Stortinget - Møte onsdag den 21. oktober 1998 kl. 10

Dato: 21.10.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til landbruksministeren:

«Det har i den senere tid vært forholdsvis mange branner i driftsbygninger hvor dyr har omkommet.

Hva kan statsråden gjøre for å redusere dette antallet?»

Statsråd Kåre Gjønnes: Dessverre omkommer et stort antall dyr ved brann i driftsbygninger her i landet hvert år. Dette er vi nylig blitt minnet om ved den store brannen på en gård ved Gjøvik sist helg. Antall dyr som årlig omkommer ved brann, utgjør om lag én prosent av det totale tapet av husdyr.

Etter initiativ fra Landbruksdepartementet ble det våren 1997 nedsatt en gruppe for å gå gjennom tilgjengelige data om omfanget av branner i husdyrbygninger med tap av dyr, og for å se på hvilke lover og regler som gjelder for sikring av husdyrrom mot brann. Hensikten var å komme fram til bedre brannforebyggende tiltak. Gruppen, som avgav sin rapport i mai 1998, har hatt med representanter for Statens Dyrehelsetilsyn, Statens bygningstekniske etat, Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, Norges Bondelag og Statens landbrukstilsyn.

På grunnlag av de vurderinger som ligger i rapporten, arbeider nå gruppen videre med å utrede konkrete brannforebyggende tiltak.

I tillegg til dette har en annen gruppe hatt som oppgave å kartlegge alle branner i driftsbygninger der det omkommer dyr i løpet av 1998. Her arbeides det mer konkret med hvert enkelt branntilfelle for å finne årsak og forløp.

Installasjon av brannvarslingsutstyr vil gi tidlig varsling av brann. En forutsetning for at dette skal være til hjelp, er at det finnes egnet slokningsutstyr, og at det er personer til stede som kan bruke utstyret.

Evakuering av dyr under brann er en meget krevende operasjon og kan være ytterst vanskelig uten at menneskers liv settes i fare.

Krav til driftsbygninger i landbruket er generelt regulert i plan- og bygningsloven. Det er en rekke bestemmelser i loven når det gjelder branntekniske forhold, som også gjelder for driftsbygninger.

Brann i husdyrrom der dyreliv går tapt, er en katastrofe. For dem som direkte berøres, er slike branner også en svært stor psykisk påkjenning.

Resultatet av arbeidet til de gruppene som er nevnt foran, vil danne grunnlaget for en samlet og oppdatert vurdering av mulige brannforebyggende tiltak i landbrukets driftsbygninger, herunder vurdering av om det bør innføres krav til brannvarslingsanlegg. Komplette overrislingsanlegg er så langt vurdert som uhensiktsmessig i husdyrrom.

Departementet vil sammen med Kommunal- og regionaldepartementet, som har det overordnede ansvar for brannforebyggende tiltak og for plan- og bygningsloven, også vurdere om det eksisterende regelverket er et hensiktsmessig verktøy i arbeidet med å hindre branner der husdyr går tapt. Administrative og økonomiske konsekvenser av eventuelle endringer i regelverket vil bli nøye vurdert og aktuelle endringsforslag sendt på vanlig høring.

Avslutningsvis vil jeg som landbruksminister understreke hvor viktig det er å finne gode brannforebyggende tiltak slik at man kan redusere både økonomisk tap og de lidelser som faktisk påføres folk og fe i denne sammenheng.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker ministeren for svaret og for de data og tanker han la fram. Jeg takker også for at han forstår viktigheten av dette spørsmålet.

I 1990 var det 413 branner. I 1996 hadde det økt med ca. 100, da var det 514. I snitt omkommer 20 husdyr hver dag, og det viser hvor viktig dette spørsmålet er. Jeg håper virkelig at den gruppen som er nedsatt, kommer fram til noe.

Jeg kan være enig i at det bør være visse pålegg for den enkelte bonde som har et minsteantall dyr. Et brannvarslingssystem som er tilkoplet en sentral, kan være noe å tenke på.

Jeg takker som sagt for svaret, og håper at dette blir videreført.

Statsråd Kåre Gjønnes: Det var vel egentlig ikke noe tilleggsspørsmål.

Det skal bare føyes til fra statsrådens side at det faktisk er ca. 50 000 driftsenheter med husdyr i vårt land, og på en måte betegner også det hvor utsatt husdyrprodusentene er for at en mulig brann kan oppstå.

Det er naturligvis en utfordring for offentlige myndigheter å bidra til å være med og redusere dette gjennom både forskrifter og det regelverket som det legges opp til. Samtidig er det naturligvis også en kostnad. Når det gjelder justeringer av de brannvarslingsanleggene vi har i dag, vil det kanskje i snitt ligge opp mot 30 000 – 40 000 kr for hver enkelt gårdbruker. Nå må en naturligvis også se dette opp mot de store lidelser husdyrene har i denne sammenhengen. Jeg vil forsikre representanten om at vi fra departementets side tar dette på alvor og forsøker å finne hensiktsmessige løsninger.

Presidenten: Spørsmål 10 vil bli besvart foran spørsmål 16.