Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato: 20.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg tillater med å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«I et av Oslos dyreste boligstrøk tilbys statsansatte leiligheter til langt under markedspris.

Vil statsråden se på Statsbygg sine utleiepriser generelt, slik at de vil harmonere mer med det som er markedsleien, og på den måten få større inntekter, som står mer i forhold til den reelle verdien som leiligheten har?»

Statsråd Eldbjørg Løwer: Statsbygg eier i dag 540 leiligheter og hybler i Oslo. En del av disse brukes som gjennomgangsboliger eller rekrutteringsboliger med en vanlig leietid på maksimalt tre år. Enkelte boligkompleks leies ut som personalboliger for Rikshospitalet og Radiumhospitalet. I tillegg er 30-40 av boligene øremerket politisk ledelse i departementene.

Statsbygg er i ferd med å utarbeide en ny strategi for forvaltningen av sine boliger. Denne vil bli sett i sammenheng med det pågående strategiarbeidet i Statsbygg, som Stortinget er orientert om i Arbeids- og administrasjonsdepartementets budsjettproposisjon for 1999.

Leienivået i statens boliger har fra gammelt av vært lavt, men siden 1998, da det ble vedtatt nye regler for fastsettelse/regulering av leien i statlige boliger, har Statsbygg gjennom taksering eller verdivurdering søkt å bringe leiene opp mot markedsnivå. Fra 1. januar 1999 ble leiene generelt økt med 10 pst., og fra 1. juli 1999 vil det bli en ny leieøkning på 6 pst. Ved fraflytting skal leien vurderes og eventuelt fastsettes på nytt gjennom takst før leiligheten igjen leies ut. Statsbygg har som målsetting å komme opp til markedsleie uten å være prisledende.

Statsbygg vil i forbindelse med de seneste oppslag i pressen understreke at det for disse boligene er snakk om en relativt enkel standard og uten tilleggsytelser av noen art.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Innholdet var også mye i tråd med det svar jeg ønsket.

Men jeg må si at økninger på 10 pst. og 6 pst. ikke står helt i forhold, når vi snakker om husleier som kanskje er en halvpart av det markedet kan tilby. Jeg registrerte også at leien skal vurderes på nytt når leilighetene fraflyttes. Det er jeg glad for, for det er veldig viktig at staten bruker de inntektskildene man har, og at man ikke har leieinntekter som er for lave i forhold til de verdier som staten sitter på. Men vi skal heller ikke ta for mye i leie – den skal være markedstilpasset.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Jeg har vel ikke så mye mer å tilføre. Men Statsbygg vil i tillegg til det de nå gjør med trinnvis økning av leien på de avtalene de har, se på hele sin utleievirksomhet i forbindelse med det strategiske arbeidet som er gjort. Statsbyggs leiligheter utbys ikke på det åpne marked, for de skal dekke statens behov. Slik er det litt vanskelig å si akkurat hva markedsleien er, men de prøver å finne en leie som er tilnærmet markedsverdien. Nå mener Statsbygg selv at leien for deres leiligheter ligger på ca. 70-75 pst. av prisene i et oppnåelig åpent marked, men vi utvikler oss altså i den retning som representanten etterspør.

Presidenten: Spørsmåla nr. 18, 19 og 20 er allereie svara på.