Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2001 kl. 10

Dato: 14.02.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Kommunene må i dag betale legenes honorar ved legemiddelassistert rehabilitering og analysen av urinprøvene til narkomane.

Vil statsråden ta initiativ til at trygdevesenet skal betale disse utgiftene?»

Statsråd Tore Tønne: Legemiddelassistert rehabilitering er i løpet av få år blitt en viktig del av behandlingstilbudet til rusmiddelmisbrukere. Det er nå nødvendig å gjennomgå og vurdere nærmere organisering og finansiering av dette tilbudet.

Det er i dag kommunene som har ansvaret for oppfølging av klientene, herunder for den medisinske delen av rehabiliteringen. Dette omfatter legeundersøkelser, legebehandling og forskrivning av legemidlene. Kommunehelsetjenesten har ansvaret for å skaffe til veie den nødvendige deltakelse av leger i dette arbeidet.

Jeg har registrert at det har oppstått uklarhet om hvorvidt folketrygden skal betale for dette. Siden også spørsmålet fra representanten Skogholt kan tyde på at det har oppstått slik uklarhet, vil jeg benytte anledningen til å understreke at trygden skal betale for diagnostikk og behandling av klienter under legemiddelassistert behandling. Dette gjelder også for de medisinske undersøkelsene som er nødvendige for bl.a. å kunne forskrive riktig legemiddel i riktig dosering. I den grad dette har vært uklart, skal jeg bidra til at det blir ytterligere klargjort.

I forbindelse med oppfølgingen av klientene må kommunene også organisere et opplegg for rutinemessig avlevering og innsending av urinprøver til laboratorium for kontroll av rusfrihet. I denne forbindelse er det oppstått spørsmål om betalingen for laboratorienes analyser av urinprøvene. Dette avhenger i dag av om hovedformålet med prøvene er kontroll eller om det er av medisinsk karakter.

I praksis kan det imidlertid være vanskelig å trekke et klart skille mellom disse formålene. Dette har ført til denne uklarheten med hensyn til hvem som skal dekke disse utgiftene. Vi vurderer nå om det er grunn til å endre retningslinjene for å tydeliggjøre formålet. Slike prøver er som regel et nødvendig ledd i den medisinske delen av den legemiddelassisterte rehabiliteringen, f.eks. av hensyn til dosering av legemiddelet. Jeg vil ta initiativ til en endelig avklaring av hvem som skal finansiere dette, og komme tilbake til de budsjettmessige konsekvenser av det. Jeg viser i denne forbindelse til at Stortinget under budsjettbehandlingen bad om en nærmere redegjørelse for visse andre økonomiske konsekvenser av legemiddelassistert rehabilitering i revidert nasjonalbudsjett, og jeg finner det naturlig å komme tilbake med en redegjørelse der.

Einar Olav Skogholt (A): Jeg takker statsråden for et positivt svar.

Mange steder i landet er det et problem med å skaffe leger som er villige til å påta seg ansvaret for å bistå i behandlingen av klienter under legemiddelassistert behandling, bl.a. på grunn av uklare regler om hvem som skal betale legenes honorar. De samme uklare ansvarsforholdene har man vedrørende betaling for laboratorienes analyser av urinprøver.

Kommunene har ansvaret for å skaffe et rusfritt botilbud og arbeids- og utdanningstilbud til de brukerne som får tilbud om legemiddelassistert behandling. Uklare regler må ikke gjøre dette viktige arbeidet unødvendig vanskelig. Jeg oppfordrer statsråden til å gi klarsignal så snart som mulig om at disse utgiftene skal bæres av folketrygden.

Statsråd Tore Tønne: Jeg oppfattet oppfordringen og tar den til etterretning. Jeg skal, som jeg sa, sørge for at det blir klarhet på de områder hvor det har vært uklarhet.

Presidenten: Da går vi til spørsmål 21.