Stortinget - Møte onsdag den 18. november 1998 kl. 10

Dato: 18.11.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«Jeg er blitt kjent med at klasse TF1F ved Nordland Fiskerifagskole på Gravdal har hatt kontakt med Sjøfartsdirektoratet for å få svar på en del spørsmål angående retningslinjer for hvilke sertifikater de kan løse ut etter endt skoleår. Det har ennå ikke, to måneder etter skolestart, lyktes dem å få klare svar. Et minstekrav når en utdanning settes i gang, må da være at retningslinjene er klare.

Finnes det slike retningslinjer, og hvis ikke, når er det meningen at disse skal foreligge?»

Statsråd Lars Sponheim: Teknisk fagskole er som en følge av Reform 94 fastsatt til å gå over en periode på to år.

Sjøfartsdirektoratet gav den 10. juni 1998 midlertidig godkjennelse til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets læreplan for teknisk fagskole. Læreplanen gir bl.a. retningslinjer for opptak og gjennomføring av studiet samt retningslinjer for hvilke sertifikater som kan løses etter toårig utdanning. Retningslinjene er gjort kjent for de gjeldende fagskoler.

Etter dagens ordning må elevene fullføre og bestå alle fag i toårig teknisk fagskole og ha praksistid for å løse sertifikat. Dagens ordning gir ikke rett til å løse sertifikat etter kun ett skoleår.

Den nye læreplanen vil bli evaluert etter en periode. Sjøfartsdirektoratet vil deretter gi sin endelige godkjennelse til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets læreplan for teknisk fagskole.

Sjøfartsdirektoratet har for øvrig informert meg om at rektor ved Nordland Fiskerifagskole på Gravdal fikk muntlig svar på en henvendelse i saken den 30. oktober 1998.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Det var interessant å konstatere at rektor fikk svar den 30. oktober. Det er jo noe. I dag er det den 18. november så det er bare noen få dager siden han fikk svar, og det er et resultat av spørsmålet som elevene har reist. Dette er jo voksne folk, ikke unger. Det er opplagt at et minstekrav må være at de vet hva slags sertifikat de kan løse ut når skolen er avsluttet. Selvfølgelig er det en forutsetning at de består, og at de har den nødvendige fartstid. Det er nesten nærliggende å spørre: Fins det ikke et skjema for dette også?

Statsråd Lars Sponheim: Det er ikke tvil om hvilke retningslinjer som gjelder. Retningslinjene er nedfelt i den midlertidig godkjente læreplanen for den toårige skolen. Det vet elevene veldig godt når de søker. De burde iallfall vite det ved å sette seg inn i læreplanen, og selvsagt vet skolens ledelse det. Det kreves to års utdanning og bestått i alle fag, som jeg sa i mitt svar, for å få sertifikater. Det har det aldri vært tvil om.

Hva som måtte gjelde om man ikke fullfører to år eller står i alle fag, er en annen situasjon. Når man ikke har oppfylt de formelle krav, må Sjøfartsdirektoratet i hvert enkelt tilfelle vurdere om de krav som stilles til sertifikat, på annen måte kan dokumenteres. Det vil være en ordinær klagebehandling. Men det er ingen tvil om at de retningslinjer som gjelder, er nedfelt i læreplanen, og de har man kjent ved skolestart.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker igjen for svaret og konstaterer at det ikke var noe skjema for dette heller. Men jeg har ikke fått svar på spørsmålet, for spørsmålet går på: Hvilke sertifikater får man? Det er klart at man får et eller annet sertifikat. Men hva slags validitet er det på sertifikatet? Altså for enkelhets skyld: Hvor stor båt har du lov til å føre når du er ferdig med den toårige skolen?

Statsråd Lars Sponheim: Jeg tror nok noen av disse problemstillingene må bygge på en misforståelse et eller annet sted. Det er ingen tvil om at det å fullføre dette toårige skoleløpet oppfyller den formelle kompetanse for å få sertifikat for skipsførere og styrmenn, såkalt dekksoffisersertifikat klasse 4, og sertifikat for skipsmaskinister, maskinoffisersertifikat klasse 4. Høyere sertifikatrettigheter kan bare opparbeides gjennom fartstid, som sikkert representanten Bastesen er kjent med.

Noe av problemstillingen har vært hvorvidt man kan opparbeide rett til sertifikater uten å fullføre skoleløpet, slik som det er lagt fram i læreplanen, og som jeg vet det har vært en del spørsmålsstilling rundt. Den problemstillingen må bare behandles individuelt, hvor hver og en må dokumentere at man oppfyller de krav som stilles for å opparbeide seg rett til sertifikater, og det må da behandles av Sjøfartsdirektoratet.