Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2000 kl. 10

Dato: 08.03.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

«Fars rett til fødselspenger er i dag avhengig av om mor har jobbet eller ikke under svangerskapet. Det er bebudet at fars rettigheter nå vil bli bedret ved en lovendring. Det har vært et økonomisk problem for far å ta permisjon når mor ikke har vært i arbeid og ikke selv kan ivareta omsorgen for barnet.

Er statsråden enig i at ovennevnte forhold bør gi far rett til fødselspenger, og at dette blir tatt hensyn til i lovendringen?»

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Representanten Nakkim viser til at det er varsla ei endring i folketrygdlova som vil opna for at fleire fedrar får rett til fødsels- og adopsjonspengar. Forslaget vart omtala i budsjettproposisjonen for 2000 og fekk tilslutning av Stortinget under budsjettbehandlinga. Eg er glad for at det vart løyvt nødvendige midlar til å innføra sjølvstendig oppteningsrett for fedrar frå 1. juli 2000, ei sak mange har snakka om i svært mange år, men som ingen har gjort noko med før vi no gjorde det på budsjettet i år.

Som ei oppfølging av budsjettvedtaket arbeider departementet med sikte på å legga fram ein odelstingsproposisjon ved utgangen av mars månad. Forslaget er førebels ikkje heilt ferdigbehandla i Regjeringa. Det sentrale vil vera at ein ikkje lenger skal stilla krav om at mora må ha opptent rett til fødselspengar for at faren skal få rett. For at retten til far skal bli utløyst, må det likevel ligga føre eit reelt omsorgsbehov etter fødselen. Far skal ikkje få rett til fødsels- og adopsjonspengar i situasjonar der mor samstundes er heime og tar omsorg for barnet. Som varsla i budsjettet, vil situasjonar der mora etter fødselen går ut i arbeid eller utdanning, kunna utløysa ein rett for far.

Eg ser at det kan ligga føre eit reelt omsorgsbehov også i situasjonar der mora på grunn av sjukdom er heilt avhengig av hjelp for å ta hand om barnet. Også denne situasjonen vil bli vurdert i arbeidet med odelstingsproposisjonen.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for at hun nå også tar med de tilfellene hvor far er i jobb, men hvor han likevel kan komme inn under den nye loven om opptjente egne rettigheter i tilfeller der mor er syk, hvor hun eventuelt er ufør, og hvor det er erklært at hun ikke kan ta omsorgen for barnet alene.

Jeg regner med, etter det svaret jeg fikk fra statsråden, at dette vil bli behørig behandlet i lovendringsforslaget, og at vi vil komme tilbake til det når denne proposisjonen foreligger i Stortinget.