Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 28

Annelise Høegh (H): Jeg stiller neste spørsmål også til sosialministeren:

«En eldre kvinne har pleiet sin gamle mor i 5 ½ år og fått godskrevet pensjonspoeng. Da moren døde like før sommeren, fikk hun i tillegg den triste beskjed om at hun ikke fikk godskrevet omsorgspoeng for 1998. Det er et absolutt krav at omsorgsarbeidet har pågått i til sammen minst 6 måneder i kalenderåret.

Vil statsråden ta initiativ til å endre loven slik at langvarig omsorgsarbeid blir godskrevet selv om det opphører før 6 måneder av et kalenderår?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Her skal representanten Høegh få eit meir imøtekomande svar.

Folketrygdlova § 3-16 krev som kjent at omsorgsytaren har utført omsorgsarbeid minst halve året for at det skal bli gitt poeng for omsorgsarbeid. Poenga vil då svara til ei arbeidsinntekt på vel 180 000 kr i det same året.

Formålet med ordninga med poeng for omsorgsarbeid er fyrst og fremst at personar som tar på seg omsorgsarbeid i staden for inntektsgivande arbeid, ikkje av den grunn skal tapa pensjonsopptening.

Når omsorgsarbeidet varer mindre enn eit halvt år, er det vanlegvis mogleg å tena opp poeng ved inntektsgivande arbeid i dei andre månadene i året. Såleis skulle ordninga vera rimeleg nok.

Det kan vera tvilsamt om eit einskilt år med poeng for omsorgsarbeid kan få særleg verknad for pensjonen. Eg rår til at kvinna representanten viser til, får trygdekontoret til å rekna ut dette.

Sjølv om eg tykkjer at eit halvt år med omsorgsarbeid er eit rimeleg krav for poeng av denne storleiken, er eg samd i at dette er ein spesiell situasjon for personen i den aktuelle saka. Frå mi side kan det sjå ut som om det er behov for eit unntak når eit langvarig omsorgsarbeid tar slutt på grunn av dødsfall. Eg vil føreta ei nærare vurdering av ei mogleg lovendring i tråd med dette.

Annelise Høegh (H): Ja, nå kan jeg si også med følelse at jeg takker statsråden for svaret.

Det var hyggelig at hun med utgangspunkt i dette vil se på om det ikke i loven bør være anledning til unntak i slike situasjoner. Jeg er enig i at det i utgangspunktet er rimelig at et omsorgsforhold skal ha vart i et års tid for å få pensjonspoeng, men når det altså har vært et pågående omsorgsarbeid gjennom flere år, som i dette tilfellet over fem år, og den omsorgstrengende dør omtrent midt i et år, virker det svært urimelig ikke også å godskrive det arbeidet som er gjort. Den aktuelle kvinnen, som for øvrig bor i Trondheim, er selv snart pensjonist – det er jo ofte slik at det er eldre kvinner som pleier sine enda eldre foreldre – slik at det vil ikke være noe alternativ for henne å prøve å få seg jobb det året eller halvåret som er igjen av hennes yrkesaktive liv. Derfor håper jeg at statsråden ikke behøver altfor lang tid for å komme tilbake og eventuelt ta kontakt med trygdekontoret der oppe, slik at den aktuelle kvinnen også kan bli hjulpet.