Stortinget - Møte onsdag den 5. april 2000 kl. 10

Dato: 05.04.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Erna Solberg til kommunal- og regionalministeren, vil bli besvart av justisministeren som rette vedkommende.

Erna Solberg (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Mindreårige asylsøkere skal få oppnevnt verge av overformynderiet. Vergen har flere oppgaver, blant annet å være representant for den mindreårige overfor myndighetene, yte personlig støtte og forklare forhold som myndlingen ikke skjønner. Ifølge Redd Barna er situasjonen slik at en rekke mindreårige asylsøkere ikke vet at de har verge eller hvem som er det. Samme verge kan være oppnevnt for opptil 50-100 mindreårige asylsøkere.

Mener statsråden vergeordningen fungerer etter lovens intensjoner slik dagens praksis er?»

Statsråd Hanne Harlem: Lov om vergemål for umyndige av 22. april 1927, vergemålsloven, gjelder bl.a. for mindreårige personer, dvs. personer under 18 år. For mindreårige asylsøkere som ikke har foreldre, eller ikke har foreldre her i landet, skal det oppnevnes verge eller hjelpeverge, som skal ivareta den mindreåriges interesser. Oppnevnelsen blir foretatt av overformynderiet og eventuelt skifteforvalteren i den kommune hvor den mindreårige er registrert.

Jeg er kjent med at verge- og hjelpevergeordningen for mindreårige asylsøkere ikke alltid fungerer tilfredsstillende. Dette henger bl.a. sammen med at det i praksis er vanskelig å rekruttere kompetente verger. De som påtar seg vergeoppdrag, blir derfor verge for flere mindreårige asylsøkere samtidig. Dette kan føre til at ikke alle får den bistand de bør ha av vergen.

Denne vanskelige rekrutteringssituasjonen har til dels også sammenheng med godtgjørelsen, eller rettere sagt mangelen på sådan.

Selve oppdraget som verge er ulønnet, men nødvendige utlegg kan dekkes. Det kan også gis kompensasjon for tapt arbeidsfortjeneste eller et visst vederlag for arbeidet. Hovedregelen er at dette skal dekkes av den mindreåriges egne midler, men da en mindreårig asylsøker ofte ikke har egne midler, følger det av loven at utgiftene skal dekkes av kommunen etter avgjørelse av overformynderiene. Hva slags praksis overformynderiene har i disse sakene, er i stor grad avhengig av hvor mye som er bevilget til dette formålet av den aktuelle kommunen.

Jeg er i ferd med å sette ned et utvalg som skal revidere hele vergemålslovgivningen. I mandatet vil det bl.a. inngå å vurdere den mindreåriges rettsstilling og å se på behovet for vederlag for vergeoppdrag.

I mellomtiden vil jeg vurdere enkelte andre tiltak, f.eks. bedre opplæring av og veiledning for verger. Den mindreårige asylsøker bør også få møte sin verge på et tidligere tidspunkt, slik at han eller hun i større grad blir oppmerksom på vergens rolle som representant og støtteperson.

Jeg understreker likevel at den mindreåriges interesser som asylsøker blir ivaretatt også av vedkommendes advokat, uavhengig av vergespørsmålet. For alle mindreårige asylsøkere har krav på advokat, og utgiftene dekkes av det offentlige. Ved utlendingsmyndighetenes behandling av asylsøknader blir det også tatt hensyn til asylsøkere som er mindreårige, bl.a. ved at sakene skal prioriteres, og ved at det skal tas hensyn til alder ved gjennomføring av f.eks. avhør.

Erna Solberg (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for både at vergemålsloven skal gjennomgå en evaluering, og at man nå vil se kanskje spesielt på forholdene til mindreårige asylsøkere. Problemet med å gjennomgå hele loven er at det tradisjonelt sett kommer til å ta lang tid, og vi befinner oss faktisk i en akutt situasjon med svært mange mindreårige asylsøkere, som sitter i mottak veldig lenge. Selv om de er prioriterte, er vi i den situasjon at mange kommuner av ulike grunner ikke ønsker å ta imot dem, bl.a. er de kanskje redde for at det medfører økte kostnader å motta mindreårige asylsøkere. Mitt spørsmål er derfor om det er mulig å få gjort noe arbeid knyttet til denne vergeordningen, litt hurtigere, eventuelt å fjerne vergeordningen og finne frem til andre støtteordninger som er bedre egnet til å ivareta de tingene som en advokat ikke gjør overfor mindreårige asylsøkere.

Det er klart at mange mindreårige asylsøkere har behov for noen som kan hjelpe dem også i forhold til rettighetene deres i det norske systemet. Det er noe som en verge kunne ha gjort, men det fungerer ikke.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg er uten videre enig i at en mindreårig asylsøker har behov for en verge, altså en person i tillegg til advokaten. Jeg er også enig i at den totale gjennomgang av vergemålslovgivningen ikke er gjort på svært kort tid, så jeg skal ta med meg oppfordringen om å se på mulighetene for å gjøre noe mer konkret rettet mot mindreårige asylsøkere.

Men jeg lurer på om det var en misforståelse knyttet til når verge oppnevnes, for verge skal altså oppnevnes for mindreårige med en gang de kommer til landet. Man avventer ikke at de har fått plassering i sin endelige kommune. Dette bidrar for så vidt antakelig til noe av problemet ved at de kommunene hvor det ligger mottak, vil måtte oppnevne forferdelig mange verger. Det gjør jo belastningen større for den aktuelle overformynderikommunen enn for andre kommuner som ikke har mottak i sin kommune.

Kjell Engebretsen hadde her overtatt presidentplassen.

Erna Solberg (H): Det var ikke noen misforståelse. Jeg vil bare understreke at det at bosettingen tar så lang tid, betyr at vergens rolle blir større i perioden før man er bosatt. I det øyeblikket mindreårige asylsøkere blir bosatt, er det fremdeles behov for verge, men da vil man være innenfor et helt annet nettverk av tiltak og støttefunksjoner, f.eks. etablert med skole og andre omsorgsfunksjoner, som eksisterer innenfor kommunen.

Problemet som oppstår ved at man sitter i mottak, er at ingen på en måte har ansvar utover mottakets personale. Det gjør at vergen har en mye større rolle jo lengre tid den mindreårige blir sittende i mottak før han blir bosatt ute, slik at hvis man ikke nå får gjort noe for å få behandlingstiden ned i form av å få bosettingen opp når det gjelder mindreårige asylsøkere, så er det altså et større akuttbehov for at vergeordningen må fungere bedre.

Ett av problemene knyttet til vergeordningen er at man etablerer én verge i det øyeblikket den mindreårige kommer til landet, og så flyttes stort sett alle asylsøkere kort tid etter de første avhørene til andre mottak, og så blir det nye verger igjen.

Statsråd Hanne Harlem: Jeg har i grunnen ikke så mye å legge til. Jeg hører hva representanten Solberg sier, og er for så vidt enig i den problembeskrivelse representanten gir, og jeg mener at dette er noe som vi må følge videre opp.