Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato: 01.12.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I ordinær spørretime 17. november 1999 sa statsråden at nedleggelse av direkteruta Brønnøysund–Oslo er en avgjørelse Widerøe tar. Men departementet har allerede opphevet statsstøtten. Indirekte blir dette da departementets ansvar. For å få reell konkurranse om dette rutetilbudet må flyplassen være minimum 1330 meter. Luftfartsverket har per i dag, på sin egen flyplass, kun godkjent 1 199 meter.

Hva vil statsråden gjøre for å godkjenne tilstrekkelig lang rullebane, slik at det kan tas ned Fokker 50 fly?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Ruten Brønnøysund–Oslo vil fra 1. april 2000 bli åpen for trafikk for alle selskaper som måtte ønske å trafikkere strekningen. Dette innebærer at selskapene står fritt til å velge kategori luftfartøy ut fra trafikkgrunnlaget og de til enhver tid gjeldende tekniske og operative rammer.

Departementet har ved tidligere anledninger vist til at en rullebanelengde på rundt 1 200 meter kan åpne opp for flere flytyper og dermed større konkurranse, sammenliknet med det konseptet med 1 000 meters rullebaner som tidligere har vært skissert for regionale lufthavner etter teknisk-operativ oppgradering. På bl.a. denne bakgrunn ble det i 1998-99 besluttet forlengelse til 1 200 meter for lufthavnene i Brønnøysund og Florø, som de to første utvidede regionale lufthavnene i Norge.

Spørsmålet om å kunngjøre 1 319 meters avgangslengde ved Brønnøysund Lufthavn, noe som eventuelt kan oppnås ved å ta i bruk det asfalterte endefeltet i startenden av banen, er nå til behandling i Luftfartsverket.

La meg føye til at spørreren inkluderer i sitt spørsmål en forutsetning om at tilskuddet til ruten Brønnøysund–Oslo allerede er opphevet. Det er ikke tilfellet. Fra 1. april neste år er det fri konkurranse på ruten Brønnøysund–Oslo og vice versa, men inntil den dato flys det etter det gamle konseptet.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er klar over at statsstøtten blir opphevet først når den nye anbudsrunden trer i kraft, men allerede da anbudspapirene var lagt ut, var forutsetningen at FOT-krav til Brønnøysund–Oslo skulle bort.

Det er greit å si at man legger dette ut på anbud, og at det er fri konkurranse, men hvis man skal snakke om fri konkurranse, må flyplassen være tilstrekkelig lang til at de selskapene som operer med fly som kan konkurrere med Widerøe, får anledning til å lande. Og da må rullebanen være nær 1 330 meter, det er kravet fra selskapene.

Det må i anstendighetens navn ikke bli slik at vi blir stående overfor samme situasjon som man hadde i Finnmark, at et selskap som kanskje ikke har fly engang, blir det som får anledning til å fly Brønnøysund. Når man skal snakke om konkurranse mellom Widerøe og andre, må det være selskap som har fly som man kan ta ned. Og da må banen være bortimot 1 330 meter.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Ingen fly eller flyselskaper blir sluppet til på kortbanerutenettet i Norge uten å være godkjent både av Luftfartsverket og av luftfartsinspeksjonen, eller som det vil hete senere, Luftfartstilsynet. Det gjelder enten man flyr i Finnmark, på Helgeland eller i Sør-Norge. Bestemmelsene er like, alle som er med i anbudsrunden, blir fulgt løpende opp, og det blir kontrollert at de tilfredsstiller de krav som er stilt fra departementets side underveis.

Når det så gjelder Brønnøysund, var det flere aktører på banen i anbudssammenheng da anbudet var lyst ut sist. Jeg regner med at noen av disse aktørene fremdeles vil være aktuelle og interesserte i en konkurransesammenheng. Forlengelsen på Brønnøysund er nettopp gjort for å slippe til flere flyselskaper og flere flytyper og, som representanten Bastesen har nevnt i tidligere spørsmål, nyttiggjøre seg den økonomisk lønnsomme ruten mellom Oslo og Brønnøysund.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden igjen for svaret, og jeg registrerte det han sa i sitt forrige svar, og også det han sa nå, om at banen vurderes forlenget. Det setter jeg jo pris på.

Det er for lite tid til å kommentere og si alt man har lyst til å si i en slik kort runde. Jeg syns tross alt at statsråden er positiv i sitt svar, men: Vurder å gjenopprette FOT-krav til ruten mellom Brønnøysund og Oslo!

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg la merke til den siste delen av representanten Bastesens spørsmål og kommentar. Jeg tar den med meg.

Når jeg ikke kan svare på om FOT-anbud, som det heter, er aktuelt for ruten mellom Brønnøysund og Oslo, er det fordi vi ennå ikke har fått utprøvd dette på kommersielt grunnlag eller har tilstrekkelig grunnlag for å si om etterspørselen er god nok til at det kan flys kommersielt. Jeg vil gjerne følge utviklingen nøye på en del av de lufthavnene som nå kommer ut uten anbud. Widerøe har for

(Statsråd Fjærvoll)

lengst gjort oppmerksom på at de vil fly Vadsø–Tromsø, Hammerfest–Tromsø og Stokmarknes–Bodø uten tilskudd. Derfor er de ikke med i anbudene som fungerer fra 1. april neste år, og det er naturlig å se ruten Brønnøysund–Oslo i samme sammenheng.