Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Rolf Reikvam (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«Praksisopplæringa er viktig for å utvikle og å gjennomføre ei god lærarutdanning. Lærarutdanninga sitt høve til skulen er basert på eit gamalt avtaleverk som hindrar nyutvikling av denne viktige delen av lærarutdanninga. Avtalen er sagd opp utan at eit nytt avtaleverk er kome i staden.

Vil statsråden syte for at høgskulane kan ta i bruk og prøve ut ulike alternative opplegg for praksisopplæring som del av arbeidet med å utvikle lærarutdanninga?»

Statsråd Trond Giske: Avtale om arbeidsvilkår for øvingslærere i grunnskole, videregående skole og folkehøgskole fra 1996 er, som nevnt i spørsmålet, sagt opp til reforhandling. Det er igangsatt forhandlinger med tjenestemannsorganisasjonene om ny avtale. Det er avstand mellom partene, og disse forhandlingene er ennå ikke sluttført.

Departementet har som utgangspunkt for en ny avtale bestemmelsene i opplæringsloven om at kommuner og fylkeskommuner kan få ansvaret for å gi studenter praksisopplæring i skolen. Som grunnlag for arbeidet med en ny avtale har departementet bedt høgskoler som gir lærerutdanning, uttale seg om hvordan den faglige kvaliteten kan sikres innenfor en ny organisering av praksisopplæringen. Høgskolene har gitt mange grundige uttalelser og stiller seg stort sett positive til endringer i organiseringen av praksisopplæringen.

Jeg er enig med representanten Reikvam i at det er behov for å prøve ut alternative opplegg for praksisopplæringen i lærerutdanningen. Departementet vil vurdere å finne løsninger i samråd med tjenestemannsorganisasjonene for å kunne prøve ut alternative organisasjonsmåter for praksisopplæringen.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret. Statsråden og jeg har tydeligvis samme mål, at det skal være mulig å utprøve ulike alternative modeller for lærerutdanningen og for øvingslærerutdanningen.

Men jeg synes likevel at statsråden var litt uklar i forhold til avtaleverket. Jeg forstår at forhandlinger kan ta tid, og det er vanskelig å si når man er ferdig med forhandlinger. Men jeg føler nok at det er viktig at det kommer ut et klart signal til høgskolene om at dette er nært forestående, for jeg vet at det er mange høgskoler som er i startgropen med nye opplegg for praksisbiten, og det er viktig at de får sjansen ganske kjapt til å komme i gang. Vi er nødt til å gjøre noe med lærerutdanningen, og da er praksisbiten en viktig del å få gjort noe med. Jeg skulle nok ønske at statsråden var litt klarere på at her blir det muligheter, her er det bare å kaste seg rundt og prøve ut alternativer, for en ny avtale vil foreligge ganske kjapt.

Statsråd Trond Giske: Representanten Reikvam og jeg har samme mål, det kan jeg bekrefte. Jeg tror også vi må få til en mye tettere kobling mellom det som øvingslærere har ansvaret for, og det som foregår for øvrig i lærerutdanningen. Det er også riktig, som representanten Reikvam viser til, at det er viktig med forsøk. Det foregår noen lokale forsøk ved høgskolene bl.a. i Telemark og i Vestfold, hvor man i samråd med organisasjonene lokalt har satt i gang forsøk med å organisere øvingsopplæringen på en alternativ måte innenfor rammen av gjeldende øvingslæreravtale. Mitt mål er å komme fram til en ny avtale som gjør det mulig for oss å nå de målene som både representanten Reikvam og jeg har i denne saken.