Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato: 20.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

«NRK2 er finansiert ved TV-lisens på lik linje med NRK1. I Nordland fylke er det kun 12 pst. av TV-seerne som får inn NRK2 dersom de ikke har parabol eller er tilknyttet kabelnett, noe som innebærer en ekstra utgift for å få se en lisensbelagt kanal.

Hva kan statsråden gjøre for å bedre seerforholdene for NRK2 i Nordland fylke, der 88 pst. av TV-seerne ikke får inn kanalen?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Den reelle dekningen av NRK2 i Nordland er ca. 55 pst., og ikke 12, slik representanten Bastesen gir uttrykk for i spørsmålet.

Jeg minner dessuten om at utbyggingen av NRK2 har skjedd i samsvar med Stortingets forutsetninger om at NRK2 primært skal være en satellittkanal og med en viss tilleggsdekning fra bakkesendere. Da Stortinget behandlet saken, ble det lagt til grunn at en full utbygging av bakkesendere ikke var forsvarlig av økonomiske og frekvensmessige grunner. En full utbygging av bakkesendere ville dessuten langt på vei umuliggjøre utbygging av et digitalt sendernett. Stortinget forutsatte en dekningsgrad på nær opp til 80 pst. av seerne på landsbasis. Om lag 80 pst. av befolkningen har i dag muligheter for å ta inn NRK2. Dette er således i samsvar med Stortingets forutsetninger.

Jeg har likevel i samsvar med vanlig praksis bedt NRK om å redegjøre for hvilke planer NRK har for videre utbygging av bakkesendere for NRK2, og da særskilt i forhold til situasjonen i Nordland fylke. NRK opplyser at det ikke er aktuelt å etablere flere analoge bakkesendere for NRK2. Det er to grunner til dette. For det første består sendernettet for NRK1 av i alt 2 670 sendere. Det ville bli urimelig dyrt å bygge ut et tilsvarende bakkenett for formidling av NRK2. Det andre er at dersom Stortinget vedtar en utbygging av et bakkenett for digitale fjernsynssendinger, ville en utbygging av analoge NRK2-sendere utelukkende fylle et behov for noen år framover. Ved digital formidling via bakkenett vil hele landet kunne ta imot NRK2. NRK vil prioritere områder med dårlig NRK2-dekning dersom det bygges et slikt bakkenett for digitale fjernsynssendinger. Dersom det nå bygges ut til full analog dekning, vil dette legge beslag på nødvendig formidlingskapasitet til slik digital formidling. Ifølge NRK vokser likevel antallet som kan ta imot kanalen. Dette har sammenheng med at kabelfjernsynsnettene bygges ut, og at flere skaffer seg satellittmottakere. Ifølge de siste tallene har 21 pst. av husstandene i Nordland satellittmottakere samt 20 pst. kabeltilknytning. Gjennom bakkenettet er ca. 15 pst. dekket. Opplysninger om eventuell dobbeltdekning foreligger ikke.

Jeg konstaterer derfor at NRK2s dekning er i samsvar med Stortingets forutsetning. En videre utbygging av det analoge sendernettet vil bli urimelig dyrt. Samtidig ville en slik videre utbygging skape problemer i forhold til mulighetene for å bygge ut et digitalt sendernett for fjernsyn. Jeg tar sikte på å legge fram en stortingsmelding om utbygging av digitalfjernsyn i løpet av vårsesjonen.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg fant litt motstridende. I utgangspunktet sa hun at 55 pst. av seerne har dekning, men på slutten av sitt innlegg sa hun at ca. 15 pst. har dekning over bakkestasjoner. Da må jeg i alle fall si at på slutten av innlegget sitt er hun mer på linje med det jeg sa, at ca. 12 pst. har dekning. Hva er rett? Det er vel det siste tallet som er rett. Da kan vi vel enes om å møtes på halvvegen, at en plass mellom 12 og 15 pst. har dekning. Det er med respekt å melde ikke tilfredsstillende. Hun bør heller fremme et forslag om at vi som ikke får TV-dekning av en kanal som allerede er finansiert over lisensen, skal få reduksjon i lisensen vår.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Til representanten Bastesen vil jeg si når det gjelder spørsmålet om dekning, at den er i mitt anslag på ca. 55 pst. eller 56 pst. Hvis jeg legger sammen dette, er det inne at 21 pst. av husstandene har satellittmottaker, 20 pst. har kabeltilknytning, og dekningen gjennom bakkenettet er på ca. 15 pst. Derfor er det ikke riktig når Bastesen hevder i sitt spørsmål at for NRK2 er det i Nordland fylke 88 pst. av seerne som ikke får inn kanalen. Det er altså ikke riktig, for de andre ca. 55-56 pst. får også inn kanalen, som jeg nevnte.

Når det gjelder spørsmålet om kringkastingsavgift, er det et spørsmål jeg har svart på gjentatte ganger. Det er slik at lisensavgiften er knyttet til fjernsynsapparatet og ikke til hvor mange kanaler man får inn. Jeg forstår at spørsmålet reises, men vi må holde fast ved at Stortingets forutsetning var at 80 pst. skulle dekkes av NRK2, og at dette må ses i sammenheng med utbyggingen av digital-TV.

Steinar Bastesen (TF): Jeg er rimelig god i prosentregning på lik linje med kulturministeren. Det står jo i spørsmålet mitt at de som har parabol og kabeldekning, får bedre dekning enn de som har jordbasert dekning. Vi kan godt enes om å møtes på halvvegen når det gjelder de 12 og 15 prosentene, så vi får 13,5 pst. Da skulle vi vel bli noenlunde enige.

Men spørsmålet om å kunne forsvare at man har tilfredsstillende dekning med 13,5 pst. dekning, og at det samsvarer med Stortingets vedtak, gjenstår. Det er greit nok at lisensen betaler man for TV-apparatet, men lisenspengene går til å finansiere en kanal som vi ikke får se. Da må det være på tide å legge ned den kanalen når vi ikke får nytte av den. Slutt å bruke lisenspengene mine til å finansiere en kanal som jeg ikke får se!

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Jeg tror talldebatten mellom Bastesen og meg gir liten mening. Hvis man studerer svaret, er det nok dekning for det.

Det jeg imidlertid ser som et viktig anliggende for Bastesen og meg, er selvfølgelig at NRK2 ikke når langt nok ut, men jeg vil da presisere at dette er i tråd med Stortingets forutsetning om ca. 80 pst. på landsbasis. Begrunnelsen for at man ikke velger å bygge videre ut bakkesendere til NRK2, har sammenheng med at kostnadene for det blir urimelig store i forhold til hva man dekker opp, i tillegg til at vi i vårsesjonen regner med å legge fram en melding om digitalfjernsyn. NRK har i den sammenheng sagt at man ønsker å begynne der hvor dekningen er dårligst ved en eventuell stortingstilslutning til et forslag, et eventuelt forslag vil jeg si, om å bygge ut digital-TV via bakkesending.

Presidenten: Då er vi ferdige med prosentrekning, og vi går til spørsmål 5.