Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10

Dato: 05.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Sarpsborg kretsfengsel ble nylig tømt for innsatte på grunn av stort sykefravær blant de ansatte. Samtidig har det lenge vært uenighet mellom anstaltens ansatte og fengselsregionens ledelse om turnusordningen ved anstalten.

Vil statsråden gjøre noe for å sikre at driften kommer i gang igjen på en forsvarlig måte ved Sarpsborg kretsfengsel?»

Statsråd Hanne Harlem: Drøftingene rundt turnusordningen i Sarpsborg kretsfengsel har versert over noen tid. Kjernen i konflikten er en diskusjon rundt lengden på den enkelte vakt. Fengselsledelsen ønsker på sin side en turnusordning som ivaretar hensynet til å oppnå best mulig kriminalpolitiske resultater, og som er hensiktsmessig i forhold til faglig arbeid. Det er i denne sammenheng viktig at vaktene ikke blir så lange at det går ut over muligheten til aktiv og god innsats. De fleste andre anstalter i landet har innført turnusordninger som tilfredsstiller disse kravene. Slik situasjonen har utviklet seg, har Justisdepartementet akseptert en midlertidig stenging av Sarpsborg kretsfengsel. I brev av 31. mars har departementet presisert overfor Østre fengselsdistrikt at det må legges ned betydelige anstrengelser for å finne en snarlig løsning på saken. Departementet har i samme brev bedt om å bli holdt løpende orientert om den pågående prosessen. Videre har departementet senest mandag 3. april avholdt nok et møte i saken med ledelsen i Østre fengselsdistrikt for å bidra til at man sammen med tjenestemannsorganisasjonene kan finne en løsning.

Så svaret på spørsmålet er at statsråden og departementet allerede har gjort og vil fortsette å gjøre noe for å sikre at driften skal komme i gang igjen på en forsvarlig måte ved Sarpsborg kretsfengsel.

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg takker for svaret. Det var godt å høre at statsråden, så fersk i stolen, allerede har tatt initiativ både ved brev sist fredag og møte nå mandag for å få en løsning på situasjonen.

Turnusordningen bør normalt løses administrativt i fengselsregionen. Men som statsråden sa, har drøftingene «versert over noe tid». Det er vel å ta forsiktig i siden disse drøftingene nå går på femte året mellom de ansatte i Sarpsborg kretsfengsel og ledelsen i fengselsregionen. Nå har altså situasjonen kulminert med et så høyt sykefravær at fengslet har blitt stengt. Dette er en helt uholdbar situasjon, som ikke burde ha oppstått.

Jeg er glad for at statsråden nå har sendt ut klare signaler og sier at hun skal holde seg løpende orientert. Jeg regner med at hun også kan love at hun om nødvendig griper inn i situasjonen, og i hvert fall fortsetter å legge et sterkt trykk på partene til løsningen, forhåpentligvis raskt, ligger der.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg kan bekrefte at departementet fortsatt kommer til å være engasjert og følge nøye med i situasjonen, for, som representanten Tømmerås også sier, det er ikke holdbart at et fengsel holdes stengt over lengre tid på bakgrunn av denne type diskusjoner eller konflikter mellom ledelse og tjenestemannsorganisasjoner om turnusordningen. Vi må prøve å få dette til på samme måte som man har fått det til i de fleste andre anstalter i landet.

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil bare i tillegg vise til at jeg i spørsmålet mitt sier at driften må komme i gang igjen på en forsvarlig måte. En turnusordning som oppleves som så tøff av de ansatte at vi får så mange sykemeldte, kan vel umulig kalles forsvarlig. Jeg er glad for at statsråden i sitt første svar sier at man må finne en løsning sammen med tjenestemannsorganisasjonene. Det må også bety at man må lytte bedre til hva de ansatte i Sarpsborg kretsfengsel sier, og huske at den vet best hvor skoen trykker som har den på. En turnusordning som er optimal ett sted, i én fengselsanstalt, er ikke nødvendigvis det i en annen fengselsanstalt. Vi skal huske på at Sarpsborg kretsfengsel er et lite fengsel hvor det er få ansatte i forhold til antall innsatte, sammenlignet med andre anstalter. Det må spille inn i vurderingen om hva slags turnusordning man skal ha. Man må se på helheten og de lokale forhold.

Statsråd Hanne Harlem: Det vil føre noe for langt å gå inn i detaljene rundt hva som er konfliktene knyttet til turnusordningen, for her er det mange varianter og komponenter. Hovedpoenget for departementet har vært å etablere en turnusordning som gjør at man ikke har så lange vakter at det blir vanskelig å på en god måte gjennomføre en aktiv og faglig innsats overfor de innsatte, bl.a. gjennom kontaktbetjentordningen. Da er det viktig at de ansatte er tilstrekkelig ofte på jobb og har kortere vakter. Jeg kan også minne om at arbeidsmiljølovens hovedregel er kortere vakter enn tolv timer. Så her er det en konflikt som går på at departementet ønsker noe kortere vakter enn det de ansatte har ønsket. Men hovedpoenget er at vi må finne en løsning, og vi må finne en løsning sammen med tjenestemannsorganisasjonene.