Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Ifølge en undersøkelse utført av SINTEF er det svært mange bilulykker hvor personbiler har kommet over i motgående kjørefelt, hvor bilen er ført av bilister som prøver å ta sitt eget liv. Dette er jo ulykker som rammer uskyldige og som regel lastebilsjåfører.

Hvordan ser statsråden på dette, og ser han mulige tiltak som kan redusere antallet slike ulykker?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Alle ulykker med alvorlig skade eller dødsfall er en tragedie for dem som rammes, enten det er de forulykkede eller deres nærmeste.

For å bedre kunnskapsgrunnlaget som gjør oss i stand til å utforme effektive trafikksikkerhetstiltak, får Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet utført en rekke undersøkelser knyttet til trafikksikkerhet. Undersøkelsen ved SINTEF, som representanten Bredvold henviser til – Dybdeanalyse av møte- og utforkjøringsulykker på rette strekninger i 80- og 90-soner med død eller alvorlig skade – er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Vegdirektoratet, en rekke lokale veikontorer og Norges Lastebileier-Forbund.

Hendelsesforløpet for den typen ulykker som er analysert i undersøkelsen, er ofte meget uklart. I dybdeundersøkelsen tas det utgangspunkt i et lite antall ulykker som studeres meget grundig, gjennom intervju av førere eller andre berørte og politiets saksdokumenter.

Undersøkelsen har avdekket en rekke forhold som Statens vegvesen i samarbeid med andre trafikksikkerhetsaktører vil se nærmere på. Statens vegvesen vil nå innkalle de impliserte veikontorene og Norges Lastebileier-Forbund til et møte for å diskutere tiltak for å redusere slike alvorlige ulykker. På dette møtet vil også helsemyndighetene, som er sentrale spesielt med hensyn til selvmord som ulykkesårsak, inviteres til å delta.

Jeg ønsker derfor ikke nå å peke på de konkrete tiltak som er aktuelle i den forbindelse, men deler representanten Bredvolds bekymring for denne typen ulykker og vil påse at rapporten blir fulgt opp.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som egentlig ikke var noe svar på mitt spørsmål. Jeg takker samtidig statsråden for at han vil påse at rapporten blir fulgt opp.

Temaet som spørsmålet tar opp, er og har vært et stort problem i mange år for dem som driver i transportbransjen, ved at de påfører skader som de er uforskyldt i. Dette har også en psykologisk effekt som kan bli et stort problem, samt at det påfører bransjen et ry som den ikke fortjener. Derfor er undertegnede glad for at undersøkelsen ved SINTEF bekrefter noe mange har ment, men ikke har kunnet bevise. Dette er noe statsråden bør og må ta alvorlig. Man må prøve å iverksette tiltak som kan redusere antall ulykker. Derfor er det viktig at tiltak blir iverksatt snarest.

Vil statsråden bekrefte at dette vil få en høy prioritet, eller vil det bare være en sak blant mange andre?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Statsråden kunne selvfølgelig ha gått inn på detaljer i rapporten. Han kunne ha listet opp en rekke tiltak som kan være aktuelle, men det ville være galt tidspunkt å gjøre det på, siden det skal finne sted et møte med helsemyndighetene og berørte parter, som referert til tidligere. Som et resultat av det møtet er det naturlig å gå videre.

Statsråden kan bekrefte at han tar dette meget alvorlig, og at det er høyt prioritert så vel i Statens vegvesen som i Samferdselsdepartementet.

Per Roar Bredvold (Frp): I sitt første svar sa samferdselsministeren at det var et lite antall ulykker. I rapporten er det nevnt 26 ulykker, og i 11 er det bevist at det var selvmordskandidater, altså nesten 50 pst. Da er vel antallet forholdsvis stort, når en samtidig vet at rapporten omfatter kun sju vegkontorer.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Begrepet «lite» er relativt. Det som var viktig for meg å understreke, var at det er et begrenset antall ulykker som er gjennomgått så i detalj som rapporten har omtalt, og vi har derfor behov for å se dette i en bredere og større sammenheng. Jeg prøver ikke på noen måte å bortforklare eller bagatellisere alvoret i rapporten.