Stortinget - Møte onsdag den 1. mars 2000 kl. 10

Dato: 01.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Da Stortinget opphevet lov om rettledningstjenesten i fiskerinæringa, ble det satt som forutsetning at servicetilbudet for næringa, lokalt og regionalt, ikke skulle bli dårligere. Nå har Statskonsult lagt fram en rapport med forslag om nedlegging av en rekke lokalkontor i Fiskeridirektoratet. Det foreslås også en full gjennomgang av Avdeling for ytre etat i Bergen.

Vil statsråden følge Statskonsults anbefalinger?»

Statsråd Lars Peder Brekk: Prosessen med en gjennomgang av Fiskeridirektoratets ytre etater pågikk i flere år og ble behandlet av Stortinget en rekke ganger. Ny organisasjonsmodell med ni regionkontorer i en felles ytre etat og oppheving av lov om rettledningstjenesten ble vedtatt av Stortinget den 19. februar 1998.

Etter Stortingets vedtak startet omorganiseringen i Fiskeridirektoratet med organisering av en ny avdeling, Avdeling for kvalitet, kontroll og regional forvaltning. Deretter ble den gjennomført på regionnivået, og det arbeides nå med å få på plass en endelig struktur og lokalisering lokalt.

I dokumentene til Stortinget presiserte departementet bl.a. at de lokale personalressursene i ytre fiskeriforvaltning ikke skal bli svekket som følge av den nye modellen. Det skal legges vekt på at tjenestetilbudet lokalt opprettholdes, og på å videreføre en ytre fiskerietat som er serviceorientert overfor næringen.

Ovennevnte og Stortingets forutsetninger er hele tiden lagt til grunn i arbeidet. Fiskeri- og havbruksnæringen, kommunikasjoner og teknologi samt ytre rammebetingelser mv. har imidlertid gjennomgått store endringer i tiden etter at kontorstrukturen i rettledningstjenesten og kontrollverket ble bygd opp. Et eksempel på dette er bl.a. satsing på veterinær grensekontroll ved leveranser fra tredje land. Disse forholdene kan tilsi at det framtidige behovet for kompetanse, faglig standard og kontorer på lokalnivået kan være annerledes enn før.

Fiskeridirektøren så det som hensiktsmessig at den lokale kontorstrukturen enkelte steder ble vurdert av en uavhengig instans. I september 1999 ble det inngått en avtale mellom Fiskeridirektoratet og Statskonsult om at sistnevnte skulle foreta en vurdering av den geografiske plasseringen, inndelingen og organiseringen av lokalkontorene sett i forhold til arbeidsoppgavene, mulighetene for fleksibel utnyttelse av personell og det totale samspillet mv. i regionen. Statskonsult ble særlig bedt om å se på regionene Nordland og Møre og Romsdal.

Under utførelsen av oppdraget har Statskonsult hatt kontakt med ledere og medarbeidere i direktoratet og ytre etat, tillitsvalgte, fylkesfiskarlag, oppdretterlag, SND og Nordland fylkeskommune.

Statskonsult avgav sin rapport til Fiskeridirektøren i februar i år. Den er nå ute på høring i Fiskeridirektoratets ytre etat med frist for uttalelse 17. mars. Fiskeridirektøren vil deretter utarbeide sin tilråding til departementet.

Siden Statskonsults rapport er utarbeidet på oppdrag fra Fiskeridirektøren og skal behandles av ham, finner jeg det ikke riktig å kommentere eller ta stilling til rapporten før Fiskeridirektørens tilråding foreligger.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, som ikke var noe svar på mitt spørsmål. Når Statskonsult har lagt fram en rapport som konkluderer med nedlegging av en rekke lokalkontorer samt full gjennomgang av hovedadministrasjonen i Bergen, vitner det om at her foreslår Statskonsult en gigantisk reduksjon i administrasjonen. Det harmonerer veldig dårlig med fiskeriministerens egne uttalelser om at Fiskeridepartementet skal bli det største departementet i Norge.

Da må jeg gjenta mitt spørsmål: Vil han følge Statskonsults rapport, som konkluderer med nedlegging og et mindre departement enn det som er hans eget ønske, som er å gjøre departementet størst mulig?

Statsråd Lars Peder Brekk: Jeg vil på nytt understreke at når en sak er ute på høring, og når vi venter på en innstilling fra en etat underlagt departementet, vil jeg avvente den innstillingen før det gis et konkret svar.

Men jeg kan gi uttrykk for en prinsipiell holdning til saken, som er uavhengig av de vurderingene i Nordland og Møre og Romsdal som bl.a. nå er gjennomført. Det går på at hvis vi skal greie å få til den veksten i fiskerinæringen som også Bastesen understreker, kan vi ikke foreta en reduksjon i kontrollverket, en reduksjon i rådgivningssystemet. Det ligger i bunnen for mitt arbeid videre.