Stortinget - Møte onsdag den 24. februar 1999 kl. 10

Dato: 24.02.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Leif Lund (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til ministeren:

«Det er gått over to år siden Samerettsutvalget leverte sin innstilling «Naturgrunnlaget for samisk kultur» (NOU 1997:4).

Hva har statsråden gjort for å få videreført Samerettsutvalgets arbeid i området sør for Finnmark?»

Statsråd Jon Lilletun: Etter at Samerettsutvalget avgav sin utredning i januar 1997, har lederen og en rekke av medlemmene etter anmodning blitt fritatt for sine verv. Sekretærene har gått over i nye stillinger.

Samerettsutvalget skal nå ta fatt på en utredning om nye geografiske områder, der det til dels er andre kryssende interesser enn i Finnmark. Dette tilsier endringer i sammensetningen, både når det gjelder lokal representasjon og andre interesser. Det vil derfor være naturlig å oppnevne hele utvalget på nytt og foreta justeringer i mandatet med sikte på utvalgets fortsatte oppdrag.

For å forberede nyoppnevningen har det vært kontakt mellom Justisdepartementet og Sametinget. Det er særlig viktig å finne fram til en egnet leder av utvalget. Dette vervet stiller store krav til den personen som skal inneha det. Det er viktig at lederen nyter tillit både i det samiske og det ikke-samiske miljø, i tillegg til at hun eller han må ha kjennskap til de rettsspørsmål som utredningsarbeidet vil reise. Justisdepartementet arbeider med saken, og jeg håper at utvalget kan være nedsatt på nytt før sommeren.

Leif Lund (A): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg håper – og det er særlig viktig – at dette utvalget blir nedsatt på nytt før sommeren. Ellers er jeg enig med statsråden i hans svar til meg i dag. Jeg er veldig glad for dette, og håper at vi får det i orden før sommeren.