Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10

Dato: 05.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Porsgrunn kommune krever 700 kroner i saksbehandlingsgebyr for å behandle søknader om å bruke egen hage som opplagringsplass for egen privat småbåt. Kommunen tolker båtopplag til å være søknadspliktig etter bestemmelsene i plan- og bygningsloven. Å innkreve byggegebyr for å tillate privat båtopplag i egen hage får mange til å reagere med undring.

Er det hjemmel i plan- og bygningsloven for å kreve at opplag av småbåt i egen hage er søknadspliktig så lenge det ikke foreligger naboklage?»

Statsråd Sylvia Brustad: Opplag av en båt i egen hage kan være et tiltak som omfattes av plan- og bygningsloven § 85 slik som den lyder i dag. Her heter det at en del midlertidige innretninger ikke kan plasseres i lengre tid enn tre måneder uten at kommunen har gitt samtykke til det på forhånd. Jeg forutsetter at det ikke gjelder ganske små båter som vanskelig kan være til vesentlig ulempe for omgivelsene.

I lovens § 109 er det hjemmel for kommunestyret til å vedta kommunalt gebyrregulativ. Det kan vedtas gebyr for arbeid som kommunen har plikt til å utføre etter loven.

Når kommunen får en henvendelse eller en søknad om å legge en båt i opplag for mer enn tre måneder, vil behandlinga av en slik sak være et arbeid som kommunen kan kreve gebyr for, men dette er det altså opp til kommunene selv å vurdere.

Disse reglene gjelder uavhengig av om det er kommet noen klage til kommunen på plasseringa.

Jeg kan imidlertid opplyse representanten Andersen om at jeg vil se nærmere på en del av reglene om søknads- og meldepliktige tiltak etter plan- og bygningsloven, bl.a. den regelen som her gjelder.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden nok en gang for svaret.

Jeg har vel for så vidt med det svaret statsråden kom med, fått besvart mitt konkrete spørsmål. Svaret er, slik det foreligger, svært skuffende for landets hundretusener av båteiere, som kanskje må belage seg på å søke om og betale gebyr for å få lov til å legge båten i sin egen hage. Selvsagt vil mange båteiere riste på hodet over at man nå risikerer å måtte søke kommunen om tillatelse til å legge båten i sin egen hage. Spørsmålet mitt er da: Blir de som ikke bryr seg om å søke de høyere byråkratiske makter om lov til opplag av egen båt i egen hage, å betrakte som småkriminelle lovbrytere? Det kunne jeg godt tenke meg et svar på.

For øvrig ser jeg på denne saken som en sak som går under «Heia Norge»-kategorien.

Jeg vil bare få lov til å legge til at jeg er glad for at statsråden sa at hun ville se på dette – det er jeg meget glad for.

Statsråd Sylvia Brustad: Jeg er redd for at representanten Andersen kanskje har misforstått det jeg sa. I mitt svar refererte jeg til det som er dagens regelverk – det som gjelder i dag. Men jeg prøvde også å si at det er ganske lett å være enig i at den gjeldende regelen om å kreve melding til eller forhåndssamtykke fra kommunen for opplag av småbåt på egen tomt kan virke urimelig. Regelen er også etter min mening ganske uryddig og ganske vanskelig å forstå. Det er på bakgrunn av det jeg signaliserer at dette vil jeg gå gjennom, for det virker ikke veldig fornuftig slik det er pr. i dag.