Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Ifølge media ønsker kulturministeren å bevilge 1 mill. kroner til Arne Myhrvolds eventuelle presidentjobb i EOC (Europeen Olympic Comittee).

Hvilket budsjett bevilges pengene over, og er dette i tråd med idrettsmeldingens hovedprioritering om økt aktivitet blant barn og unge samt breddeidrett?»

Statstråd Anne Enger Lahnstein: Den 30. desember i fjor søkte Norges Idrettsforbund og Olympiske komite, NIF, Kulturdepartementet om støtte til finansiering av stilling som sportsdirektør innen European Olympic Committee, EOC. EOC er en sammenslutning av de nasjonale olympiske komiteer i 48 land. Bakgrunnen for EOCs henvendelse til NIF er organisasjonens ønske om å styrke den faglige og organisatoriske bistanden til sine medlemsland. EOC har i dag et sekretariat i Roma, finansiert av den italienske olympiske komite, CONI.

I St.meld. nr. 41 for 1991-92 om Idretten – folkebevegelse og folkeforlystelse, var et av regjeringen Harlem Brundtlands delmål:

«Det internasjonale arbeidet må framheve de grunnleggende verdier ved idretten: en fri og uavhengig, demokratisk folkeorganisasjon med respekt for individuelle behov, rettigheter og fellesskapets interesser, og med klar beredskap mot økonomisk, politisk og menneskelig manipulering.»

Alle partier, med unntak av Fremskrittspartiet, sluttet seg til dette og uttrykte det slik i Innst. S. nr. 28 for 1992-93:

«Desto viktigere blir det at norsk idrettsbevegelse og våre myndigheter styrker sitt arbeid for en sunnere og mer demokratisk utvikling innen internasjonal idrett.»

Dette har vært grunnlaget for departementets politikk på området på 1990-tallet.

I 1996 gav Kulturdepartementet således tilsagn om å støtte økonomisk NIFs arbeid for å bli vertskap for sekretariatet for Den internasjonale paralympiske komite, IPC, som organiserer Paralympics for bevegelseshemmede. IPC valgte Berlin fordi det økonomiske tilbudet der var større enn det norske.

Under forutsetning av at Idrettsstyret gikk inn for at NIF skulle påta seg forpliktelsen med EOC-stillingen, gav Kulturdepartementet den 13. januar tilsagn om en årlig øremerket bevilgning på 1 mill. kr over en periode på tre år. Eventuelle utgifter utover departementets bidrag ved et NIF-engasjement i oppgaver innenfor EOC, er i sin helhet et anliggende for NIF. Idrettsstyret vedtok i sitt styremøte den 13. januar 1999

«at det prinsipielt er positivt for norsk idrett at vi får inn representanter for norsk idrett i internasjonale posisjoner som ansatte eller tillitsvalgte. Det gir økte muligheter til å arbeide for saker norsk idrett prioriterer».

Midlene til stillingen, dersom det blir aktuelt, vil for inneværende år bli tatt av disposisjonsmidlene og vil for kommende år inngå som en øremerket post på departementets tildeling til NIF.

Avslutningsvis vil jeg understreke at det er viktig at norsk idrett engasjerer seg i det internasjonale arbeidet, ikke minst i en tid hvor det synes viktig å påvirke internasjonale idrettsorganisasjoner i retninger som det er bred enighet om i vårt land. Dette viktige arbeidet utgjør, som nevnt, ett av våre prioriterte områder.

Grethe G. Fossum (A): Jeg takker statsråden for svaret. Det er riktig at det er et delmål å fremme norske verdier i internasjonale stillinger innenfor idretten. Men hovedmålsettingen for idrettsmeldingen var jo nettopp økt aktivitet for barn og unge, og det skal meget sterke begrunnelser til for å omgjøre en prioritering av dette til fordel for internasjonal satsing.

I stortingsmeldingen står det riktignok det som statsråden sier om det internasjonale arbeidet, og mitt spørsmål til henne blir da: Er det slik at EOC, som er et lite underbruk av IOC, fremmer de grunnleggende verdier ved idretten som en fri og uavhengig, demokratisk folkeorganisasjon med respekt for rettigheter og fellesskapets interesser, og som har klar beredskap mot økonomisk, politisk og menneskelig manipulering? Kan statsråden si at EOC er en organisasjon som fremmer nettopp disse verdiene?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Det er uten tvil slik at den internasjonale olympiske bevegelse, det være seg IOC eller EOC, står overfor store utfordringer knyttet bl.a. til de hensyn som jeg nevnte, og som lå inne i stortingsmeldingen som vi har basert oss på for 1990-årene. Jeg syns derfor det er viktig at vi følger opp de signalene som ble gitt om at man skal ta et internasjonalt ansvar og forsøke å få fram norske verdier i disse organisasjonene. Derfor har vi på basis av NIFs styrevedtak gått inn for en slik løsning. Når det gjelder NIF, er det en demokratisk bevegelse som vi har i Norge, bygd opp på en måte som jeg regner med representanten Fossum kjenner meget vel. Vi forholder oss altså til styrevedtak i NIF og ønsker med det å si at vi vil styrke de norske interessene og verdiene i internasjonal idrett.