Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Jørn L. Stang (Frp): Jeg har følgende spørsmål til statsråd Høybråten:

«I den ordinære spørretimen 5. mai 1999 hadde undertegnede et spørsmål til helseministeren om sykehussituasjonen i seks fylker. Dagen etter kunne man lese i Sarpsborg Arbeiderblad, Moss Dagblad og Demokraten: «Statsråden var klar, men Stang dukket ikke opp.» Videre kan man lese at opplysningene ble gitt av en rådgiver for statsråden som hevdet at undertegnede var borte og spørsmålet utsatt.

Kan statsråden forklare hvordan slike feilaktige uttalelser kan bli gitt fra en rådgiver ved statsrådens forværelse?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg først presisere at den uttalelsen representanten Stang siterer i sitt spørsmål, ikke stammer fra departementet. Denne overskriften må stå for avisens egen regning. Det som ble sagt da vedkommende journalist henvendte seg til departementet i forkant av siste spørretime, var at spørsmålet var utsatt fordi representanten var bortreist. Dette viste seg i ettertid å være feil, og spørsmålet ble besvart på ordinær måte.

Som det vil være kjent, hender det at spørsmål i spørretimen blir utsatt, enten fordi statsråden må være fraværende eller, noen ganger, fordi representanten er det. Når det i det foreliggende tilfelle ble gitt den feilaktige opplysning at spørsmålet var utsatt, skyldtes det at representanten Stangs spørsmål ble forvekslet med et annet. Det var en lapsus fra departementets side som jeg er lei for. Jeg har derfor sendt en beriktigelse til de aktuelle aviser med beskjed om at feilen er departementets og ikke må lastes representanten Stang.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg må si med en gang at jeg var ikke særlig lysten på å lufte denne saken i Stortinget. Jeg hadde aldri trodd at jeg måtte ta opp et slikt spørsmål i stortingssalen, et spørsmål som faktisk beror på misforståelser og manglende rutiner. Jeg hadde trodd at statsråden og undertegnede var ferdige med påstandene om at undertegnede var bortreist forrige spørretime, og at dette ble avklart forrige uke oss imellom.

Så enkelt ble det tydeligvis ikke. Som kjent blir én fjær fort til fem høns, og en av avisene i arbeiderpressen i Østfold, Sarpsborg Arbeiderblad, brakte påstanden til sine lesere om at undertegnede «møtte ikke til timen». Det stod å lese på avisens første side torsdag i forrige uke. Artikkelen, eller skal man si sensasjonsnyheten, hadde sitt utspring i en uttalelse fra en ansatt ved statsrådens forværelse.

Det er å håpe at statsrådens kontor ved henvendelser fra media eller andre vil opplyse at slike spørsmål hører til Stortingets administrasjon eller partigrupperingene, som bør ha oversikt over hvor representantene befinner seg.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan forsikre representanten Stang om at den feil som her ble begått, som helt og fullt er departementets feil, har ført til en gjennomgang av rutinene, slik at dette ikke skal gjenta seg.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil takke statsråden for svaret. Jeg vil også takke statsråden for at han har tatt initiativ til å få rettet på forholdene. Det samme gjelder brevet som er sendt Sarpsborg Arbeiderblad, Demokraten og Moss Dagblad, hvor statsråden beklager misforståelsen og sier at det beror på en beklagelig forveksling fra statsrådens kontor, og at det ikke må lastes representanten Stang.

Men Sarpsborg Arbeiderblads journalist, som er hovedarktitekten bak hele oppslaget, har ikke sjekket de faktiske forhold, om undertegnede var til stede eller ikke, men bare basert seg på opplysninger fra statsrådens forværelse. Det ble ikke sjekket, verken med Stortinget eller undertegnede – som den løgnaktige artikkelen handler om – og det må vel sies å være et brudd på etiske retningslinjer som gjelder for pressen.

Mitt hovedbudskap er at det bør være en viss rettssikkerhet også for stortingsrepresentanter med hensyn til å få et slikt negativt stempel – som har sitt utspring i usannheter.