Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998

Dato: 04.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I forbindelse med Kyststamveien vedtok Stortinget at en indre fergefri riksvei mellom Stord og Bergen skal utredes. Avhengig av trasévalg vil dette alternativet kunne få en til dels betydelig trafikkøkning.

Vil statsråden se til at dette blir tatt med i vurderingen ved nødvendige utbedringer av den aktuelle veistrekning, slik at man unngår uhensiktsmessige « klattløsninger » på deler av denne?

Statsråd Odd Einar Dørum: Med bakgrunn i Stortingets vedtak om Kyststamveien har fylkestinget bestemt at det skal gjennomføres et planarbeid for en indre riksvei mellom Lukksund og Tysse. Dersom framtidig stamvei innebærer en ferjefri kryssing av Langenuen, vil trafikk på denne strekningen øke, og det vil bli behov for tiltak. Bedre veisamband mellom Samnanger og Fusa inn mot stamveien vil i alle fall være nødvendig, slik det også kommer til uttrykk i Stortingets vedtak om Kyststamveien.

Som del av fylkesdelplanen for stamveien vil det derfor bli satt i gang planarbeid for hele riksveistrekningen mellom Lukksund og Tysse med tanke på å samordne tiltakene på stamveinettet og på det sekundære riksveinettet. Valg av trasé og veistandard nord for Lukksund vil stå sentralt i dette planarbeidet.

Statens vegvesen arbeider med en avklaring av stamveitrasé mellom Stord og Bergen. Avklaringen vil komme i forbindelse med behandling av fylkesdelplanen. Den framtidige funksjonen til det eksisterende riksveinettet i området vil avhenge av denne avklaringen.

Fusa kommune arbeider med et forskutteringsforslag for deler av strekningen Eikelandsosen til Tysse. Trafikken på denne strekningen vil først øke når stamveitrafikken eventuelt er ført ferjefritt over Langenuen. Ved utbedringer på ovennevnte strekning er det derfor ikke riktig å legge til grunn et vedtak om at stamveien skal gå på denne strekningen.

Are Næss (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er opptatt av at det ferjefrie alternativet blir et reelt og godt alternativ, og spørsmålet om en eventuell bro over Samnangerfjorden ved Gaupholm vil etter mitt syn kunne være en vesentlig faktor for trafikkgrunnlaget for dette ferjefrie alternativet. Utbedring av dårlige veistrekninger vil også være avgjørende.

Mitt anliggende er at disse forhold må vurderes i en helhet, slik statsråden gav uttrykk for, og at det ikke bør settes i gang lokale utbedringer - som i og for seg er helt nødvendige - før en helhetsvurdering bl.a av trafikkgrunnlaget og veitraseen foreligger.

Kan statsråden antyde noe tidsperspektiv for en slik vurdering av det alternativet som Stortinget har vedtatt?

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten har oppfattet meg helt korrekt. Den framtidige funksjon til det eksisterende riksveinettet vil henge sammen med avklaring av stamveitraseen, og det er knyttet til fylkesdelplanen. Jeg kjenner ikke til framdriften for fylkesdelplanen, men jeg vet at på veistrekningen mellom Lukksund og Tysse er det spesielt delstrekningen mellom Eikelandsosen og Tysse som har svært dårlig standard. Til disse delstrekningene er det ikke satt av penger i veiplanen for perioden 1998-2007, så vi er tilbake til konklusjonen: fylkesdelplanen. Framdriften for fylkesdelplanen kjenner jeg ikke, men jeg skal på bakgrunn av spørsmålet undersøke hvor den saken står.