Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998

Dato: 04.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Hill-Marta Solberg (A): Jeg skal få stille følgende spørsmål til finansministeren:

Finansministeren har sagt at Regjeringen vil legge fram forslag til grønne skatter uten å se dette i sammenheng med en utvidelse av momsgrunnlaget.

Kan finansministeren si hvorfor Regjeringen ikke vil se disse reformene i sammenheng?

Statsråd Gudmund Restad: Grønne skatter og merverdiavgiften har etter Regjeringens oppfatning forskjellige formål. Mens formålet med grønne skatter først og fremst er å oppnå et bedre miljø, er hensikten med merverdiavgiften å skaffe staten inntekter. Det finnes argumenter både for og i mot å behandle de to reformene samlet.

Den største fordelen med å behandle momsreformen og grønne skatter under ett vil være at man da kan få et beløpsmessig omfang som gir større handlefrihet. Ulempen ved samlet behandling vil være at den miljømessige hovedbegrunnelsen for grønne skatter kan komme for mye i bakgrunnen.

På denne bakgrunn mener Regjeringen at grønne skatter bør ses uavhengig av en utvidelse av grunnlaget for merverdiavgiften.

En utvidelse av merverdiavgiften til å gjelde flere tjenester har stått på dagsordenen helt siden Storvik-utvalget la fram sin innstilling, våren 1990. Fra høsten 1990 til høsten 1997 var Arbeiderpartiet sammenhengende i regjeringsposisjon. I løpet av disse sju årene ble en reform av merverdiavgiften varslet for Stortinget flere ganger, men uten at konkrete forslag ble fremmet. Det ble også varslet utvidelser av merverdiavgiften uten å se dette i sammenheng med grønne skatter eller andre deler av skatte- og avgiftssystemet. Dette ble senest gjort i nasjonalbudsjettet for 1996. Det var først etter at Grønn skattekommisjon hadde lagt fram sin innstilling, at den daværende regjeringen mente at det var ønskelig å se merverdiavgift og grønne skatter i sammenheng.

Grunnen til at merverdiavgiftsreformen har tatt tid, er at den er krevende, både faglig og politisk. Det er urimelig å kreve at denne regjeringen skal kvittere ut saken i løpet av et halvt år, så lenge tidligere regjeringer ikke har maktet oppgaven på sju år.

Regjeringen har kommet til at den trenger mer tid, og vi tar nå sikte på å komme tilbake med forslag til utvidelser av merverdiavgiften i forbindelse med 1999-budsjettet. Regjeringen ser på den annen side ingen grunn til at arbeidet med merverdiavgiftsreformen skal forsinke arbeidet med grønne skatter. Regjeringen vil fremme forslag om grønne skatter i løpet av april, slik den tidligere har varslet Stortinget om.

Hill-Marta Solberg (A): Jeg takker for svaret. Finansministeren har også for så vidt gjort rede for det som var viktig for Arbeiderpartiet, nemlig å se de to store sakene som dette handler om - oppfølging av Storvik-utvalgets arbeid og oppfølging av innstillingen fra Grønn skattekommisjon - som en helhet. Begrunnelsen for det er at enkelte næringer berøres av begge sakene på en meget omfattende måte. Uten å ramse opp alle eksempler vil jeg spesielt nevne ett. Turistnæringen er et eksempel på en næring som berøres tungt av både konsekvensene av innstillingen fra Grønn skattekommisjon og av en eventuell momsreform. Dette er også en meget viktig distriktsnæring. Og mitt spørsmål til finansministeren blir da: Ser finansministeren at det kunne være hensiktsmessig for å få en helhetlig vurdering av ikke minst de næringer som tungt berører distriktene, at man så disse to sakene i sammenheng? Ser han risikoen nå for at vi kan komme til å påføre ulemper på det ene området som vi ikke greier å justere på det andre området, når sakene ikke behandles parallelt?

Statsråd Gudmund Restad: Det er selvfølgelig riktig som representanten Solberg sier, at det er noen næringer, bl.a turistnæringen, som vil bli berørt både av grønne skatter og merverdiavgiftsreformen. Men jeg ser det ikke slik at det av den grunn er helt nødvendig å behandle de to sakene samlet. Som jeg sa: Begrunnelsen for å fremme merverdiavgiftssaken som egen sak senere, er at Regjeringen føler behov for noe mer tid. Grønne skatter føler vi derimot bør fremmes nå som en rask oppfølging, som et første skritt av oppfølgingen av Kyoto-forhandlingene og de forpliktelser vi har påtatt oss der. Derfor vil det bli fremmet nå i april. Men jeg går ut fra at når tidligere regjeringer, hvor Hill-Marta Solberg også har sittet, har måttet bruke så mange år på å bestemme seg og faktisk ikke klarte å bestemme seg for hva de skulle fremme når det gjelder momsreformen, skyldes det at den faktisk er ganske komplisert på mange måter. Det kan derfor ikke være urimelig om også denne regjeringen vil ha noe mer tid på å vurdere alle sider ved en momsreform.