Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998

Dato: 04.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Vil justisministeren oppheve kravet om en bestemt minstehøyde for å komme inn på Politihøgskolen?

Statsråd Aud-Inger Aure: Verken nåværende opptaksreglement, gjort gjeldende fra 1. januar 1998, eller det tidligere reglementet har krav om minstehøyde for søkere til Politihøgskolen. Det er derfor ingen formelle krav å oppheve.

Fordi det har vært mange kvalifiserte søkere til skolen, har opptaksnemnda lagt seg på en linje hvor de har satt høydekrav. Imidlertid er ikke dette noe absolutt krav, og nemnda har full mulighet til å ta inn kvalifiserte søkere som ikke fyller kravet til høyde.

Både tidligere og nåværende reglement har en presisering av rekrutteringspolitikk som det skal tas hensyn til ved innkalling til opptak. Nemnda kan etter spesiell vurdering og på særskilt grunnlag tildele skikkede søkere inntil 20 % av studieplassene. Denne regelen blir praktisert bl.a når det gjelder søkere med flerkulturell bakgrunn og samisktalende søkere som er mindre enn den praktiserte normen for minstehøyde. Ingen søker har imidlertid krav på studieplass etter disse reglene, hvor opptak foretas for å sikre en ønsket sammensetning av politiet og ikke ut fra hensynet til den enkelte søker.

Jeg ønsker også å si noe om den aktuelle situasjonen vedrørende opptak av samisktalende søkere til Politihøgskolen.

Politihøgskolen har gjennom mange år arbeidet målrettet med rekruttering av søkere som behersker samisk, og som har samisk bakgrunn. Politihøgskolen har bl.a deltatt i utdanningsmesser i Alta og Hammerfest. I tillegg gis det orienteringer om politiutdanningen i skolene fra lokalt politi, der bl.a studenter i annet studieår deltar.

Til opptaket i 1997 ble alle søkere som behersket samisk språk, og som oppfylte de formelle krav, innkalt til opptaksprøver uansett poengsum eller høyde.

Til opptaket i 1998 er alle søkere som behersker samisk språk, og som oppfyller de formelle krav, også innkalt til opptaksprøve uansett poengsum eller høyde. Ved årets opptak er det innkalt tre søkere som behersker samisk språk. En av de mannlige søkerne er 168 cm høy. Ved Politihøgskolen i Bodø er det for tiden tre studenter som behersker samisk språk, og som har samisk bakgrunn.

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det var betryggende å høre om den konkrete innsatsen som er gjort for å få flere samisktalende med samisk bakgrunn inn på Politihøgskolen.

Selv om det ikke finnes formelle høydekrav, er opptaksnemndas praksis på dette området så fast at det ute i samfunnet oppfattes som et absolutt krav. Jeg lurer derfor på om statsråden vil gi signaler til nemnda om at denne praksisen i høyeste grad må mykes opp, og at det er en grunn til at minstehøyde ikke er et formelt krav, slik at praksisen endres i større grad enn de få unntakene som vi kan vise til i dag. Det er jo ikke av hensyn til søkerne vi vil lempe på disse kravene, men av hensyn til det norske samfunnet. Komiteen har (presidenten klubber) nettopp poengtert at vi trenger flere med samisk bakgrunn, vi trenger flere med innvandrerbakgrunn, og det er her vi kan få problemer.

Presidenten: Presidenten vil minne om avgrensinga av taletida.

Statsråd Aud-Inger Aure: Justisdepartementet ønsker at opptaksnemnda ved Politihøgskolen skal lempe på disse interne kravene - for å kalle dem det - disse uformelle kravene til søkerne med samisk bakgrunn, og dette har jeg også selv gitt uttrykk for bl.a ved et besøk i Tromsø tidligere i vinter. Departementet vil i løpet av kort tid ta saken opp med opptaksnemndas leder.

I politiavdelingen kjenner man til to tilfeller hvor søkere med samisk bakgrunn har klaget til departementet fordi de ikke ble innkalt til opptak ved skolen. Og i begge disse tilfellene bad departementet opptaksnemnda kalle søkerne inn til opptak.