Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 2001 kl. 10

Dato: 24.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Leif Helge Kongshaug til fiskeriministeren, vil bli besvart av nærings- og handelsministeren som rette vedkommende.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«En nylig innført forskrift legger nye begrensninger på arbeidstid for ungdom under 18 år på skip. Forskriften medfører at en 17-åring ikke kan gå inn i samme vaktordninger som øvrig mannskap. Det vil i praksis gjøre det langt vanskeligere for ungdom å få jobb om bord på blant annet fiskefartøy, noe som er meget betenkelig i et rekrutteringsperspektiv.

Vil statsråden bidra til å få utvist den fleksibiliteten som er nødvendig for at ungdom under 18 år fremdeles skal kunne bli tatt om bord i fiskefartøy?»

Statsråd Grete Knudsen: Forskriften som representanten Kongshaug sikter til, er forskrift av 31. august 2000 om arbeid av ungdom på norske skip. Den er basert på Rådsdirektiv 94/33 om vern av unge personer på arbeidsplassen.

Forskriften søker å benytte de dispensasjonsmuligheter direktivet åpner for. Vilkåret for å gi dispensasjon er at dette er nødvendig som følge av den unges yrkesopplæring, hvor saklig grunn foreligger, eller i særlige tilfeller. Dispensasjonsmulighetene knytter seg til:

  • forbud mot særlig farlig arbeid

  • alminnelig arbeidstid på 8 timer om dagen og 40 timer i uken

  • forbud mot nattarbeid

  • minimumskrav til hvileperioder

Forskriften opererer med to systemer for dispensasjon:

  • 1. Generell dispensasjon for arbeid som ledd i yrkesopplæring. Det er gitt en generell dispensasjon for alt arbeid som inngår som ledd i den unges yrkesopplæring, dvs. videregående opplæring eller arbeid som ledd i lærlingkontrakter. Det vil i disse tilfeller ikke være nødvendig å søke om dispensasjon. Skjer arbeidet som ledd i yrkesopplæring, vil man, uten å søke, fullt ut kunne benytte de dispensasjonsmuligheter som følger av forskriften. Ved å knytte den generelle dispensasjonsadgangen til yrkesopplæring søker en også å motivere fiskerinæringen til en formalisering av den opplæring som i dag finner sted. Dette vil igjen kunne føre til en dokumenterbar yrkeskompetanse for fiskere.

  • 2. Dispensasjonsordning etter individuell vurdering. For ungdom som ikke arbeider om bord som ledd i yrkesopplæring, vil det måtte søkes om dispensasjon i hvert enkelt tilfelle. Søknadene må behandles individuelt, og det sentrale vurderingstema vil være om den unges sikkerhet og helse er godt og hensiktsmessig ivaretatt.

Det er derfor min vurdering at man ved praktisering av forskriften vil kunne utvise den nødvendige fleksibilitet dersom den unges arbeid om bord blir tilrettelagt på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte og i samsvar med de øvrige krav som følger av forskriften.

Leif Helge Kongshaug (V): Blant næringsutøverne og for alle oss som er opptatt av fiskerinæringen og utviklingen av den, er forskriften beheftet med stor bekymring. Det konstateres at dette i praksis innebærer yrkesforbud for fiskere under 18 år. Ingen av fartøyene i f.eks. havfiskeflåten har et driftsmønster eller en bemanningsløsning som gjør det mulig heretter å ha personer under 18 år i arbeid. Som vi vet, har fiskere i denne aldersgruppen fram til nå utgjort et betydelig antall. Den mest dramatiske konsekvensen av forskriften er at rekrutteringen til fiskerinæringen langsomt vil tørke ut. Ser statsråden de alvorlige konsekvensene av forskriften?

Jeg merket meg de muligheter for dispensasjon som kunne gis, men jeg tror det vil bli et for tungrodd system. Vil statsråden arbeide for at det kan bli gitt en generell dispensasjon fra forskriften for fiskerflåten?

Statsråd Grete Knudsen: I utgangspunktet vil jeg si at jeg vil være avvisende til det å ha en generell dispensasjon for fiskerinæringen.

Vi vet en god del om sikkerhetsutfordringer. Vi har hatt mange runder i dette huset opp gjennom årene med å få fiskerflåten til å bli mer observant og aktivt jobbende for sikkerhet og helse. Hvis vi skal få unge mennesker inn i denne næringen – noe vi skal ha – må vi være sikre på at de er sikret rent helse- og miljømessig. Det gjelder unge mennesker, som vi har et ansvar for.

De dispensasjonssøknadene som er kommet, er faktisk blitt innvilget, men det betinger at man må kunne dokumentere hva man lærer de unge opp i. Det synes jeg er et ansvar som påligger fiskerinæringen.

Leif Helge Kongshaug (V): I en tid hvor kampen om arbeidskraften har hardnet til, er det etter min mening en konkurranseulempe for fiskeflåten i forhold til andre næringer at en i praksis ikke tar om bord 17-åringer. Det medfører at ungdommen vil gå inn i andre yrker og dermed lett blir tapt for fiskerinæringen. En sviktende rekruttering til denne distriktsnæringen, en næring som har vært og som vil være en bærebjelke i vårt velferdssamfunn og for vår nasjonale økonomi bl.a. på grunn av de store eksportinntektene, er alvorlig for oss alle.

Jeg merket meg svaret som statsråden gav når det gjaldt en generell dispensasjonsordning. Jeg er for så vidt uenig i den holdningen, men jeg vil spørre: Vil det være mulig å arbeide for å endre Rådsdirektiv 94/33 slik at fartøyer blir unntatt? Min påstand er at en 17-åring ikke tar mer skade av å arbeide om bord i en fiskebåt enn en 60-åring.

Statsråd Grete Knudsen: Jeg vil tro at partiet Venstre er opptatt både av kvalitet, miljø og helse, og ikke minst av å få fiskerinæringen og fiskeflåten opp på et kvalitetsmessig høyt nivå når det gjelder sikkerhet.

Det er ikke noe i veien for at man kan få individuelle dispensasjoner for 17-åringer, men man må altså kunne dokumentere hvilken situasjon 17-åringen befinner seg i. Det synes jeg måtte være veldig greit. Og igjen: De dispensasjonssøknadene som er blitt innlevert, er også blitt innvilget.

Leif Helge Kongshaug (V): President! Kan jeg få ordet til en kort kommentar?

Presidenten: Den må bli meget kort.

Leif Helge Kongshaug (V): Det er slik at de alminnelige lover og forskrifter gjelder om bord på fiskebåtene allerede. De reglene og lovene som skal ta vare på helse og sikkerhet, er jo allerede til stede, selvfølgelig, i og med at det er en arbeidsplass også for andre.

Statsråd Grete Knudsen: Til det er å svare at vi i Stortinget nettopp har gitt enkelte incentiver direkte til fiskeflåten for å opparbeide et langt bedre nivå når det gjelder sikkerhet. Da skulle jeg også tro at vi er enige om at man ikke må ha en generell dispensasjon for å ha helt unge mennesker i arbeid.