Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

«I lokalene til Løiten Brænderi er det, ved hjelp av arbeidslyst, kreativitet og formsans, etablert en bedrift med 25 arbeidsplasser som produserer håndlagede lys i en fantastisk variasjon av form og farver. Produksjon og salg, basert på tusenvis av besøkende fra inn- og utland, holder til i tradisjonsrike lokaler. En spesialpakket original Løiten aquavit ville passe som hånd i hanske i et utvidet sortiment.

Kan statsråden se for seg en «Aquavit-shop» i disse omgivelsene?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Svaret er ja. Med representanten Bjørn Hernæs si levande skildring ser eg ein «Aquavit-shop» i slike omgjevnader heilt klart for mitt indre auga. Men la meg leggja til:

Framlegget frå representanten Hernæs om å gje lov til ein «Aquavit-shop» i lokala til Løiten Brænderi, ville krevja ei endring av vedtektene i alkohollova om at Vinmonopolet A/S har einerett til detaljsal av sterkøl, vin og brennevin.

Ei endring på dette punktet vil etter mi meining gjera sitt til å undergrava den viktige funksjonen detaljmonopolet har i norsk alkoholpolitikk. Ei slik endring ville òg kunna verka diskriminerande på importerte produkt, og dermed vera med og undergrava dei einerettane Vinmonopolet har i høve til EØS-avtalen.

Det er grunn til å peika på at Stortinget har handsama fleire saker om Vinmonopolet A/S sine einerettar dei siste åra. I desse sakene har den særlege funksjonen til Vinmonopolet blitt understreka, og det har fleirtalet i Stortinget slutta seg til. Då delinga av Vinmonopolet vart handsama i 1995, og endringane i alkohollova i 1997, vart det framheva som ein føresetnad frå Stortinget si side at Regjeringa skal arbeida aktivt og målretta for at monopolet kan haldast oppe.

Så seint som 2. april 1998, då Dokument nr. 8:55 for 1997-98 vart handsama, og då det var forslag om å endra alkohollova slik at det skulle bli råd å gje løyve til detaljsal av vin til Bio Nordkapp, avslo Stortinget å endra alkohollova ved å visa til den særlege rolla Vinmonopolet har.

Den nemnde saka galdt høve for Bio Nordkapp til å selja eigenprodusert vin direkte til forbrukarane. Eg kan i endå mindre grad sjå for meg at alkohollova skulle endrast slik at det vart opna for sal av brennevin saman med handlaga lys.

Det er elles gledeleg å høyra om eit initiativ som har gjeve 25 arbeidsplassar – og tusenvis av gjester.

Bjørn Hernæs (H): Dette var et usedvanlig oppløftende svar. Innledningen var selvfølgelig bedre enn avslutningen, men også der finner jeg mye godt, for hvis jeg forstår statsråden rett, er det hensynet til detaljmonopolet som gjør at hun ikke kan følge sitt indre øye. Dermed har vi åpnet for den glimrende muligheten at Vinmonopolet kan åpne et utsalg i de samme lokalene. Hvis det ikke skulle være tilfellet, må vi i hvert fall få en annen begrunnelse for det, enn den som er gitt i svaret, og det går jeg ut fra at vi ikke får.

Jeg har bare lyst til å anskueliggjøre litt hva vi snakker om her. Her har vi en liten gavepakning (representanten viste fram gavepakningen) med dette utmerkede produktet, laget sammen med en lokal håndverker som lager tradisjonsrike drikkebegre i tinn. Andre tenkbare løsninger er glass lagd av tre. En tredje variant er lokale glassverk, og glassblåsere som kan delta i den samme prosessen. Dette åpner for store muligheter, og jeg gleder meg til å høre statsrådens bekreftende svar på at hvis Vinmonopolet tar seg av salget, kan dette la seg gjøre.

Presidenten: Presidenten set pris på kreativitet, men er noko i tvil om reklame for eit visst produkt er tillate frå Stortingets talarstol.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Eg har svart ut frå det spørsmålet som vart stilt. Eg medgir gjerne at det er atskilleg kreativitet over det ganske land som kunne føra til ytterlegare søknader i forhold til dette spørsmålet som Bjørn Hernæs tek opp. Eg trur det er grunn for å seia at eitt unntak frå det statlege monopolet er alt ESA ville trenga i forhold til den likebehandling som der blir kravd.

Når det gjeld spørsmålet om omsetning gjennom Vinmonopolet, har Vinmonopolet sitt styre, som handterer dei oppgåvene Vinmonopolet skal ha innanfor dei rammene som storting og regjering set, ein plan for dei komande åra, som dei held seg til.

Bjørn Hernæs (H): Dette blir bare mer og mer oppmuntrende og oppløftende. Jeg mener jo nå meget bestemt å høre statsråden si at det fra departementets side ikke er noen innvendinger hvis styret i Vinmonopolet finner at de vil bruke sin rett og anledning til å åpne en «Aquavit-shop» i Løiten Brænderis lokaler på Løten. Jeg føler meg rimelig overbevist om at eierne meget sterkt vil vurdere å sende en slik søknad. Jeg vil bare for ordens skyld få bekreftet nok en gang fra statsråden at departementet ikke vil ha noen innvendinger mot at Vinmonopolets styre behandler den saken uten noen form for innblanding eller påvirkning fra departementets side.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa: Vinmonopolet har, som eg sa i mitt førre svar, rammene for si verksemd opptrekt frå storting og regjering. Det betyr at for den femårsperioden som ein no er inne i, er det gitt høve for ei opning av inntil 50 nye vinmonopol; det har vore snakk om eit gjennomsnitt på 10 pr. år. Om dei så langt har behandla søknader som dette, kjenner eg ikkje til. Det seier seg sjølv at det er eit spørsmål som frå departementet si side så langt er behandla med avslag, òg når forslaget har kome frå Stortinget. Det betyr at om ein slik søknad skulle koma, vil departementet gi sitt svar då, og ikkje no. Og eg held meg til dei ordningane som er i dag, i høve Vinmonopolet og utsalsvarer.