Stortinget - Møte onsdag den 28. mai 1997

Dato: 28.05.1997

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Lisbeth Holand (SV): Jeg har et enkelt og konkret spørsmål å stille justisministeren:

Stortinget vedtok i desember 1996 at det skal etableres ei ankenemnd i asylsaker for å bedre asylsøkeres rettssikkerhet. Stortinget bad Regjeringa fremme konkret forslag om slik nemnd som Stortinget ønsker.

Hvor langt er dette arbeidet kommet, og når planlegger Regjeringa å fremme forslaget for Stortinget?

Statsråd Gerd-Liv Valla: Regjeringen Gro Harlem Brundtland fremmet i 1996 et forslag om å etablere en utlendingsnemnd, dvs. en uavhengig klagenemnd for behandling av alle utlendingssaker. Bakgrunnen var bl.a. at dette ville bidra til større rettssikkerhet for alle søkere på utlendingsfeltet, ikke bare for asylsøkere. Det lyktes ikke å vinne flertall for dette forslaget i Stortinget. Flertallet i justiskomiteen samlet seg om å ville opprette en flyktningnemnd til behandling av alle klager på vedtak fattet av Utlendingsdirektoratet der søker verken er innvilget asyl eller opphold på humanitært grunnlag, eller der en søknad om asyl er innvilget med opphold på humanitært grunnlag. Flertallet ønsket også, i forhold til det som ble lagt fram, en annen sammensetning av nemndas medlemmer.

Stortinget sendte derfor saken tilbake til Regjeringen for nærmere avklaring og ny vurdering med bakgrunn i merknadene fra komiteen. Dette var i desember 1996. Justisdepartementet ble bl.a. bedt om på nytt å vurdere erfaringene på dette feltet fra våre naboland. Det ble også forutsatt at det nye forslaget skal ut på høring på vanlig måte før saken fremmes for Stortinget.

Arbeidet med å utrede forslaget om flyktningnemnd er igangsatt, og det er selvfølgelig igangsatt med utgangspunkt i de spørsmål som Stortinget har bedt om å få utredet, bl.a. gjennom å se på erfaringene fra våre naboland. Jeg tar sikte på å sende saken ut på høring i løpet av høsten, slik at forslaget kan behandles av Stortinget våren 1998.

Lisbeth Holand (SV): Det var et enkelt spørsmål, og jeg fikk et rimelig klart svar, hvor jeg også fikk et tidsperspektiv. Det syns jeg var positivt, men jeg må si jeg er skuffet over tidsperspektivet.

Dette er en sak som ble fremmet av Regjeringa i mars 1996. Da hadde Regjeringa flagget behovet for en bedre rettssikkerhet i utlendingssaker. Stortinget mente at det her var snakk om to hensyn. Det ene gjelder ønsket om en bedre rettssikkerhet, som en ønsker i alle saker. Men det er også snakk om om det er slik at Regjeringa skal kunne fraskrive seg ansvar for saker som den har et politisk ansvar for. Derfor gikk vi ikke inn for Regjeringas forslag. Men den historiske bakgrunnen er uinteressant. Det som er interessant, er at Stortinget gjorde et vedtak i desember 1996, og ennå er en ikke kommet så langt at det er sendt noe forslag ut på høring. Det svekker rettssikkerheten til utlendingene.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Jeg tiltrådte som statsråd den 4. februar i år, og jeg tror nok de fleste ser at det er ganske mange saker Justisdepartementet har å håndtere. Jeg er opptatt av å få denne nemnda på skinnene og det ut fra to hensyn. Det viktigste er rettssikkerhet for asylsøkere. Det andre er å avlaste departementet for enkeltsaker. Men vi har den tidsplanen som jeg gjorde rede for.

Lisbeth Holand (SV): Jeg vet når statsråden tiltrådte. Jeg vet at problemene med rettssikkerheten i asylsaker er meget store. Jeg vet også at asylsaker krever stor kapasitet i utlendingsavdelinga. En slik ankenemnd vil bety en vesentlig avlastning for utlendingsavdelinga, samtidig som en kan bedre rettssikkerheten for asylsøkere betraktelig. Derfor regnet vi med at det burde være en prioritert oppgave å følge opp et stortingsvedtak på denne sektoren. Jeg bare noterer meg at dette ikke har vært prioritert fra Regjeringas side.

Statsråd Gerd-Liv Valla: Det er faktisk ikke slik at dette ikke er en prioritert oppgave. Det er en prioritert oppgave å få dette på skinnene, men Stortinget har bedt oss om å se på en del rettslige og økonomiske sider og erfaringer fra andre land. Det holder vi på med. Det skal vi gjøre, og vi skal gjøre det på en ordentlig og skikkelig måte.