Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil tillata meg å stilla fylgjande spørsmål til kulturministeren:

«Jærradioen har av Kulturdepartementet vorte pålagt å gje Jæren Misjonsradio sendetid i konsesjonsområde 61 som går langt utover den sendetida misjonsradioen har hatt før.

Meiner statsråden at denne avgjerda er i tråd med Stortinget sine føresetnader då dei handsama St.meld. nr. 31 (1994-95)?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Stortinget behandlet 13. juni 1995 den nevnte meldingen, som gjelder eierskap i nærkringkasting. I samme møte behandlet Stortinget også en melding om nærkringkasting, en melding om kringkasting og dagspresse i 1993 og et Dokument nr. 8-forslag om videreformidling av satellittfjernsyn.

I debatten ble følgende forslag fremsatt:

«Alle nærradioar med konsesjon skal ha høve til å sende program mellom kl. 06.00 og kl. 18.00, også i område med berre ein frekvens.»

Forslaget ble vedtatt med 58 mot 47 stemmer. Det var SV, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Høyre som sikret flertall for dette.

I den konkrete saken, som gjaldt en klage over vedtak i Statens Medieforvaltning om fordeling av sendetid, ble Jæren Misjonsradio tildelt sendetid innenfor det tidsrom Stortinget omtaler i sitt vedtak. Resten av sendetiden disponeres av den kommersielle radioen Radio 1 Jærradioen, som har langt flere sendetimer enn Jæren Misjonsradio.

Jeg konstaterer derfor at departementets vedtak i klagesaken er i samsvar med Stortingets forutsetninger i vedtaket av 13. juni 1995. Den tildelte sendetiden til Jæren Misjonsradio er den samme som de sjøl søkte om, men noe mer enn de hadde i forrige konsesjonsperiode. Dette finner jeg ikke problematisk.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil takka statsråden for svaret, som eg tykkjer er svært trist.

Eg kjenner til vedtaket som vart gjort, men det vart gjort i ein samanheng: Stortinget sine føresetnader var at folk skulle få behalda historiske rettar, altså at dei skulle få behalda det dei hadde hatt før. Det som er skjedd her, er at Jæren Misjonsradio har fått ei stor utviding av sendetida og på heilt andre tider av dagen enn dei har hatt før. Eg stiller igjen spørsmålet: Meiner statsråden at dette er i tråd med Stortinget sine føresetnader?

Det andre spørsmålet ein kan stilla seg, er om Kulturdepartementet er ankeinstans i slike saker. Etter den informasjonen eg har, har ei liknande sak frå Radio Oslofjord vorte send tilbake til Statens Medieforvaltning til ny vurdering.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg kjenner ikke den konkrete saken som går på tilbakesending til Statens Medieforvaltning. Men det er nå slik at Statens Medieforvaltning har disse sakene til avgjørelse, med ankemulighet overfor departementet. Så jeg er ikke i tvil om at det er vi som tar endelig beslutning i denne saken, slik systemet nå er.

Når det gjelder utvidelse av Jæren Misjonsradios sendetid, er det riktig at det blir noe. Sendetiden blir mandag – søndag kl. 8.30 – 09.00, mandag og onsdag kl. 17.30 – 18.00, onsdag kl. 19.30 – 21.00 og torsdag og fredag kl. 21.00 – 21.45.

Som sagt mener jeg det er uproblematisk å ha foretatt denne beslutningen. Når de to konsesjonærene ikke blir enige, er man nødt til å foreta en avveining, og jeg mener dette er godt i tråd med Stortingets vedtak.