Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato: 20.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Fiskeflåten som driver vinterfiske på yttersida av Lofoten, har i den hektiske sesongen store problemer med å komme fram på mobiltelefon. GSM-systemet har dekning kun nær land, og NMT 450-systemet, som er det som har lengst rekkevidde, er ikke tilstrekkelig utbygd. Samtidig er det maritime VHF-systemet fullt utnyttet med ventetid over Bodø radio.

Kan statsråden love tiltak med utbygging av ekstra kapasitet på NMT 450-systemet slik at forholdene for fiskerne blir tilfredsstillende?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Telenor opplyser at NMT 450 på yttersiden av Lofoten er bygd ut med til dels store basestasjoner for å gi maksimal rekkevidde. Nettet er bygd ut permanent til det som anses forsvarlig med hensyn til dekning og kapasitet. I tillegg settes det opp ekstra NMT 450-stasjoner som gir en betydelig økning av kapasiteten foran hver sesong av lofotfisket. Det kan imidlertid by på problemer å få tilfredsstillende radioforhold til enhver tid i hele dekningsområdet når det opereres med sterke og mindre sterke stasjoner.

Det kan være vanskelig å beregne tidspunktet for innsiget av skrei. I fjor var dette tidligere enn beregnet, og Telenor kom noe sent i gang med å få de ekstra NMT 450-stasjonene i drift. I år har Telenor derfor satt i verk tiltak for å være tidlig ute, slik at dette ikke skal gjenta seg.

I tillegg opplyser Telenor at det i 1998 er gjort tekniske endringer i GSM-nettet mellom Stamsund og Bodø for å få GSM-dekning langs hurtigruteleden. For øvrig mener Telenor at det er tilstrekkelig kapasitet i det maritime VHF-nettet over Bodø radio. Trafikkprisene på VHF ble også satt sterkt ned i 1998.

Jeg håper at dette vil gi fiskerne tilfredsstillende forhold for bruk av mobiltelefon under årets lofotfiske.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret. Det var interessant å høre at det er en utvikling på gang for å bedre forholdene. Det har lenge vært et savn, og man har stått på nær sagt i timevis og ventet for å komme fram på telefonen.

Det er en ting til jeg vil ta opp med det samme. Det går på TV-dekningen i samme område. Det er vel et spørsmål som er lite påaktet, men det er praktisk talt ikke TV-dekning for fiskeflåten på yttersiden av Lofoten og så langt nord som til Vesterålen. Det er elendige greier. Hvis det også kunne vært tatt opp i samme slengen og Telenor kunne ha gjort noe med det, hadde det vært interessant.

Presidenten: Presidenten antar at tilleggsspørsmålet faller utenfor rammen av hovedspørsmålet. Men hvis statsråd Dørum ønsker å svare, har han sambandsadgang nå!

Statsråd Odd Einar Dørum: Takk for det!

Det er bra at representanten og jeg er enige om at man nå i hvert fall gjør en innsats for å dekke situasjonen under lofotfisket.

Når det gjelder TV-dekningen, skal jeg bare kvittere ut for representanten at jeg har hørt spørsmålet og skal ta det med meg. Jeg oppfatter det som stilt til meg, og han skal få svar i egnet form. Jeg er dessverre ikke i stand til å gi det her. Slik detaljinnsikt har jeg ikke.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 4.