Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Ola T. Lånke (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«For ca. et år siden innstilte Nyhetskanalen sine lokal-TV-sendinger i Oslo etter bare et halvt års drift. Selskapet NYTV, som fikk beholde konsesjonen for slike sendinger, forpliktet seg til å starte sendinger raskt og varslet sendestart 1. januar 1999. Dette er ikke innfridd, og oppstartingen er nå forskjøvet til høsten.

Hvordan vurderer statsråden situasjonen for lokal-TV i Oslo?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: La meg for ordens skyld presisere at det er Statens medieforvaltning som er konsesjonsmyndighet for lokal-TV.

Ifølge opplysninger Kulturdepartementet har mottatt fra Statens medieforvaltning, skal NYTV fra begynnelsen av februar produsere og sende lokale sendinger for Oslo. Selskapet regner med å være på luften fem dager i uken med et halvtimes magasin. Dette vil komme i tillegg til de programmene som lages av NYTVs samarbeidspartnere. Under NYTVs redaktøransvar sendes det nå ca. 35 timer pr. måned med programmer fra ulike lokale aktører.

På grunn av problemer med refinansieringen har NYTV besluttet å utsette full lansering av sitt planlagte TV-konsept til august/september 1999. Da skal de sende ca. 8 timer hver kveld, 3-4 timer vil være lokalprodusert. Statens medieforvaltning har akseptert disse endringene i framdriftsplanen.

Det er selvsagt svært uheldig at det har vært så vanskelig å få til permanente sendinger med lokalfjernsyn i Oslo. Det er likevel et lyspunkt at konsesjonæren har inngått avtaler med tidligere lokal-TV-konsesjonærer i Oslo. Disse får nå nok en mulighet til å nå ut til sine målgrupper.

Dette dreier seg om både arbeidsplasser og store investeringer. Statens medieforvaltning har vist forståelse for de problemene konsesjonæren har hatt. Men det sier seg selv at det må være en grense for hvor langt man kan strekke seg. På bakgrunn av de opplysninger som nå foreligger, ser det ut til at denne saken kan stå foran en akseptabel løsning.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Ola T. Lånke (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Som kjent er frekvenser for overføring av lokal-TV en svært begrenset ressurs. I fjor sa Stortinget nei til å utvide med en ekstra kanal. Som jeg også nevnte, har det nye selskapet som ble dannet på restene av Nyhetskanalen, i et år forsøkt å skaffe kapital for å komme i gang, men har ikke klart det. Nå er sendestart utsatt enda et halvt år. Jeg mener det er riktig å spørre om man ikke burde utlyse konsesjonen på nytt slik at andre kunne få anledning til å søke og man kunne få behandlet denne saken.

Når det gjelder de lokale konsesjonærene som har fått lov til å sende i mellomtiden, vil jeg også spørre statsråden om hun vil bidra til at de får lov til å fortsette dette samarbeidet, eventuelt med NYTV, til høsten, når de egentlige sendingene starter opp.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: La meg være den første til å innrømme at det er en uheldig situasjon som har oppstått. Det er selvfølgelig slik at hvis det skulle oppstå ytterligere forsinkelser, vil vi vurdere å instruere Statens medieforvaltning om å sette en endelig frist for når regulære sendinger må være kommet i gang. Hvis denne fristen da ikke blir overholdt, må konsesjonen trekkes inn og vurderes utlyst på nytt.

Når det gjelder de lokale konsesjonærene som nå får mulighet til å sende i den perioden vi er inne i, spør representanten Lånke om samarbeidet kan fortsette også etter at sendingene etter planen kommer i gang for alvor i august/september. Det vil jeg mene er en veldig fornuftig tanke. Jeg kan ikke her stå og si at de skal samarbeide, men jeg tror at en på dette området kan se muligheter for samarbeidsordninger som kan innebære at man får en løsning til alles tilfredshet. Det må være et mål.