Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Gunnar Halvorsen (A): Jeg har et spørsmål til samferdselsministeren:

«Mobiltelefonoperatørene selger mobiltelefoner med såkalte kontantkort. Ett av selskapene selger telefoner uten at de blir registrert på noen juridisk person. Telefonene selges til «hvem som helst».

Er dette betryggende ut fra personvern og samfunnsinteresser?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Salg av kontantkort uten registrering reiser en rekke spørsmål i forhold til personvern og andre samfunnsinteresser. Hvordan et slikt salg stiller seg i forhold til gjeldende telekommunikasjonsregelverk, er for tiden til vurdering i Post- og teletilsynet. Tilsynets oppfatning forventes oversendt Samferdselsdepartementet i løpet av kort tid.

Samferdselsdepartementet vil på dette grunnlag vurdere saken. Hensynet til personvern og andre samfunnsinteresser ved salg av kontantkort vil da bli nøye vurdert.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret.

Jeg tror man først kan slå fast at kontantkort i grunnen er en grei ordning, for man får liksom styring over økonomien, man vet hvor mye penger man har på kortet. Så det er ikke det systemet jeg vil til livs, men dette at man snart kan gå inn i en hvilken som helst butikk og kjøpe en telefon uten at man behøver å registrere seg som en juridisk person. Da brukes denne telefonen faktisk til å terrorisere enkeltmennesker. Man kan spore opp hvem som har ringt, man kan få tak i nummeret, man kan få en nummerviser eller hva man vil, på telefonen, men man greier altså ikke å få tak i hvem som er personen bak slike handlinger, og politiet mister svært mye av de elektroniske sporene som i dag er blitt viktige for politiet for å spore opp de tungt kriminelle. Dette kan ikke være en riktig utvikling. Jeg vil derfor spørre samferdselsministeren om han er enig i at vi må få en nøye gjennomgang av dette.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: De punktene som representanten Halvorsen nå gjennomgikk, er de viktige og essensielle punktene i den vurderingen som nå gjøres. Post- og teletilsynet har som oppgave å gjennomgå regelverket og gi tilråding til Samferdselsdepartementet i neste omgang.

Jeg vil, som jeg sa i mitt første svar, følge dette opp, og saken vil bli nøye vurdert når innspillet fra Post- og teletilsynet er kommet til departementet. Og la meg føye til for egen regning: Jeg ser helt klart de problemstillinger som Halvorsen har reist, og er opptatt av at vi kan finne en løsning som tjener samfunnet, og som tjener enkeltpersoner.