Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 2001 kl. 10

Dato: 31.01.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille arbeids- og administrasjonsministeren følgende spørsmål:

«I forbindelse med bygging av nytt Rikshospital ble det brukt 15 mill. kroner til kunstnerisk utsmykking. Dessverre ble flere av utsmykkingene stående tilbake i det gamle sykehuset.

Hvorfor ble det ikke brukt anslagsvis 200 000 kroner av denne summen for å få flyttet med disse og derved få en bedre utnyttelse av pengene?»

Statsråd Jørgen Kosmo: Før jeg svarer konkret på representanten Bredvolds spørsmål, vil jeg bare kort få minne om at både omfang og innhold av kunsten i det nye Rikshospitalet ble planlagt og besluttet i et eget utsmykkingsutvalg.

Totalt sett er det også et stort mangfold i kunsten på det nye Rikshospitalet – noe som samsvarer godt med byggets karakter. Det er preget av arealer av høyst ulik størrelse, utforming og funksjon.

Hva så med den betydelige kunstsamlingen fra det gamle Rikshospitalet? Ved flyttingen fra det gamle sykehuset ble det meste av den eldre kunsten tatt med til det nye Rikshospitalet, men ikke alt.

Representanten Bredvold viser til at det nå foreligger et anslag på ca. 200 000 kr for demontering av et stort gjenværende kunstverk, og mener at dette er et relativt beskjedent beløp, sett i forhold til de 15 mill. kr som totalt er brukt til kunstnerisk utsmykking av det nye Rikshospitalet.

Jeg ble først kjent med saken medio januar og bad umiddelbart om en nærmere redegjørelse fra Statsbygg.

I sitt svar peker Statsbygg på bl.a. at de i forbindelse med prosjektet Pilestredet Park har vært behjelpelig med å få registrert og vurdert gjenværende kunstverk. Noe er allerede tatt vare på, mens noe er vurdert som vanskelig og meget kostbart å ta ned for lagring. Slik jeg forstår redegjørelsen fra Statsbygg, har dette bl.a. vært tilfellet med den aktuelle glassutsmykkingen av billedkunstneren Finn Christensen.

Skulle det nå bli aktuelt å endre tidligere beslutning, kan Statsbygg selvfølgelig være behjelpelig med å gjennomføre en akseptabel håndtering av den aktuelle utsmykkingen. Dette vil imidlertid etter Statsbyggs oppfatning kreve at nødvendige midler blir stilt til disposisjon for formålet.

Jeg finner svaret fra Statsbygg oppløftende og mener som representanten Bredvold at det ville være beklagelig om dette kunstverket skulle gå tapt på grunn av mangel på penger. I utgangspunktet er jeg derfor innstilt på at staten skal gi et positivt økonomisk bidrag for å få løst denne saken på en fornuftig måte.

Jeg vil likevel få minne om at alle forslag til løsning som innebærer eventuell flytting og gjenoppføring på det nye Rikshospitalet, må forelegges og drøftes med Rikshospitalets ledelse, før det kan tas en endelig beslutning i den retning.

Jeg vil selvsagt heller ikke motsette meg en eventuell løsning basert på private initiativer, såfremt disse bidrar til at kunstverket blir bevart på en måte som kan komme allmennheten til gode også i framtiden.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg tolker positivt i sakens anledning, ved at statsråden, da han ble kjent med saken, bad om en nærmere redegjørelse. Jeg takker også for det positive i dette svaret.

Jeg vet ikke hva dette kunstverket er verdt i kroner og øre, men jeg er helt sikker på at det har vært en betydelig verdiøkning, og at verdien er stor i forhold til det det koster å flytte det. I tillegg er dette et kunstverk som er veldig tidstypisk, både i uttrykk og når det gjelder teknikk, og absolutt bevaringsverdig av den grunn.

Jeg ser også i svaret til statsråden at han heller ikke ser bort fra at det kan være private som kommer på banen og overtar dette. Det synes jeg også er greit. Det viktigste er jo at disse kunstverkene blir tatt vare på for ettertiden.

Men tilbake til selve spørsmålet – det handler jo om statens bruk av offentlige midler. Her kunne man altså fått mye utsmykning for en relativt rimelig pris.

Statsråd Jørgen Kosmo: De 15 mill. kr som ble satt av til kunstnerisk utsmykking av det nye Rikshospitalet, er blitt brukt og fordelt av utsmykkingsutvalget. Der har ikke dette kunstverket vært prioritert. Jeg tror vi skal ha slik respekt for utsmykkingsutvalgets arbeid at vi lar det stå. Så får vi prøve å løse den gjenstående utfordringen på best mulig måte, både av hensyn til den verdi kunstverket har i seg selv som kunstverk, og kanskje også for å bidra til ytterligere utsmykking, enten av det nye Rikshospitalet, en annen statlig institusjon eller private institusjoner. Vi skal iallfall være positive til å forsøke å bidra til en fornuftig løsning.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg takker statsråden for et positivt svar.