Stortinget - Møte torsdag den 18. mai 2000 kl. 12

Dato: 18.05.2000

Dokumenter: (Innst. S. nr. 176 (1999-2000), jf. Dokument nr. 8:52 (1999-2000))

Sak nr. 8

Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen om differensiering av årsavgiften ut fra hvor lenge kjøretøyet er registrert

Talere

Votering i sak nr. 8

Erik Dalheim (A) (ordfører for saken): Forslagsstillerne vil ha en differensiering av årsavgiften på motorkjøretøy ut fra hvor lenge kjøretøyet årlig er registrert. Flertallet avviser dette. Jeg vil anta at mindretallet, som består av Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Bastesen, selv kommenterer sitt standpunkt i senere innlegg. Bare noen synspunkter fra meg i tilknytning til innstillingen.

Det systemet vi har, omfatter ca. 2 millioner kjøretøy. Systemet er ifølge departementet godt fungerende og har lave administrative kostnader. Det systemet vi har nå, har virket siden 1978, hvor vi da inntil det tidspunkt hadde et mer kostnadskrevende system, lik det forslagsstillerne vil tilbake til.

Jeg viser også til at den nåværende ordningen ble myket noe opp i forbindelse med budsjettet for 1999 ved at det nå er anledning til å søke om refusjon av halve avgiften for kjøretøy som leveres til vraking mellom 15. mars og 1. juli. Jeg får også vise til at det naturligvis er differensieringer knyttet til eksempelvis om et kjøretøy registreres i annet halvår, da er det halv avgift. Årsavgiften er altså i sin nåværende form en ren fiskal avgift, dvs. den skal gi penger i statskassa til deler av de bevilgninger Stortinget vedtar. Unødvendig bruk av disse inntekter i byråkratiet går altså flertallet imot. Forslaget avvises.

Med dette har vi gjort unna tre forslag knyttet til justeringer i avgifter, justeringer som kunne redusere statens proveny. – Det greier seg for meg en fin sommerkveld.

Siv Jensen (Frp): Det greier seg sikkert for en arbeiderpartipolitiker når det kommer en rekke forslag om å gjøre noe som er til fordel for folk og ikke nødvendigvis bare til fordel for statskassen. Vi har i og for seg registrert at alle disse forslagene er forsøkt avvist – de har blitt det også – av et avgiftskåt storting.

Det å lage en differensiert årsavgift på motorkjøretøyer er faktisk å innføre et avgiftssystem som virker i henhold til hvor mye bilen eller kjøretøyet går på veien, hvor mye det brukes. Og det er i og for seg ganske rettferdig. Ta eksempelvis motorsykler, som kanskje er på veien tre-fire måneder i året, men hvor man allikevel må betale avgift for et helt år av gangen.

Det er underlig i og for seg å registrere departementets svar på dette. De argumenterer først med at årsavgiften er en rent fiskal avgift, dvs. at inntektene fra avgiften ikke er øremerket til å dekke spesielle formål, men rett og slett skal inn i statskassen. Og man viser til tidligere ordninger som var svært byråkratiske og tungrodde, og at man nå har funnet et system som er særdeles enkelt å forholde seg til.

Ja, for all del, vi er enig i at systemer skal være enkle å forholde seg til. Men hvis det er slik i dag at man for kjøretøy som ikke er registrert ved inngangen til året, men som registreres etter 1. juli samme år, kan betale halvårsavgift, og det klarer man i dette enkle systemet å forholde seg til, da burde man faktisk også kunne klare å forholde seg til det forslaget som Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Bastesen nå står bak. Jeg synes det er rart at man blant flertallet i denne salen ikke er villig til å bidra til den type forenklinger.

Jeg tar i hvert fall opp forslaget på vegne av mindretallet – og registrerer med et visst vemod at dette også blir nedstemt.

Presidenten: Siv Jensen har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, se side 3162)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten har Siv Jensen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Steinar Bastesen.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige forslag for Stortinget slik at årsavgift på motorkjøretøyer betales for den tid kjøretøyet er registrert.»

Det voteres alternativt mellom innstillingen og forslaget.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:52 (1999-2000) – forslag fra stortingsrepresentant Kenneth Svendsen om differensiering av årsavgiften ut fra hvor lenge kjøretøyet er registrert – avvises.

Votering: Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og representanten Steinar Bastesen bifaltes innstillingen med 69 mot 33 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.10.41)