Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2001 kl. 10

Dato: 14.02.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

John I. Alvheim (Frp): «I høringsnotatet vedrørende statlig sykehusovertakelse er det under kapittel 4.4 anført følgende: «Det vil være naturlig at iallfall de større nåværende institusjonene innen spesialisthelsetjenesten videreføres som datterforetak.»

Hva mener statsråden i sitt høringsutkast med «større nåværende institusjoner», er det regionsykehus, eller innbefatter det også sentralsykehus?»

Statsråd Tore Tønne: Jeg kan bekrefte at begrepet «større nåværende institusjoner» også innbefatter sentralsykehus.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret. Det var opplysende, men særdeles kort. Jeg prøver meg med en kort kommentar og et oppfølgingsspørsmål.

Prinsipielt mener Fremskrittspartiet at alle sentralsykehus og en betydelig del av de større lokalsykehus bør bli datterforetak og fungere som selvstendige juridiske driftsenheter. Særlig mener vi i Fremskrittspartiet at det er høyst aktuelt å opprettholde lokalsykehus som datterforetak i enkelte landsdeler i vest og i nord.

Jeg tillater meg et oppfølgingsspørsmål: Vil departementet vektlegge distrikt, geografi og tilgjengelighet når de skal fastlegge hvor mange datterforetak som skal etableres?

Statsråd Tore Tønne: Jeg tar bare det forbehold at det dreier seg om et høringsnotat, med høringsfrist 5. mars. Dette høringsnotatet skal danne grunnlag for den proposisjonen som vi vil legge fram for Stortinget, hvor disse spørsmålene selvfølgelig vil bli redegjort nærmere for.

Med det forbehold kan jeg for så vidt langt på vei slutte meg til de kommentarer som representanten Alvheim her gir, og jeg vil helt klart si at vi vil vektlegge de distriktsmessige, befolkningsmessige og andre hensyn som tilsier opprettholdelse av de lokalsykehus som vi i dag har rundt om i landet.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker igjen helseministeren for svaret. Jeg skjønner at det er et høringsutkast, og at Regjeringen skal bearbeide dette. Men vi har også i mitt parti behov for å få noen signaler, for vi skal også møte denne proposisjonen.

Hvis en velger et lite antall datterforetak, betyr det da at også enkelte sentralsykehus blir omgjort til lokalsykehus, og at sentralsykehusfunksjonene sentraliseres til færre sentralsykehus?

Statsråd Tore Tønne: Jeg tror ikke at det er en aktuell problemstilling. Jeg legger jo også vekt på at de regionale foretak som nå etableres, skal ha en betydelig grad av autonomi når det gjelder å organisere de underliggende enheter som det her er snakk om. Men i praksis ser jeg stort sett for meg det som jeg forstår at også representanten Alvheim er opptatt av, at de fleste av de nåværende velfungerende sentralsykehus og lokalsykehus også vil kunne etableres som selvstendige datterforetak under de regionale helseforetakene.