Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Ivar Østberg (KrF): Jeg vil stille følgende spørsmål til utenriksministeren:

«Fylkeshelsesjefen i Arkhangelsk har bedt Troms fylkeskommune om hjelp til å skaffe livsviktige medisiner og engangsutstyr for anestesi og kirurgisk behandling. Fylkesordfører i Troms har overlevert en rapport til UD, og vil konsentrere eventuell hjelp om legemidler for diabetes, til psykiatri og engangsutstyr til kirurgi. Det antydes et beløp på 5 mill. kroner.

Vil utenriksministeren innenfor UDs budsjett søke å finne midler til medisinsk nødhjelp til Arkhangelsk, eventuelt be Stortinget om bevilgning til dette?»

Utenriksminister Knut Vollebæk: Dette spørsmålet har vi faktisk hatt en generalprøve på tidligere i dag, men det er ikke mindre viktig av den grunn.

Den humanitære situasjonen i Nordvest-Russland er fortsatt vanskelig. Jeg er derfor glad for det sterke engasjementet som er kommet til uttrykk, særlig i de nordnorske kommunene, når det gjelder hjelpetiltak.

Under omfordelingsproposisjonen før jul i fjor ble det bevilget 10 mill. kr for bruk i vinter, deriblant til de større hjelpeorganisasjonenes arbeid i Arkhangelsk-området. Det viser seg nå at det er akutt behov for ytterligere tiltak i våre nærområder i nord for å avhjelpe nøden blant utsatte grupper samt mangelen på livsnødvendige medisiner og utstyr, som representanten Østberg viser til.

De seneste årene har det vært store ubrukte midler på de ulike støtteprogrammene for Øst-Europa. Således ble det overført ca. 419 mill. kr fra 1996 til 1997 og ca. 307 mill. kr fra 1997 til 1998. Dette var én av grunnene til at Regjeringen fant å ville redusere forslaget til bevilgning til disse programmene for 1999 og i stedet foreslo tilsagnsfullmakter på 200 mill. kr, som først kan komme til utbetaling i år 2000. Disse tilsagnsfullmaktene vil vi bruke aktivt. Imidlertid har Utenriksdepartementet gjennom en aktiv pådriverrolle foretatt større utbetalinger i fjor enn det som har vært vanlig de tidligere årene. Det ser derfor ut til, slik som den foreløpige gjennomgangen nå viser, at bare 95 mill. kr vil bli overført fra 1998 til 1999. Og det ser også ut til at hele dette beløpet er bundet opp i konkrete prosjekter og ikke kan brukes til nye tiltak.

Av de bevilgede 55,5 mill. kr til Samarbeidsprogrammet med Sentral- og Øst-Europa i 1999 har det vært vanskelig å frigjøre ytterligere nødhjelpsmidler, da midlene er bundet opp i tidligere inngåtte forpliktelser, bl.a. til Barentsprogrammet og OSSE-tiltak. Vi vil imidlertid nå gå igjennom Samarbeidsprogrammets portefølje for eventuelt å kunne frigjøre i hvert fall noen midler. Jeg kan forsikre at vi vil gjøre det som er mulig for å støtte opp om det solidaritetsarbeid som Troms fylkeskommune så varmt engasjerer seg i, til fordel for hardt tiltrengte medisinske nødhjelpstiltak i Arkhangelsk-regionen.

I lys av den nye situasjonen som er oppstått ettersom forbruket i fjor var større enn forventet, vil Regjeringen komme tilbake til Stortinget med saken. Dette er i tråd med det som ble uttrykt fra flere hold i budsjettdebatten i fjor. Jeg kan forsikre om at Regjeringen legger vekt på sitt ansvar for å støtte opp om utviklingen i Øst- og Sentral-Europa, og da spesielt Nordvest-Russland, og vil opprettholde et høyt aktivitetsnivå.

Ivar Østberg (KrF): Jeg takker for svaret og den positive velvilje.

Rapporten som jeg refererte til, bygger på besøk fra representanter for fylkeshelsesjefen i Troms ved representanter fra Regionsykehuset i Tromsø, som var i Arkhangelsk i tiden 18. – 23. november. Jeg var der samtidig, ved åpningen av Barns senter for utvikling.

Det er svake grupper som lider mest: psykisk utviklingshemmede, psykiatriske pasienter, barn og eldre. Det dreier seg om medisinsk nødhjelp for å redde liv. Jeg er glad for at statsministeren i sin nyttårstale understreket betydningen av å hjelpe Nordvest-Russland.

Kan utenriksministeren ved gjennomgangen av de 95 mill. kr som var ubenyttet i 1998, tenke seg å stille de 5 mill. kr til disposisjon, slik at nødhjelpen, som dreier seg om å redde liv, blir gitt nå?

Utenriksminister Knut Vollebæk: Som jeg sa i mitt første svar, skal vi gjennomgå porteføljen og se hva vi har av ledige midler og hva vi kan prioritere. Så vidt jeg vet, har vi foreløpig fått inn søknader for 317 mill. kr, og når man har en bevilgning på 55,5 mill. kr, er det klart for de fleste at det her må prioriteres.

Men som jeg også sa i mitt første svar, er det etter mitt syn, og også etter Regjeringens syn, oppstått en ny situasjon som man ikke kunne forutse, i og med at forbruket i fjor var så mye større – og bedre, vil jeg si – enn det man har hatt de tidligere årene. Derfor har jeg også tidligere i dag sagt at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med denne saken. Men jeg kan ikke her og nå love at dette prosjektet vil få 5 mill. kr.