Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2000 kl. 10

Dato: 22.11.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Rolf Reikvam (SV): Dette lover jo bra, så jeg fortsetter:

«Som en oppfølging av Stortingets vedtak i 1996 om etablering av de to kunsthøgskolene nedsatte departementet et utvalg for å utrede nye faglige strukturer for kunstutdanningen. Parallelt med dette ble det opprettet et utvalg for å utrede tilsvarende spørsmål for musikkutdanningen. I juni 1999 ble innstillingene levert.

På hvilken måte vil statsråden følge opp saken, og på hvilket tidspunkt og i hvilken form vil Stortinget få anledning til å behandle den framtidige kunstutdanningen?»

Statsråd Trond Giske: De to utredningene om kunst- og musikkutdanningene ble sendt på høring høsten 1999 med frist 1. mars 2000. Departementet arbeider nå med oppfølgingen av dette. Spørsmålet om studiemodell og gradsstruktur for høgre kunst- og musikkutdanning vil bli vurdert i forbindelse med stortingsmeldingen om høgre utdanning, som jeg tar sikte på å legge fram for Stortinget i vårsesjonen 2001. Det er spørsmål som etter min oppfatning må inngå i en varslet behandling av gradsstrukturen i høgre utdanning.

På bakgrunn av Stortingets behandling vil jeg vurdere på hvilket tidspunkt og i hvilken form det er naturlig at Stortinget får seg forelagt eventuelle gjenstående spørsmål i forbindelse med kunst- og musikkutdanningene.

Rolf Reikvam (SV): Dette gikk ikke så bra.

Jeg takker for svaret, men det var ikke godt nok etter min oppfatning. Gradsstrukturen er bare én bit av det vi nå snakker om i forhold til Mjøs-utvalget og i forhold til de andre utvalgene som har utredet kunst- og musikkutdanningene. Det har vært et videre spekter av problemer som er tatt opp og drøftet i disse utvalgene, og mandatet var vesentlig videre enn å diskutere gradsstruktur.

Jeg har ikke noe problem med å si at det som gjelder grad og gradsstruktur, kan tas i forbindelse med Mjøs-utvalget og den stortingsmeldingen som kommer på bakgrunn av det. Men jeg føler nok veldig sterkt at det er behov for at vi får en egen stortingsmelding, at vi får anledning til å diskutere kunstutdanningen i Norge på bakgrunn av de to innstillingene. En kan allerede nå si at det er ganske mange spørsmål som går utover det som har med grad og gradsstruktur å gjøre. Det er behov for at statsråden allerede nå signaliserer at man skal ta dette opp. Det er behov for å ta det opp ganske kjapt. Utredningsarbeidet er gjort. Det som står igjen, er å lage en stortingsmelding, jobbe med det i departementet, og så få det lagt fram for Stortinget. Jeg håper at statsråden kan være litt klarere på at dette vil han legge fram og dette vil han komme til Stortinget med, slik at vi får anledning til å diskutere dette i et større perspektiv.

Statsråd Trond Giske: Jeg er lei for at representanten Reikvam ikke synes dette gikk like bra. Jeg synes det går aldeles utmerket. –

Jeg synes likevel det er riktig å ha en progresjon i dette arbeidet, hvor vi først til våren får en bred gjennomgang av hele den norske høgre utdanningen, hvor samtlige høgskoler, samtlige fag og samtlige universitet skal inn i en helhet også i forbindelse med studiefinansieringen. Så tar man deretter de rundene som er nødvendige i forbindelse med de ulike fagene, hvis man krever å gå nærmere inn på dem.

En av utdanningene som vi helt åpenbart da skal gå inn og se på – det kan jeg si helt klart til representanten Reikvam – er kunstutdanningen. Vi vil komme tilbake, etter den store gjennomgangen, til Stortinget med det i en egnet form, slik at det blir full anledning til å diskutere de problemstillingene som Reikvam her tar opp.