Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato: 09.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla følgjande spørsmål til miljøvernministeren:

«Utstein Kloster i Rogaland, det einaste bevarte klosteret i landet frå mellomalderen, er i ferd med å forvitra. For tre år sidan vart det utarbeidd ein skaderapport som vart send saman med ein grunngjeven søknad til Riksantikvaren. Ennå har det ikkje kome svar frå Riksantikvaren. Samstundes har bygningsskadane etter kvart forverra seg, og det hastar med ei utbetring.

Når vil statsråden gjera noko med dette?»

Statsråd Guro Fjellanger: Utstein Klosters tilstand har vært vurdert av Riksantikvaren ved undersøkelser både i 1991 og 1993 og av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider i 1997. Rapportene er samstemte når det gjelder tilstanden ved klosteret og hvilke tiltak som bør prioriteres. Skadene på anlegget skyldes langsomme forvitringsprosesser av saltholdig sementmørtel i murene i klosteret. Saltholdig sementmørtel ble i stor grad brukt til reparasjon og vedlikehold av klosteret på 1900-tallet. Den viktigste delen av de forestående restaureringsarbeidene blir derfor å hugge vekk denne sementen og erstatte den med tradisjonell kalkmørtel, som ikke gir tilsvarende skader.

Utstein Kloster har i likhet med mange andre middelalderbygninger behov for restaurering. Jeg er derfor lei for at det ikke har vært mulig å sette av midler til dette tidligere. Søknaden fra Stiftelsen Utstein Kloster har ligget i påvente av en anledning til prioritering. Men det er leit at Riksantikvaren ikke har orientert Stiftelsen Utstein Kloster om dette. Jeg er kjent med at det i midten av januar i år har vært kontakt mellom Riksantikvaren og stiftelsen. Denne kontakten har gitt Riksantikvaren ytterligere opplysninger om klosterets tilstand som vil være grunnlag for vurdering av tilskudd og oppfølging i løpet av februar. Riksantikvaren vil òg gjøre en befaring til klosteret.

Jeg vil nå be Riksantikvaren legge fram et forslag til oppfølging av tilstandsrapportene snarest etter at befaringen er gjennomført, slik at restaureringsarbeidet kan komme i gang allerede inneværende år.

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil takka så mykje for svaret! Eg vart veldig glad for det. Eg våga mest ikkje å tru det då eg høyrde det.

Utstein Kloster er i særstilling som nasjonalt kulturminne og er for lengst rangert blant dei ti fremste kulturminna i dette landet. I tillegg er det mykje brukt. Bakgrunnen for spørsmålet mitt er at klosteret er i ferd med å forfalla og forvitra. Vatnet driv inn i murane, med den følgja at pussen dett av og golvborda rotnar. Me veit alle at til lenger ein ventar med slikt vedlikehald, til dyrare og verre vert det – ofte mangedobla i forhold til utgangspunktet, då det her vart søkt om 3 mill. kr.

Og så tilleggsspørsmålet mitt: Vil statsråden medverka til at det som nå trengst for å få ordna opp i dette, òg vert løyvt framover til arbeidet er ferdig?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først si at jeg er helt enig i representantens understreking av at dette er et svært viktig kulturminne, og at det er viktig å komme fort i gang. La meg også få lov til å si at dette er et kulturminne som i likhet med mange andre kulturminner har utløst stort lokalt engasjement. Vi ser at identitet og tilhørighet rundt den type kulturminner er viktige drivkrefter. Blant annet har dette lokale engasjementet også gitt seg uttrykk i at representanten Gunnar Kvassheim tidligere har engasjert seg tungt i dette spørsmålet.

Jeg er enig med representanten når hun sier at mine signaler om å komme i gang i år, må følges opp. Det er noe av det som er den store utfordringen vår i forhold til kulturminnearbeidet. Det er et langsiktig arbeid, og det er viktig at de prosjektene man starter opp, blir gjennomført. Jeg forutsetter derfor at når vi starter opp dette arbeidet i år, først og fremst med å skifte ut mørtelen, blir det selvsagt fulgt opp gjennom bevilgning også i kommende år.

Unn Aarrestad (Sp): I fleirtalsmerknaden i Budsjett-innst. S. nr. 9 for 1998-99 under kap. 1429, Riksantikvaren, står det klart:

«Det vises blant annet til at det nasjonale klenodium Utstein Kloster trues av forfall på grunn av manglende vedlikehold. Flertallet legger til grunn at dette er av de oppgavene som blir prioritert ved disponering av denne posten. Flertallet ønsker også å bli orientert dersom det er slik at manglende bevilgninger gjør at det nå skjer uopprettelig skade på middelalderbygninger og anlegg.»

Eg er veldig glad for at statsråden vil følgja dette opp i tida framover. Men så lurer eg på: Vil Stortinget i framtida òg verta orientert dersom det skulle verta manglande løyvingar til slikt?

Statsråd Guro Fjellanger: Det er ingen tvil om at komiteen i sine flertallsmerknader fra i fjor har understreket betydningen av Utstein Kloster.

Jeg har også lyst til å trekke fram de spennende mulighetene som nå ligger i at vi i forbindelse med Utstein Kloster også har fått et områdevern etter kulturminneloven som gir veldig spennende muligheter.

Da budsjettet ble behandlet før jul, var én av de tingene komiteen bad om, at Regjeringen skulle komme tilbake til Stortinget med en opptrappingsplan innenfor kulturminnesektoren som gjør at vi kan få tatt vare på de viktige kulturminnene våre og sørge for at de ikke forfaller og forvitrer. Det vil Regjeringen selvsagt følge opp.