Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato: 26.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg vil få stille et spørsmål til samferdselsministeren:

«NSB Agenda er de nye togsettene som neste år skal settes inn på mellomdistansestrekninger på mellom 45 minutter og 3 timer.

Vil dette nye togsettet NSB Agenda bli satt inn på Gjøvikbanen?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: NSB Agenda er det nye navnet på produktet for reiser på mellomdistansestrekninger der hovedtyngden av kundene reiser mellom 45 minutter og tre timer. Produktet gjelder strekningene som i dag trafikkeres med intercitytog, dvs. innenfor trianglet Skien, Lillehammer og Halden, og regiontog, dvs. strekningen Gjøvik-Oslo, samt Rørosbanen, Raumabanen og delstrekninger på Nordlandsbanen.

Det er i inneværende rammeavtale om statlig kjøp av persontransporttjenester mellom Samferdselsdepartementet og NSB BA for perioden 1998-2001 ikke tatt høyde for investeringer i nytt materiell for Gjøvikbanen. NSB opplyser imidlertid at de i disse dager er i ferd med å avslutte en utredning om mulighetene for investering i nytt materiell på Gjøvikbanen som vil bli tatt med i grunnlaget for utformingen av ny rammeavtale for perioden 2002-2005.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, selv om jeg ikke er så udelt fornøyd som jeg var med svaret på det foregående spørsmålet jeg hadde.

Det er helt klart etter det statsråden sier, at det nye settet ikke er tiltenkt Gjøvikbanen. Men NSB har lovet nytt materiell, og det er da jeg lurer på: Hva er nytt materiell? NSB Agenda er det nye materiellet som NSB nå kjøper, men menes det da nytt materiell sammenlignet med det som er på banen i dag? Tar man et av de togsettene som er på en annen strekning, så blir det kanskje litt bedre enn det det er i dag. Er det innkjøp av nytt materiell statsråden tenker på, eller er det bruk av gammelt, som har gått et annet sted, men som er litt bedre enn det som er på Gjøvikbanen i dag?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg kan godt skjønne at representanten ikke er like godt fornøyd her. Men vi skal huske på at NSB BA er et eget selskap, en egen struktur som i stor grad planlegger og investerer innenfor de prioriteringer som styret gjør. Det jeg svarte på og forholder meg til, er kjøp av transporttjenester mellom Samferdselsdepartementet og NSB BA, og der understreket jeg at det ikke er tatt høyde for investeringer i nytt materiell for Gjøvikbanen i tiden 1998-2001. Jeg har varslet det som NSB har signalisert, at man vil se på mulighetene for investering i nytt materiell på Gjøvikbanen for perioden 2002-2005. Det betyr med andre ord at dette som representanten etterspør, vil bli vurdert i forbindelse med utformingen av ny rammeavtale.

Når det gjelder hva som er nytt – helt nytt eller delvis nytt – tror jeg vi får komme tilbake til dette direkte med NSB i en senere runde.