Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2001 kl. 10

Dato: 07.03.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Randi Karlstrøm (KrF): «I reindriftsavtalen er det satt av 20 mill. kroner i ekstraordinære midler på grunn av økonomisk krise hos reindriftsfamiliene.

Etter hvilke kriterier skal dette fordeles?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: Fredag 2. mars i år fremmet Landbruksdepartementet St.prp. nr. 52 for 2000-2001, Om tiltak mot kugalskap, tiltak overfor Q-meieriene og tiltak innenfor reindriftsnæringen. I denne proposisjonen la Landbruksdepartementet bl.a. fram forslag om bevilgning på 20 mill. kr til ekstraordinær støtte etter store tap og produksjonssvikt i reindriften innen deler av Øst-Finnmark, Vest-Finnmark og Troms reinbeiteområder. Dette tiltaket er blitt særskilt behandlet i Regjeringen og ikke som en del av de ordinære reindriftsavtaleforhandlingene som ble avsluttet 27. februar i år.

Når det gjelder fordelingen av disse midlene, går det fram av proposisjonen at støtten skal settes inn overfor driftsenhetene i de distriktene som er sterkest rammet, og da koblet opp mot de siste årenes produksjonssvikt i næringen – uavhengig av årsaksforhold som bl.a. store rovdyrtap, ugunstige klimatiske forhold og nedslitte beiter. Beløpet er imidlertid foreslått bevilget over kap. 1151 og forutsettes å bli administrert gjennom Reindriftsforvaltningen som ekstraordinær næringsstøtte. De nærmere retningslinjene for støtteordningen vil bli utarbeidet av Landbruksdepartementet i samråd med Kommunal- og regionaldepartementet, Finansdepartementet og Miljøverndepartementet samt Norske Reindriftsamers Landsforbund og Sametinget. Den endelige fastsettingen av retningslinjene vil først kunne skje etter at Stortinget har behandlet proposisjonen.

Randi Karlstrøm (KrF): Det er uttrykt frykt fra flere utøvere som er i krise, fordi de har hatt store tap i flere år og derfor har falt utenfor alle ordninger i reindriftsavtalen, der det kreves bl.a. en viss slakteprosent. De er redd for at de som ikke har fått statsstøtte, dvs. de som har falt ut av ordningen, og som faktisk er mest rammet, blir dømt til å gå til grunne økonomisk for at man på den måten skal sanere utøvere. Det har jo vært et politisk mål å få ned antallet driftsenheter. Kan ministeren sikre at alle kriserammede, også de som har falt utenfor de ordinære ordninger i reindriftsavtalen, men som har driftsenhet, skal få del i de 20 millionene?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: Som jeg sa i mitt hovedsvar, skal støtten settes inn overfor driftsenhetene i de distriktene som er sterkest rammet, og da koblet opp mot de siste års produksjonssvikt i næringen. Ut fra min vurdering av tilleggsspørsmålet kan det ikke være sånn at det at en har hatt en så stor produksjonssvikt at en har ramlet ut av næringsavtalen, skal kunne føre til at en nå heller ikke skal få ekstraordinær støtte. Nå vil representanten Karlstrøm og næringskomiteen få anledning til å komme med noen føringer for de endelige retningslinjene ved at man nå skal behandle St.prp. nr. 52 før retningslinjene fastsettes. I utgangspunktet vil jeg si at jeg deler Karlstrøms vurdering, og vil ta det med meg.

Randi Karlstrøm (KrF): Når det er økonomisk krise, må kvinnene ut for å tjene penger til husholdet. Tradisjonelt har de i reindriften drevet kjøttforedling og foredling av skinn, og de besitter en betydelig kompetanse. Dette er et veldig aktuelt spørsmål når det både er krise og man satser på verdiskaping i næringa. Jeg tror det må skje en særskilt satsing mot kvinner for at verdiskapingsprogrammet skal være med på å øke inntekten i de husholdene som nå er i krise, og ikke bli konsulentmat for Norsk Investorforum. Jeg vil da bare til slutt spørre: Vil ministeren rapportere om fordelinga av disse ekstraordinære midlene i kommende statsbudsjett?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen: Jeg har ingen klar oppfatning om på hvilken måte vi skal rapportere hvordan disse midlene skal brukes, men jeg merker meg ønsket som det gis uttrykk for.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 3.