Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato: 16.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Signe Øye (A): Jeg har et spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«En samlet kommunalkomite ba i forbindelse med budsjettinnstillingen for 2000 om at støttesatsene til arbeidsmarkedsbedriftene økes, slik at det gir en reell kostnadsdekning, og at ikke de svakeste skyves ut fordi kravet til inntjening stadig er økende. Komiteens forutsetning var at dette ikke skulle gå på bekostning av antall tiltaksplasser for yrkeshemmede.

Hvordan har statsråden fulgt opp budsjettinnstillingen?»

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg har merket meg kommunalkomiteens anbefaling om økning av støttesatsene til enkelte tiltak.

Jeg vil minne om det jeg sa i mitt innlegg i budsjettdebatten i høst. Her pekte jeg på at dersom en eller flere støttesatser blir hevet, vil dette måtte gå på bekostning av det samlede antall tiltaksplasser for yrkeshemmede. Det vil etter min mening være lite ønskelig at tilbudet om tiltaksplasser til yrkeshemmede må reduseres.

Budsjettet til arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede som Stortinget vedtok, har derfor ikke gitt grunnlag for å heve støttesatsene til f.eks. arbeidsmarkedsbedriftene uten at det samlede antall tiltaksplasser for yrkeshemmede måtte reduseres. På denne bakgrunn gav jeg instruks til Arbeidsdirektoratet om å gjennomføre arbeidsmarkedstiltakene med fjorårets støttesatser korrigert for normale prisjusteringer.

I mitt innlegg i budsjettdebatten pekte jeg også på at Regjeringen er opptatt av at arbeidsmarkedstiltakene for yrkeshemmede er utformet slik at de dekker brukernes behov og bidrar til en vellykket overgang til og integrering i ordinært arbeidsliv. Videre sa jeg at etter min vurdering er gjeldende støttesatser i hovedsak tilpasset et slikt hensyn.

Som jeg også sa i mitt innlegg i budsjettdebatten i fjor, vil jeg be Arbeidsdirektoratet om å foreta en ny vurdering av støttesatsene og eventuelle behov for å justere disse.

Jeg nevnte også at det er satt i gang et arbeid for å forenkle tiltaksstrukturen. Her vil det også være aktuelt å vurdere støttesatsene. Dette arbeidet er omfattende og vil nødvendigvis ta noe tid.

Det er denne måten jeg har fulgt opp kommunalkomiteens budsjettinnstilling på.

Signe Øye (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil med en gang slå fast at Stortingets intensjon var ikke å redusere antall tiltak. Og det statsråden sa i sitt innlegg under debatten om at det ville bli vanskelig å gjennomføre omfattende endringer allerede fra årsskiftet, skal jeg for så vidt være enig i. Men det betydde ikke at statsråden ikke skulle gjøre noe i løpet av det året vi er inne i nå, for det Stortinget sa, og vi mente alvor med det vi sa og påpekte, var at støttesatsene er for lave, og at dette skyver ut de svakeste. Slik kan det ikke være, sa Stortinget, for det er nettopp de svakeste vi skal ivareta i disse bedriftene. Og derfor påpekte jeg også i mitt innlegg at statsråden hadde mulighet til å komme tilbake til pålegget fra et samlet storting i revidert nasjonalbudsjett. Ser ikke statsråden at det er viktig å komme med positive signaler nå? Når vil egentlig statsråden følge opp Stortingets enstemmige vedtak – inklusive Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre – som ble fattet under budsjettbehandlingen?

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg er innstilt på å foreta en nøye vurdering av støttesatsene. Som jeg sa i mitt svar, vil jeg be Arbeidsdirektoratet om å foreta en ny vurdering av støttesatsene og eventuelle behov for å justere disse. For meg er det naturlig å avvente den vurderingen før jeg foreslår eventuelle endringer.

I budsjettbehandlingen i fjor besluttet ikke Stortinget å øke bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak for yrkeshemmede. Det er da ikke mulig for meg å øke støttesatsene uten en økning i bevilgningene dersom ikke det samlede antall tiltaksplasser for yrkeshemmede blir redusert. Med andre ord: Departementet har ikke fullmakt til å omdisponere mellom budsjettkapitler.

Jeg kan ikke se at det har skjedd ting siden budsjettbehandlingen i fjor som er av en slik karakter at det skulle tilsi at vi foretar endringer før vi får se resultatene av det arbeidet som vil bli satt i gang i Arbeidsdirektoratet. Så jeg vil avvente det arbeidet.