Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 1999 kl. 10

Dato: 01.12.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øystein Hedstrøm til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av landbruksministeren som rette vedkommende.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til landbruksministeren:

«Prisen på samlemelk fra TINE Norske Meierier, brukt til gulost, utregnes etter utsalgspris på representantvaren, halvkilos pakninger av Norvegiaost. På bakgrunn av en omfattende undersøkelse mener Synnøve Finden at Tine dumper osteprisene. Gjennom å øke prisen på representantvaren, men senke prisen ellers, opprettholdes et høyt prisnivå for konkurrenter.

Mener statsråden dette er måten å håndtere utjevningsordningen på?»

Statsråd Kåre Gjønnes: Etter det jeg forstår, er undersøkelsen det her vises til, basert på priser ut i butikk, dvs. priser på detaljvarenivå. Prisutjevningsordningen er basert på jordbruksavtalens priser på melk og melkeprodukter, og disse fastsettes på engrosnivå. Etter at maksimalprisforskriftene for meierienes salg av melk ble opphevet fra 1. januar 1997, har en ingen offentlig regulering av prisene på melk og melkeprodukter på senere ledd enn engrosleddet. Butikkene foretar med andre ord prisfastsettelser på melkeprodukter på samme måte som for andre dagligvarer, og kan foreta de prisdifferensieringene som måtte ønskes.

Etter de opplysninger som Landbruksdepartementet har fått fra Tine , kan den refererte prisutviklingen på ost i butikk ikke tilskrives de priser Tine har satt ved salg fra meieri til grossist. I løpet av de siste to årene har de ostetyper som er omfattet av undersøkelsen, hatt en parallell prisutvikling på engrosnivå, og endringene i perioden kan relateres til endringer i jordbruksavtaleprisen på representantvaren.

I jordbruksavtalens prissystem for melk er det sju ulike produktgrupper som hver har definert en representantvare med tilhørende kostnadskalkyle og beregnede råvareverdier. Det er disse representantvarene som det fastsettes priser for i jordbruksavtalen. For den produktgruppe det her er tale om, dvs. modnede oster, er altså Norvegia i halvkilospakninger representantvaren.

I jordbruksavtalen legges det føringer på prissettingen for de øvrige produktene i de respektive produktgruppene. Det vil si at alle produkter som er plassert i samme varegruppe, skal prissettes med utgangspunkt i representantvaren. Dette betyr at dersom det hadde blitt registrert at Tine hadde ulike priser på ulike ostetyper i samme prisgruppe ut fra meieri, og at dette ikke kunne tilskrives ulike foredlingskostnader, hadde dette vært i strid med intensjonen i jordbruksavtalen. Men som nevnt tidligere er dette ut fra de opplysninger departementet har fått, ikke tilfellet. Oppfølging av eventuell konkurransehemmende prisdiskriminering mellom produkter som ikke prisfastsettes i jordbruksoppgjøret, ligger til konkurransemyndighetenes ansvarsområde.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Det er godt å høre at den informasjonen som har kommet fra Synnøve Finden, sannsynligvis er ukorrekt, og at man har en utvikling i retning av større grad av konkurranse, slik som intensjonen er fra Stortingets flertall.

Omsetningsrådet vedtok den 19. mars i år å begrense Tines leveringsplikt til private meierier. Dette ble anket inn for departementet av Synnøve Finden. Denne saken har det vært stille om en stund, så jeg er litt nysgjerrig og vil nå høre om departementet har forholdt seg til denne anken og tatt en beslutning.

Statsråd Kåre Gjønnes: Jeg vil gjerne ha sagt at jeg er veldig opptatt av at utjamningsordningen skal fungere helt etter sin intensjon. TINE Norske Meierier skal verken tjene eller tape på denne ordningen. En manipulering med prissetting ville derfor være helt uakseptabelt også sett fra departementets side. Men som jeg har sagt: De undersøkelsene som er gjort, tyder ikke på at det foreligger noe mislighold på det området.

Så til en helt annen sak, som ikke gjelder spørsmålet. Men jeg kan opplyse representanten Hedstrøm om at denne klagebehandlingen er helt i sluttfasen, og at svar vil foreligge om ikke altfor lenge – for å uttrykke meg på den måten.

Presidenten: Spørsmål 7 vil bli behandlet senere, etter spørsmål 24.