Stortinget - Møte onsdag den 3. mai 2000 kl. 10

Dato: 03.05.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ivar Østberg (KrF): Jeg vil gjerne få stille følgende spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«I en pressemelding 14. april 2000 fra Kommunal- og regionaldepartementet varsler kommunalministeren økte bevilgninger til Naturskadefondet til skredsikring, og mulighet for kommuner å søke om tilskudd fra Kommunal- og regionaldepartementet. Snøskredøvelsen i Kvænangen 26. april 2000 i regi av Troms sivilforsvarskrets dokumenterte behov for økte bevilgninger. Foreløpige tall fra NHO i Troms viser tap på opptil 1,5 mill. kroner for enkelte bedrifter.

Hvordan vil Regjeringen gi kompensasjon for dette?»

Statsråd Sylvia Brustad: Naturskadefondets budsjett vil bli styrket for å imøtekomme søknader om statlig finansiering av sikringstiltak. Dette dreier seg om ca. 100 mill. kr over en femårsperiode.

Kommuner med ekstraordinært store utgifter på grunn av de store snømengdene i Nord-Norge, f.eks. til snøbrøyting, vil også kunne søke om ekstra skjønnsmidler. Søknadene skal gå via fylkesmennene i Troms og Finnmark.

Når det gjelder støtte til enkeltbedrifter som har lidt store tap, vil dette sannsynligvis ikke bli dekket innenfor rammene til Naturskadefondet. I henhold til naturskadeloven § 1 har Statens Naturskadefond bl.a. som oppgave å yte erstatning for naturskader i de tilfeller hvor det ikke er adgang til å forsikre seg mot skaden ved en alminnelig forsikringsordning. Det er heller ingen andre tilskuddsordninger på statlig side som vil dekke denne type tap.

Ivar Østberg (KrF): Jeg takker for svaret.

I en landsdel hvor vi skal utvikle fiskeoppdrett som fremtidens næring, med store inntekter til hele det norske samfunn, er det helt nødvendig for bedriftene å være sikre på at det de produserer, kan de også få levert. Vi har hatt ekstreme værforhold. På grunn av de enorme snømengdene vi har hatt, har veier vært stengt, og bedrifter har ikke fått levert sine varer. I tillegg til de direkte tap bedriftene har lidt, sliter de med nedgang i bevilgninger til veier, vedlikehold og rassikring. Vil Regjeringen vurdere å komme med ordninger til disse bedriftene?

Statsråd Sylvia Brustad: Jeg har ingen problemer med å forstå de store utfordringene også enkelte bedrifter i Nord-Norge har hatt denne vinteren, med så ekstreme snømengder og et slikt ekstremt vær som det har vært. Jeg forstår selvfølgelig også at det for noen bedrifter har ført til at det har vært problematisk å få levert varer i tide nettopp på grunn av dette.

Mitt problem er at departementet, meg bekjent, ikke har noen midler å gi direkte til bedriftene, og Naturskadefondet er rustet opp for å hjelpe kommunene med noe som er veldig akutt i mange kommuner, nemlig å sikre mot snøskred. Og der gikk vi inn med en betydelig styrking, altså 100 mill. kr over en femårsperiode. Det gjorde vi i løpet av veldig kort tid. Vi har, som sagt, også sagt at vi skal dekke mange av de ekstraordinære utgiftene i forbindelse med det store snøfallet og det været som har vært, bl.a. når det gjelder snøbrøyting. Det vil nok også summere seg opp til et betydelig beløp etter hvert, slik at vi dessverre ikke har mulighet til å gi kompensasjon til bedriftene.