtatt kontantstøtte for småbarnsforeldre, foreslår Barnehageutvalgetå redusere bemanninga i småbarnsavdelinger fra 1 voksen pr. 3 barn til 1 voksen pr. 4 barn. Barnehageloven setter krav om at bemanninga må være « tilstrekkelig til at personalet kan drive tilfredsstillende pedagogisk virksomhet ».

Mener statsråden at 4 småbarn under 3 år pr. voksen er tilstrekkelig bemanning i en barnehage?

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen. Foreldrene skal føle seg trygge på at barna får forsvarlig omsorg og tilsyn i den tida de er i barnehagen. Det er også grunnen til at vi i barnehageloven har listet opp en rekke kvalitetskrav. Formålet med disse kravene er nettopp å sikre trygge og gode barnehager.

Når det gjelder den totale bemanninga i barnehagene, stiller barnehageloven opp et generelt krav om at denne må være « tilstrekkelig ». « Tilstrekkelig » er et skjønnsmessig begrep, og hva som er tilstrekkelig, må vurderes ut fra antall barn sett opp mot omsorgs- og tilsynsansvaret i den enkelte barnehage. Omsorgs- og tilsynsansvaret er avhengig av om det i barnegruppen fins barn som har behov for ekstra omsorg og tilsyn, som følge av funksjonshemming eller av andre årsaker. Barnas alder er kun ett av flere hensyn det er relevant å legge vekt på ved vurderingen av hva som er tilstrekkelig bemanning. Bemanningskravet vil kunne variere fra barnegruppe til barnegruppe, og det vil sågar kunne variere innenfor den samme barnegruppen over tid.

Det er barnehageeiers ansvar å sørge for at bemanninga er tilstrekkelig. Kommunen skal på sin side føre tilsyn med at bemanninga i barnehagen til enhver tid er tilstrekkelig. Finner kommunen bemanningssituasjonen i barnehagen uforsvarlig, kan den gi eier pålegg om at bemanninga må økes. Videre kan bemanningsspørsmålet vanskelig avgjøres under ett for alle kommunens barnehager, slik som nevnt i spørsmålet. Loven legger opp til en ordning der bemanningsspørsmålet må vurderes individuelt i forhold til den enkelte barnehage. En kommunal norm for bemanning i kommunens egne barnehager vil kun være en rettesnor. Bemanningsspørsmålet må vurderes i forhold til situasjonen i den enkelte barnehage.

Med bakgrunn i at bemanningsspørsmålet avgjøres etter en individuell skjønnsmessig vurdering, kan jeg vanskelig svare generelt på om den bemanning som det spørres om, er tilstrekkelig. Videre er det viktigå vurdere bemanninga i barnehagen totalt sett, og ikke løsrevet, slik som det er gjort i spørsmålet. Mitt svar må derfor bli at en bemanning der det er fire barn under tre år pr. voksen, i enkelte tilfeller kan anses som tilstrekkelig, men at en slik bemanning i andre tilfeller ikke behøver å være tilstrekkelig. Forholdene i den enkelte barnehage må vurderes hver for seg.

Avslutningsvis må jeg understreke at en skal svære svært varsom med nedskjæringer i bemanninga i forhold til de minste barna. Små barn trenger generelt mer omsorg og tilsyn enn større barn, noe det også er tatt hensyn til ved utforminga av norm for pedagogisk bemanning i barnehagene. Kommunene må både som barnehageeier og som barnehagemyndighet være seg bevisst det omsorgs- og tilsynsansvaret de har mens barna er i barnehagen. Under enhver omstendighet finner jeg det kritikkverdig dersom enkelte kommuner finansierer en eventuell kontantstøtteordning gjennom å redusere kvaliteten i tilbudet til de minste barna. Jeg har følgelig ingen sans for de kontantstøtteordninger flere kommuner nå innfører på bekostning av barnehagene.

Lisbeth Holand (SV): I hovedsak må jeg si at det var et svært skuffende svar, der statsråden helt sprang bort fra det statlige ansvar. Staten har også et tilsynsansvar i forhold til barnehageloven. Staten har et tilsynsansvar når det gjelder å sørge for at det er tilstrekkelig bemanning til at det tilfredsstiller en pedagogisk virksomhet.

Jeg merket meg at statsråden snakket litt positivt om at barn under tre år hadde større behov. Hun sa at de hadde behov for mer omsorg og tilsyn. Men det er pedagogisk virksomhet dette dreier seg om. Det dreier seg om kommunikasjon, om samhandling og om læring, og da trenger en tid og ro. Da er kvalitet i stor grad avhengig av voksentetthet. Det er klart at dette må vurderes individuelt, men det jeg spør om, er: Trengs det ikke statlige minstenormer for bemanning i barnehager der barna er under tre år?

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: La det være helt klart at Arbeiderpartiet ønsker at de barnehager vi har, og som vi forhåpentligvis vil få flere av i framtida, skal være barnehager av god kvalitet. Barnehager skal ikke være oppbevaringsplasser for barn - det skal være tilsyn, omsorg og pedagogisk virksomhet, selvfølgelig. Men mitt poeng er bare at det å se på mer fleksible løsninger når det gjelder barnehager, ikke nødvendigvis trenger å bety at en forringer kvaliteten i barnehager.

En del kommuner har allerede forsøkt fleksible løsninger. Vi er nå inne i det siste året når det gjelder utviklingsprogrammer for barnehager, og det jeg vil si, er bare at det må vurderes i hver enkelt barnehage i hver enkelt situasjon og i hver enkelt kommune. Det er den totale bemanninga i barnehagen som må være det som teller, og ikke nødvendigvis bemanninga i hver enkelt avdeling. Og da må vi vurdere bemanninga i forhold til hvor mange barn som er der, selvfølgelig stilt opp mot det omsorgs- og tilsynsansvar som er nødvendig, hvor mange funksjonshemmede barn som er der, og om barna er der på heltid eller deltid osv. Dessuten tror jeg at vi i framtida også kommer til å gå mer inn for flere barnehager med en blanding av ulike aldersgrupper. Det tror jeg på.

Lisbeth Holand (SV): Mer fleksibilitet, er svaret fra statsråden. Men det jeg spør om, er: Trengs det noen statlige minstenormer for at staten skal ivareta det den etter loven er pliktig til å ivareta, et tilsynsansvar i henhold til barnehageloven for at barnehageloven kan ha tilfredsstillende kvalitet på det pedagogiske området? Det er utenomsnakk og ingenting annet når en begynner å snakke om antall funksjonshemmede barn osv. Da trengs det tilleggsressurser. Det jeg snakker om, er: Hva er minstenormen? Jeg opplever det som ganske forstemmende. Da datteren min begynte på småbarnsavdeling i ca 1970, var bemanningen tre voksne pr. åtte barn. Det var en god avdeling å komme til. Som forelder opplevde jeg at de hadde tid til nærhet, de hadde tid til kommunikasjon med barna.

Statsråd Sylvia Kristin Brustad: Det er allerede i dagens barnehagelov en norm for pedagogisk bemanning i forhold til de ulike aldersgruppene. Men det jeg sier, er at jeg ikke kan utelukke for all framtid at det også må være mulig å se på den, nettopp fordi jeg mener at dette faktisk kan variere fra barnehage til barnehage og fra kommune til kommune, og jeg tror som sagt at vi kommer til å gå mer i retning av flere barnehager med mer blanding av aldersgruppene. Som sagt, jeg tar avstand fra kontantstøtteordninger i seg selv i kommunene, og jeg tar også avstand fra det dersom det går på bekostning av barnehager. Men f.eks. en kommune som Gjøvik har i samarbeid med det lokale førskolelærerlaget og Norsk Kommuneforbund gjort om plasser for store barn til plasser for små barn med et likt antall voksne, så det er altså mulig å tenke fleksibilitet og ha like god kvalitet i barnehagene. Selvfølgelig er det slik at små barn trenger flere voksne enn det eldre barn gjør, men mitt poeng er at vi må se den totale bemanningen under ett, og likevel naturligvis holde fanen om kvalitet høyt.