Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Bent Hegna (A): «Det har i lengre tid vært usikkerhet knyttet til eierforholdene i selskapet Scancem Chemicals AS. Aker RGI har varslet at de ønsker å selge seg ut av selskapet hvor den norske sementprodusenten Norcem AS er ett av datterselskapene. Norcem AS har sementproduksjon i Brevik og i Kjøpsvik.

Hva vil statsråden gjøre for å få avklart fremtidige eierforhold og sikre at det fortsatt blir opprettholdt sementproduksjon i Norge?»

Statsråd Lars Sponheim: Jeg oppfatter spørsmålet som å gjelde den aksjepost som Aker RGI ASA har i det svenske selskapet Scancem AB, og som de har varslet at de ønsker å selge. Det svenske Scancem-konsernet har norske datterselskaper, som bl.a. Norcem AS og Scancem Chemicals A/S. Pr. i dag har jeg ikke opplysninger om hvem som vil komme inn på eiersiden i Scancem-konsernet. Jeg har imidlertid tatt et initiativ til et møte med Aker RGIs styreformann og majoritetseier samt konsernsjef for å få en orientering og om mulig søke å få avklart de fremtidige eierforholdene i Scancem AB. I den forbindelse vil jeg også presisere viktigheten av å få inn nye eiere som vil opprettholde sementproduksjonen i Norge. Dette er spesielt viktig med tanke på alle de arbeidsplasser som er knyttet til nettopp denne produksjonen.

Jeg har ingen opplysninger om hvordan salget av Scancem-aksjene vil skje. Verken vår någjeldende ervervslov eller forgjengeren, den tidligere industrikonsesjonsloven, har vært utformet slik at norske myndigheter kan gripe inn ved erverv av utenlandske selskaper selv om dette selskapet har et norsk datterselskap. Aker RGIs salg av sin aksjepost i Scancem AB-konsernet – som nevnt er det et svensk selskap – vil derfor ikke bli gjenstand for behandling etter den norske ervervsloven.

Dersom det vurderes enkeltstående salg av norske datterselskaper i Scancem-konsernet, vil slike erverv imidlertid være regulert av den norske ervervsloven. Uansett: Jeg vil benytte meg av de påvirkningsmuligheter som eksisterer, for å søke å sikre at aksjeoverdragelsen i minst mulig grad får negative konsekvenser for Scancems norske sementprodusenter.

Jeg vil for øvrig opplyse at når det gjelder sementproduksjonen til Norcem AS i Brevik og Kjøpsvik, er denne regulert av en bergverkskonsesjon. De vilkår som er satt i denne konsesjonen, knytter seg til selve driften og regulerer ikke fremtidige eierskifter i Norcem AS. Denne bergverkskonsesjonen vil fortsatt bestå uavhengig av om Scancem-konsernet får nye eiere, og de nye eierne er forpliktet til å følge vilkårene i konsesjonen.

Bent Hegna (A): Jeg får takke statsråden for svaret – jeg syns det var et greit svar. Det viser at han har engasjert seg i forholdet allerede, og det er jeg i og for seg fornøyd med. Det er tross alt mange arbeidsplasser det dreier seg om, både i Brevik og i Kjøpsvik, og usikkerheten for de ansatte er stor med tanke på framtidige eiere og forholdene rundt dette. Vi har jo blandede erfaringer med konsesjonsvilkår og hva de er verdt, og næringsministeren må være aktiv for å sikre arbeidsplasser.

Det er også en annen side av dette, som statsråden for så vidt var innom i svaret sitt, og det er at denne bedriften eier en stor naturressurs, nemlig kalkstein – for mange milliarder kroner – noe som også må være del av statsrådens behandling av saken. Vi er fortsatt på et tidlig stadium, men jeg oppfattet statsråden dit hen at han vil gjøre alt som står i hans makt for å sikre at det fortsatt blir sementproduksjon i Norge.

Statsråd Lars Sponheim: Jeg kan forsikre representanten om at Regjeringen vil gjøre det som står i dens makt for å sikre sementproduksjonen i Norge, både i Brevik og i Kjøpsvik. Vi vil sørge for å bruke de mekanismene som er, og vi vil ha den nødvendige dialog med de gamle eierne i RGI om hvordan dette kjøpet skal foregå. Men vi vil også så raskt det er etablert en ny kjøper, se hvordan vi fra norske myndigheters side kan bidra til å sikre at en ny eier av det svenske Scancem-konsernet tar vare på de arbeidsplassene vi har i Norge. Jeg ser fram til et godt samarbeid med både Stortinget og representanten om et slikt arbeid.