Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 37

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil gjerne stille statsråd Høybråten følgende spørsmål:

«Det er besluttet at bare 50 studenter skal få starte studiene til høsten ved Politihøgskolen i Bodø. Høsten 1997 ble det tatt opp 72 studenter. Dette er en reduksjon fra tre til to klasser. Mange studenter er blitt «henvist» til Oslo for gjeldene skoleår.

Mener statsråden at en reduksjon i antall studieplasser ved Politihøgskolen i Bodø er i samsvar med intensjonen i stortingsvedtaket som ble fattet i juni 1996, hvor ønsket var å bedre rekrutteringen av fagutdannede polititjenestemenn til Nord-Norge?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det totale studentopptaket er redusert fra 432 i 1998 til 250 i 1999. Det er i tråd med Stortingets budsjettvedtak.

For å få til best mulig utnyttelse av de faste ressursene så vel ved Politihøgskolen i Oslo som ved filialen i Bodø, har vi valgt å redusere antall studentplasser ved begge læresteder, dog slik at Bodø vil få et høyere opptak enn hva en forholdsmessig reduksjon skulle tilsi.

Selve reduksjonen av studentplasser for 1999 har som kjent sin bakgrunn i at man nå har en gjennomgang av fremtidig behov for politiutdannet personell. I forhold til dagens stillingstall vil tilgangen på politiutdannet personell være god.

En god tilgang på politiutdannet personell vil dermed være med på å sikre en bedre rekruttering av fagutdannede polititjenestemenn også til Nord-Norge.

Ursula Evje hadde her overtatt presidentplassen.

Jørn L. Stang (Frp): Det er helt klart en sammenheng mellom Politihøgskolen i Oslo og i Bodø, men jeg velger å forholde meg til Bodø i dette tilfellet.

En konsekvens av kutt i det totale opptaket og et lavere antall studenter og klasser kan faktisk bli at det å ansette lærere i fulle stillinger vil bli meget vanskelig, spesielt i Bodø. For å kunne etablere et noenlunde faglig miljø ble det høsten 1997 etablert tre klasser, fordi en hadde dette i tankene. Det har ført til at antall såkalt kvalifiserte søkere fra Nord-Norge har økt. Akkurat det samsvarer med intensjonen til Stortinget om å bedre rekrutteringen i Nord-Norge – og det er mitt hovedbudskap.

Jeg vil spørre statsråden – et siste spørsmål – om han mener at en slik utvikling med kutt i antall klasser kan forsvares, når Regjeringen selv hevder at den skal styrke lov og orden i landet.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som jeg sa i mitt første svar, er denne reduksjonen en del av gjennomføringen av det vedtatte statsbudsjettet for 1999. Jeg kan forsikre representanten Stang om at også departementet er opptatt av rekrutteringen i Nord-Norge, og derfor gjennomfører man budsjettforutsetningene slik at man i noen grad skjermer filialen i Bodø.

Vi vil følge rekrutteringen i Nord-Norge i tiden fremover, i lys av den gjennomgang av behovet for politiutdannet personell som nå skal skje.