Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10

Dato: 07.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«I statsbudsjettet for 2001 ble det satt av 10 mill. kroner til Den kulturelle skolesekken. Det eneste omtalte konkrete tiltaket var en idé- og informasjonskatalog til skolene. Det er allerede gjort betydelig innsats i noen fylker på dette feltet, og det eksisterer ferdig utvikla kulturformidlingsprosjekt som kan brukes over hele landet.

Vil statsråden sørge for at midlene kommer barn og ungdom til gode alt i kommende skoleår ved å støtte allerede etablerte regionale ordninger?»

Statsråd Ellen Horn: Barn og unge er en meget viktig målgruppe innenfor nær sagt alle deler av kultursektoren. Tiltaket Den kulturelle skolesekken er blitt møtt med stor interesse og entusiasme fra mange hold. Departementet har mottatt et betydelig antall innspill og forslag i sakens anledning, og idékonferansen den 26. februar samlet ca. 170 deltakere fra skoleverket og kultursektoren.

Etter samråd mellom Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Kulturdepartementet er det opprettet en arbeidsgruppe som bl.a. skal foreta en faglig vurdering av allerede iverksatte modeller for kulturelle «skolesekker», «nistepakker» o.l. på fylkes- og kommunenivå, med tanke på tiltakenes kvalitet og overføringsverdi. Gruppen skal dessuten forestå utarbeidelsen av en idékatalog eller en eksempelsamling som forutsettes gjort tilgjengelig for skoler og kulturinstitusjoner før sommeren. Materialet forutsettes ikke minst gjort tilgjengelig via Internett gjennom Kulturnett Norge og skolenettet med et opplegg for løpende oppdatering av informasjonstilfanget.

Den gitte bevilgning vil i tillegg til ovennevnte tiltak også gi grunnlag for å iverksette en del konkrete formidlingsprosjekter rundt om i landet. På grunnlag av vurderingene og tilbakemeldingene fra arbeidsgruppen vil departementet ta stilling til disponeringen av de tilgjengelige midlene.

I den sammenhengen vil det selvsagt også bli tatt hensyn til de merknader ulike flertall i Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomite formulerte i Budsjett-innst. S. nr. 2 for 2000-2001 i tilknytning til denne bevilgningen. Komiteflertallet la bl.a. stor vekt på at formidling overfor barn og unge må være en sentral og integrert del av en opprustning av eksisterende kulturinstitusjoner, tiltak og tilskuddsordninger.

Bevilgningen skal definitivt komme barn og ungdom til gode alt i kommende skoleår, men jeg ber om forståelse for at det har vært nødvendig å foreta en gjennomgang av det vide spekteret av relevante aktiviteter som enten allerede finner sted, eller som planlegges i mange deler av landet innenfor ulike økonomiske rammer og forskjelligartede organisatoriske modeller.

Leif Helge Kongshaug (V): Jeg takker kulturministeren for svaret.

Jeg registrerer at det er nedsatt en arbeidsgruppe som skal vurdere ulike tiltak rundt om i fylkene, så her kan det være mulighet for å bli positivt vurdert og få sin del når det gjelder midler i den sammenhengen.

I Møre og Romsdal har fylkets kulturformidlingsavdeling utviklet «Kulturnista», som dette skoleåret tilbys alle kommuner i fylket. Dette har blitt et svært populært tiltak i skolene, men fylket sliter med å finansiere tiltaket. Hvert fylke må selvsagt bygge opp sitt nettverk ut fra lokale forutsetninger, men en behøver jo ikke begynne på bar bakke. Nå er det viktig at gode erfaringer ikke går tapt, og at det legges både et økonomisk og et administrativt grunnlag for kulturformidling i skolen. I Norge er det mange små kommuner. Det er spede kommunale administrative kulturapparat rundt om, og fylkeskommunen er forvalter av de små kommuners interesse, og dette gjelder spesielt kulturområdet.

Er kulturministeren enig i at den regionale kulturforvaltningen har en nøkkelrolle i forbindelse med administrering og tilrettelegging av kulturformidlingen i skolen?

Statsråd Ellen Horn: Jeg er enig med representanten Kongshaug i at det er viktig å satse på barn og unge i skoleverket, slik man bl.a. har gjort i Møre og Romsdal. Den idékonferansen som nylig ble avholdt her i Oslo, gav en rekke strålende eksempler på hvordan Kultur-Norge og Skole-Norge allerede har engasjert seg betydelig når det gjelder å presentere levende kunst og kultur for norske skolebarn. Min og departementets hensikt er nå å sørge for at dette skal komme flest mulig barn og unge i hele landet vårt til gode, ikke bare i de fylker og kommuner hvor man allerede er godt i gang, men disse skal altså legges til grunn og være eksempler. Jeg vil i høyeste grad basere arbeidet fremover på et samarbeid med fylkeskommunale myndigheter og bygge videre på de glimrende tiltak som allerede foreligger.

Leif Helge Kongshaug (V): Barne- og familieministeren har signalisert 100 mill. kr i friske penger til ekskursjonsposten for å avskaffe ulovlige egenandeler på skoleutflukter. Kirke- og utdanningsminister Trond Giske sa på idékonferansen at bare de gode idéene kom fram, skulle det ikke stå på penger.

Er kulturministeren enig i at de gode idéene er på plass, ja faktisk er overmodne? Og vil kulturministeren være like «sprek» som barne- og familieministeren og kirke- og utdanningsministeren og gi signal om at penger skal komme, i det minste arbeide for at penger skal fremskaffes til de gode ideene som finnes rundt om i landet?

Statsråd Ellen Horn: Jeg skal ikke begi meg inn på å overgå kirke- og utdanningsministeren i å være sprek når det gjelder pengesiden av denne viktige kultursaken, men det jeg kan garantere, er at vi vil følge opp med konkrete bevilgninger. Jeg vet bl.a. at det i Møre og Romsdal satses 40 kr pr. elev til «Kulturnista» fra kommunene og 100 kr pr. elev fra fylkeskommune og stat. For hele landet blir dette betydelige beløp. Vi er nå i gang med å lage en opptrappingsplan for dette viktige arbeidet, som ingen tror vil være gratis, og som vi også skal gi betydelig finansiell bistand til.