Stortinget - Møte onsdag den 23. februar 2000 kl. 10

Dato: 23.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Jan Johnsen til kulturministeren, vil bli besvart av olje- og energiministeren på vegne av kulturministeren.

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til kulturministeren:

«Norsk Barnemuseum skal åpnes i Stavanger desember 2000. Museet har fått store tilskudd fra Stavanger kommune og fra sponsorer, men mangler fortsatt midler til oppstarten. Det er søkt om støtte fra Kulturrådet og Norsk museumsutvikling, men de har til nå ikke hørt noe fra dem. Norsk Barnemuseum vil bli det eneste i sitt slag i Skandinavia.

Kan statsråden sørge for at denne «fødselen» går så smertefritt som mulig, og at «barnet» får den «fødselshjelp» det fortjener?»

Statsråd Marit Arnstad: Som representanten var inne på, er Barnemuseet på Sølvberget i Stavanger under planlegging og skal etter planen åpnes i desember i år. Museet har søkt om økonomisk støtte både fra Norsk kulturråd og Norsk museumsutvikling.

La meg først få lov å si at den økte oppmerksomheten som vi ser omkring barn og barns oppvekstvilkår, er gledelig.

I denne saken mottok Kulturrådet søknad fra Barnemuseet om etablering av museet innen søknadsfristen for år 2000, dvs. før 1. desember 1999. Kulturrådet opplyser at det første rådsmøtet som behandler innkomne søknader for år 2000, er lagt til 21.-22. mars, og saken vil bli lagt fram for rådet i dette møtet.

Barnemuseet søkte også Norsk museumsutvikling i november om tilskudd til et seminar. Norsk museumsutvikling forvalter statlige tilskuddsmidler til utviklingstiltak for museer i Norge. Disse midlene skal gå til tiltak som enten er rettet mot hele museumssektoren, større grupper av museer eller som har betydelig overføringsverdi til andre museer.

Det er mange museer i landet som arbeider med barn og barndom, og Norsk museumsutvikling anbefalte derfor at et eventuelt seminar burde arrangeres i samarbeid med Barndomsforskning i nettverk, som er koordinert av Norsk Folkemuseum. Det forslaget ble imidlertid ikke fulgt opp fra museets side. Søknaden fra Barnemuseet synes etter min mening å ligge noe på siden av siktemålet med de prosjektmidler som disponeres av Norsk museumsutvikling. Tilskudd derfra kan følgelig neppe påregnes.

På statlig nivå er det Norsk kulturråd som ser ut til å være den riktige adressat for søknad om tilskudd av den art det her er tale om. Kulturrådet fatter sine vedtak i enkeltsaker på grunnlag av et selvstendig, kulturfaglig og kunstnerisk skjønn. Rådets administrasjon vil derfor på vanlig måte forberede saken og sørge for den nødvendige faglige vurdering før søknaden blir ferdig behandlet.

Jan Johnsen (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg for så vidt følte var positivt.

Det som er viktig å få fram i denne saken, er at dette er det første barnemuseet i Norge og det eneste i sitt slag i Skandinavia. Jeg tror det vil få en kolossal betydning for akkurat den barnekulturen som ikke minst Regjeringen selv har lagt sterk vekt på.

Jeg håper inderlig det blir lagt skikkelig trykk på Norsk kulturråd, slik at museet får de midlene som er nødvendig for å komme i gang. Det ville være sørgelig hvis dette museet skal måtte utsette sin åpning på grunn av at vi ikke klarer å få nok midler på plass. Hadde det dreid seg om midler til oss voksne, hadde vi klart å skaffe dem, men når det gjelder barn, har vi tydeligvis noe større problem.

Jeg håper ministeren kan si at det vil bli lagt trykk på, slik at barna får den museumsstrukturen som de her har mulighet for.

Statsråd Marit Arnstad: La meg få lov til å bekrefte at det er søkt innenfor fristen, og at Kulturrådet vil være riktig adressat for et eventuelt statlig støttebeløp.

Når det er sagt, vil jeg også si at Kulturrådet på bakgrunn av retningslinjer som er gitt fra Stortinget, vil fatte sine vedtak i enkeltsaker på grunnlag av et selvstendig kulturfaglig og kunstnerisk skjønn. Derfor er det ikke naturlig for Kulturdepartementet å legge føringer i den prosessen som foregår i Kulturrådet når det gjelder søknadsbehandling, og jeg vil derfor ikke på noen måte forskuttere hva som vil være resultatet av Kulturrådets behandling. Det vil være gjenstand for en normal søknadsbehandling i rådet basert på de retningslinjer regjering og storting har gitt.