Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 1998 kl. 10

Dato: 21.10.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øystein Hedstrøm til landbruksministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til landbruksministeren, som jeg forstår vil bli besvart av vår ærede miljøvernminister.

«Antatte blandingsdyr av ulv og hund er observert en rekke ganger i indre Østfold de siste månedene. Mange er engstelige for at dyrene kan være farlige for barn fordi de mangler ulvenes naturlige skyhet. Dyrene kan ha negative virkninger for friluftsliv, tamme og ville dyr i fylket.

Hva kan statsråden bidra med slik at ulvehybridene kan fjernes?»

Statsråd Guro Fjellanger: Det er de siste par årene dokumentert fast tilhold av ulv i Østfold, spesielt i grensetraktene mot Sverige. I noen tilfeller har ulveindivider vært observert i nærheten av bosetting og kulturlandskap. Enkelte har tolket dette som unormal atferd hos ulv, og har ment at slik atferd skyldes at dyrene er hybrider av ulv og hund.

Det er ikke uvanlig at unge, uerfarne individer av både ulv og andre dyr kan vise seg i nærheten av mennesker. En slik atferd er derfor ikke i seg selv noe tegn på at det dreier seg om dyr som er en blanding av ulv og hund.

Når det gjelder nærgående ulv i Østfold, sitter jeg ikke med informasjon som tyder på at det er snakk om hybrider. Jeg vil likevel vurdere alternative former for genetisk testing for om mulig å fastslå hvorvidt enkelte individer kan være blandingsdyr.

Jeg ser det ikke som ønskelig å ha blandinger av ulv og hund i norsk fauna. Dersom vi med sikkerhet kan si at det finnes slike hybrider i Norge, vil jeg sette inn nødvendige tiltak for å fjerne disse.

Jeg legger for øvrig stor vekt på at vi må få bedre kunnskap om ulven i Norge som grunnlag for en presis forvaltning i årene framover. Jeg viser i den forbindelse til at Regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 1999 har foreslått betydelige midler avsatt til bestandsregistrering av rovvilt.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som var meget konkret og som jeg er veldig godt fornøyd med. For det er klart at trinn én blir å vurdere å få gentestet disse antatte ulvehybridene for å se hva det er for noe. Og hvis det viser seg å være ulvehybrider – noe jeg ikke er i tvil om i og med at det er såpass mange mennesker og fagfolk når det gjelder ulv, som uavhengig av hverandre har observert dyrene – vil det i neste omgang være å gå til avliving.

Jeg er veldig glad for svaret, for dette vil berolige mange mennesker, særlig i indre Østfold, som er urolige for barna sine. Det er jo sånn at til og med barnehager nå har vært holdt stengt, bl.a. i Våler kommune, fordi mange uavhengige personer har sett ulvelignende dyr i nærheten av barnehagene.

At det er negativt med hybrider, har man jo erfaring for bl.a. i Italia og Spania, og jeg regner med at konklusjonen fra Miljødepartementets side vil være, hvis det viser seg å være ulvehybrider, at man da foretar en avliving i etterkant av den konstateringen.

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få understreke at man ikke må forhåndskonkludere om dette. Det er ennå ikke oppnådd faglig enighet om at dette er hybrider. Men det jeg og representanten er enig om, er at det er viktig å få brakt klarhet i dette spørsmålet, og derfor synes også Miljøverndepartementet at det er grunn til å åpne for gentesting av antatte ikke-hybrider. Gjennom det vil vi kunne få presise svar, og hvis det viser seg at dette skulle være hybrider, er vi innstilt på å sette i verk nødvendige tiltak for å få fjernet disse.